Puebla, ¡te quiero!

Mexikói utunk során Puebla államban barangoltunk: megtekintettük a főváros, Heroica Puebla de Zaragoza lélegzetelállító városközpontját, a híres tonanzintlai templomot, és a cholulai piramist is megmásztuk, melynek tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a füstölgő Popocatépetlre.

A Mexikóvárostól délre található Puebla állam fővárosa Heroica Puebla de Zaragoza, másik nevén Puebla de Ángeles, Mexikó negyedik legnépesebb városa. Magyarázat mindkét névhez tartozik: hősies, hiszen 1862. május 5-én – ami azóta is nemzeti ünnep – az egyetlen város volt, amely visszaverte a francia sereget, és angyali, hiszen a négyzetrácsos városszerkezetet mintha angyalok tervezték volna, a végeérhetetlen utcák látványa pedig azt az érzést kelti az emberben, mintha tenger- vagy óceánparti városban járna.

Porfirio Díaz

A város kialakulása

Pueblát 1531-ben alapították a spanyolok, és csakhamar a Mexikóvárost és Veracruzt összekötő kereskedelmi útvonal legfontosabb állomásává vált. Bár a mai város helyén nem állt bennszülött település, az aztékok Cuentlaxcoapannak nevezték el a területet, amelynek jelentése: a hely, ahol a kígyók levedlik bőrüket.

A város Mexikó függetlenedése után is megőrizte kereskedelmi jellegét, de fontos kulturális központ is lett egyben, majd az úgynevezett porfiriátus, vagyis Porfirio Díaz elnöksége – egyes történészek szerint helyesebben diktatúrája – alatt rengeteg európai vándorolt a városba, így jöhettek létre a mai napig létező olasz, német és francia kolóniák.

A város számos látnivalója közül a Világörökség részét képező, nagy kiterjedésű óváros emelkedik ki, amely a Zócalo, azaz a főtér köré szerveződik – ez a spanyolok gyarmati építészetének egyik ékköve, helyi jellegzetessége az úgynevezett talavera-majolika. Itt található a barokk és Herrera-stílusban, 1575 és 1647 között épült katedrális, a Városi Palota, a múzeumként funkcionáló Casa de las Muñecas, illetve a kontinens egyik első, máig működő színháza. Néhány sarokra bukkan fel a Templo de Santo Domingo, melyben a Rózsafüzér királynéjának ajánlott kápolnát (Capilla del Rosario) a világ nyolcadik csodájaként tartják számon. A mexikói barokk ékkövét negyven évig díszítették, a középen tündöklő szűz pedig minden nap új ruhát kap – mivel a szobor női testtel rendelkezik, apácák öltöztetik.

Színház szökőkúttal, avagy szökőkút színházzal

Puebla látnivalói között meg kell említenünk Amerika első könyvtárát, az 1646-ban alapított Biblioteca Palafoxianát, illetve a művészek negyedét (Barrio del Artista) is. Barokk szökőkút díszíti az apró műhelyekkel tarkított központi épületet, a környező utcácskák kávézói pihenési lehetőséget kívánnak az utazónak. Ne felejtsük el megkóstolni a mazsolából készült és sajttal kínált pasitas likőrt, illetve a kézműves fahéjas csokoládét, melyet rózsaszín rizspapírba csomagolva árulnak kosarukból az asszonyok. Látogassunk el az el Pariánba, a közeli régiség- és kézműves vásárba, ahol gyönyörű textíliák közül választhatunk.

Pueblai panoráma háttérben a Popocatépetl tűzhányóval

Puebla városát vulkánok veszik körül: itt található az ország két legmagasabb tűzhányója, a Citlaltépetl és a Popocatépetl, illetve az utóbbihoz közeli Iztaccíhuatl, melynek alakja egy oldalán pihenő nőhöz hasonlít, a legenda szerint a Popocatépetl őrzi. A Libertad negyedben található egy 13 méter magas és 23 méter átmérőjű kúp, a Cuexcomate (navatl nyelven agyagedény), melyet a közhiedelem a világ legkisebb vulkánjaként tart számon, ám valójában a világ legnagyobb alvó gejzírje, melynek egy csigalépcső vezet a gyomrába.

Finomságok Pueblából

Puebla gasztronómiája is kiemelkedő, innen származik a híres mole poblano (kakaós szósszal leöntött csirkecomb), a chiles en nogada (diókrémmel borított, hússal töltött és gránátalma-magvakkal díszített chilipaprika) és a cemita (hússal és zöldségekkel gazdagon megrakott szendvics, kézműves zsemlében) is.

Fény és árnyék

A várostól néhány kilométerre fekszik Tonanzintla, egy apró falu, melynek egyetlen látványossága egy 16. századi templom. Érdekessége, hogy díszítésénél az indiánok szabad kezet kaptak: egy tenyérnyi felület sem maradt üresen a stukkókkal dekorált falakon, melyeken az őslakosok hiedelemvilágában megjelenő növények és állatok kapnak helyet. A kupolán a Tlalok esőisten által uralt eget láthatjuk, a templomban található rengeteg arcocska pedig nem angyalokat, hanem indiánokat ábrázol, akik fulladás vagy villámcsapás következtében hunytak el, és akiket befogadott az ég. Tlalok mellett a három legfontosabb prehispán istenség (Ketzalkóatl, Ehékatl és Huitzilopocstli) is megjelenik.

Puebla állam egyik legvallásosabb települése Cholula: úgy tartják, annyi templom van itt, ahány nap egy évben. Hangulatos főterén minden hétvégén vásárt tartanak, a közeli utcácskákban pedig rengeteg étterem, kávézó és szuveníreket árusító bolt található. Bár ez utóbbiak olcsóbbak, mint Pueblában, mégis az említett Barrio del Artistában érdemes vásárolni, hiszen ott jobb minőségű árut találunk. Cholula legfőbb látványossága a világ legnagyobb alapterületű piramisa, amelynek romjait nemcsak körüljárhatjuk, hanem be is mehetünk! A fölötte magasodó domb tetejére a spanyolok katolikus szentélyt építettek, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az utóbbi hónapokban folyton füstölgő Popocatépeltre.

Nyelvtörőnek sem utolsó: Popocatépetl

Start typing and press Enter to search