Spanyol nyaralás: hullámvasúton a spanyolországi turizmus

Sem a vártnál lassabb oltási menetrendek, sem az elhúzódó össz-európai lezárások nem csökkentik Spanyolország végtelen vonzerejét. Legalábbis erről számolnak be a turisztikai szakportálok, amelyek szerint a 2021-es nyár legkedveltebb úti célja ismét Spanyolország lehet. A spanyol turisztikai szektor ezzel tovább folytatja szokatlan utazását egy olyan hullámvasúton, amelyet sosem látott hullmáhegyek és hullámvölgyek jellemeznek.

A tavalyi év visszarepítette Spanyolországot a kilencvenes évekbe – de ennek még a nosztalgiára hajlamos utazók sem örülhettek. Az ország turizmusa a koronavírus-járvány hatására egyszerűen beleállt a földbe: a nemzetközi és országos lezárások, a járvány első, majd második hullámának megfékezésére tett intézkedések szomorú rekordévet kalapáltak össze a spanyol turisztikai szektornak. Ma már látható, mindez egy olyan időszak végére tett pontot, amely Spanyolország, mint turisztikai márkának az aranykorát jelentette.

2019-ben még közel 84 millió (!) külföldi turista látogatott Spanyolországba,

ami a korábbi évek meredek emelkedését ismerve is elképesztő rekordnak számított. Pláne egy olyan évben, amikor a Thomas Cook utazási iroda csődje és a Brexit miatt a hagyományosan Spanyolország-rajongó brit turisták sem mutathatták meg a bennük rejlő potenciált. A legtöbben, közel 20 millióan így is az Egyesült Királyságból repültek Spanyolországba 2019-ben, akiket szoros versenyben a németek és a franciák követtek. 2020-ban meg szinte senki.

A Covid19 járvány kitörése előtt a spanyol turisztikai szakma joggal készülhetett a sikerkorszak beteljesedésére, ám a világot megbénító pandémia végül csak negatív rekordokat hozott. A világ második leglátogatottabb országa egy éven belül 65 millió (!) turistát veszített, és a turizmusból származó bevételek közel 80 százalékát. A veszteség elsősorban azokban a városokban és provinciákban felfoghatatlan mértékű, mint a Costa Brava-i Lloret de Mar, ahol a helyi GDP háromnegyedét a turizmus adja.

A Spanyol Statisztikai Hivatal turisztikai jelentése szerint a szektor 2 és fél millió munkahelyének több mint egyharmada megszűnt, vagy csupán állami támogatással, részmunkaidőben maradhatott fent.

Vélhetően ez lehetett a spanyol turisztikai ágazat hullámvasútjának legmélyebb állomása, amelyet idén meglepően gyors hegymenet követhet. Legalábbis erre enged következtetni a Boris Johnson brit kormányfő legutóbbi bejelentése óta tapasztalt foglalási roham a szigetországban. Johnson csupán hét elején jelentette be a korlátozások feloldására vonatkozó terveit – köztük a nyári turistaszezonra időzített nemzetközi utazási korlátozások feloldását – a britek máris "megrohamozták Spanyolországot."

Hírügynökségi beszámolók szerint a légitársaságok, valamint a szigetország legjelentősebb utazásszervezői is foglalási rohamot regisztráltak, amelynek elsőszámú célpontja Spanyolország. Sőt, a Turizmus.com beszámolója szerint a TUI Deutchland vezetői úgy vélik, Spanyolország a német turisták körében is favorit lesz az idei évben. Málaga, Alicante és Mallorca eddig a legkeresettebb úti célok, ám a megbetegedések számának folyamatos csökkenésével olyan korábbi kedvelt üdülőhelyek, mint a Kanári-szigetek és Ibiza is könnyen a lista élére ugorhatnak. Vége a hullámvasútnak?

Start typing and press Enter to search