A San Sebastián-i Kagyló-öböl lett Európa legnépszerűbb tengerpartja

Nem lepődtünk meg, és eszünkben sem volt tiltakozni. A világ legnagyobb utazási oldala, a TripAdvisor 2018-as európai tengerpart-toplistájának az élén Donostia-San Sebastián és természetesen a Kagyló-öböl végzett. Hogy miért „természetesen,” miért nem tiltakozunk és miért nem tévedhetett nagyot a TripAdvisor, máris kifejtjük.

A Lonely Planet toplistás spanyol desztinációit látva − csak a miheztartás végett: a kék óriásnál Sevilla és Lanzarote viszik idén a prímet − már benne volt a levegőben: 2018 (megint) a spanyol úti célok éve lesz. Aztán a CNN sem hagyta spanyol strand nélkül rendhagyó tengerparti kihívását − Lanzarote „duplázott”, míg a nem is igazán tengerparti városként kedvelt Barcelona felvillantotta napfényes mosolyát. Most a TripAdvisor fedte fel az utazók voksait, és úgy tűnik, a világ legnagyobb utazási portáljának felhasználói igazán tudják, mi a jó.

A San Sebastián-i (vagy a város baszk nevén Donostia-i) Kagyló-öböl, az egyébként elbűvölő görög és portugál vetélytársakat beelőzve végzett az élen Európában. Sőt, a Playa de la Concha világviszonylatban is a hatodiknak számít a világ első számú utazási portáljánál. Miután Travellers’ Choice, azaz utazói értékelésről van szó, kellő szerénytelenséggel hozzátesszük: San Sebastián nálunk, de ami ennél is fontosabb, nálatok is az egyik csúcsot jelenti.

Egy évvel ezelőtt írtunk például egy magyar séf, Kelemen Zoltán történetéről, akit a kaland- és tudásvágy egyenesen a Kagyló-öböl emblematikus éttermének, a Café de la Conchának a serpenyői mellé repített. „Ha nem akarsz Londonban élni a zárkózott emberek között, akkor gyere San Sebastiánba!” − mondta nekünk Zoli feleslegesen, hiszen a kedvünket már jóval korábban meghozta a város varázslatos tengerparti sétánya, az úton-útfélen miniatűr gasztro-csodáktól roskadozó bárok, és Baszkföld egyedülálló egzotikuma.

Egy másik olvasónk, Fiser-Nagy Ági is beleszeretett Donostia-San Sebastiánba, pont úgy, ahogy mi a képeibe. A XIX. és XX. századi spanyol arisztokrácia egykori kedvenc nyaralóhelyén élve Ági nap mint nap fotózott apró csodákat, férjével pedig a várost övező, sokszor elképesztő történelemmel és mítoszokkal átszőtt tájait is felfedezték. „Legszívesebben hazahoznánk a tengert a zsebünkben…” − mondta nekünk néhány apró sóhaj kíséretében, csoda hát, ha egy másodpercig sem akarunk vitatkozni a TripAdvisor listájával?!

Ha mégis valaki elbizonytalanodna, az alábbi képek önmagukért beszélnek. Csak azt sajnáljuk, hogy az egykori baszk halászfalu óvárosának romantikus hangulatát, vagy a szűk utcácskákban lévő bárok előterét belengő illatokat nem adhatják vissza. Sőt, a Playa de la Concha, Európa és a világ (egyik) legszebb tengerpartjának morajlását sem, amit nagyon halkan mintha most is hallanánk legbelül. Ez San Sebastián szirénéneke, a Playa de la Concha varázslata…

 

Fotók: Turismo de Donostia-San Sebastián

Start typing and press Enter to search