Picasso nyomában – A málagai Picasso Múzeum(ok)

Október 25-én született a valaha volt egyik leghíresebb spanyol (festő)művész, Pablo Picasso. És bár az idő múlásával a „Málaga leghíresebb szülötte” szókapcsolatra az interneten egyre gyakrabban jön szembe vele egy bizonyos Antonio Banderas nevű úr (aki nem mellesleg éppen őt alakította a NatGeo sikersorozatában), Picasso örökre az egyetemes kultúra megkerülhetetlen alakja marad. Aki szerencsére Málagában is úton-útfélen szembe jön velünk.

A cikk a KultúrTapas magazin gyakornoki programjának keretében jelent meg.

Talán nincs is olyan köztünk, aki ne hallotta volna Pablo Ruiz Picasso nevét legalább egyszer, de talán olyan sem, akinek ne ugrana be elsőre a Guernica, ha Picasso nevét hallja. Azt viszont talán (egyre) kevesebben tudják, hogy a híres festő Málagaban született, és tíz éves koráig ott is élt. Kivéve azok, akik már jártak Picasso szülővárosában, hiszen nehéz ezt nem felfedezni a sok

„Pablo es de Málaga”

feliratú vászontáska, bögre, képeslap és egyéb ajándéktárgy mellett. Hát, még milyen nehéz nem elcsábulni egy Picasso-motívumos vászontáskára. Nekem sem sikerült, használom is büszkén. De hol is élt valójában Málaga városán belül Picasso? Miket is festett pontosan? Kik és milyen használati tárgyak vették őt körül? Málaga és a két Picasso műveit őrző múzeum ezekre adnak választ.

A málagai Picasso Múzeumba (Museo Picasso Málaga) látogatva a művész alkotásainak egy jó részével találkozhatunk, habár sajnos azoknak, akik a Guernica miatt látogatnának el ide, azt kell mondanom, hogy nem itt, hanem Madridban található. A 2003-ban alapított múzeum célja, hogy megőrizzék, kiállítsák, és ne hagyják feledésbe merülni Picasso műveit. A múzeum a város szívében található, és általában hosszú sor kígyózik az utcán a jegyekért – igen szerencsésnek (vagy szemfülesnek) kell lenni ahhoz, hogy az ember ne álljon órákat sorba a kiállítás megnézése előtt. A jegy megváltása után lehetőség nyílik ingyenes audioguideot kérni, de a technikai zsenik számára (és azoknak, akik visznek magukkal fülhallgatót) van telefonos applikáció is.

Beszélgetések Picassóval

Dialogues with Picasso kiállítás végigvezet Picasso fontosabb alkotásain, művészi szakaszain, betekintést enged a különböző technikákba, amit az évek során használt. Többek között láthatunk anyagot nőkről, testekről, háborúról, vagy éppen a Minótauroszról. Néhol feliratot lehet olvasni, néhol pedig az audioguideon szereplő hanganyagon lehet meghallgatni a különböző érdekességeket egy adott műről. Műről, nem pedig festményről, ugyanis nem csak festményei vannak Picassónak kiállítva a múzeumban, hanem szobrai is.

De nem csak a Museo Picasso Málaga az egyetlen múzeum, ami Picasso életét és munkásságát örökíti meg. Ha Málagában járunk, a Plaza de la Merced 15-ös szám alatt található Museo Casa Natal Picassot meglátogatva lehetőségünk nyílik a saját szemünkkel szemügyre venni és a saját lábunkkal bejárni azt a lakóházat, ahol a kis Pablo gyerekkorának egy részét töltötte.

A tematikus szobákon végighaladva, festmények, fényképek, levelek és tárgyak segítségével betekintést nyerhetünk Pablo Ruiz Picasso családi hátterébe: kik voltak a szülei, hol és hogyan éltek Málagaban, milyen használati tárgyaik voltak – ahogyan arra is választ kaphatunk, milyen hatással volt Málaga és Andalúzia a művész életére.

Start typing and press Enter to search