Valenciai városnézés két keréken

Valencia belvárosa könnyedén bejárható gyalog, de ha a központon kívül eső látványosságokat is szeretnénk megtekinteni, vagy szívesen belekóstolnánk a helyiek mindennapjaiba, más módszerhez kell folyamodnunk: pattanjunk biciklire!

Valenciában bicikli helyett a tömegközlekedést is használhatjuk, hiszen a város nagyon jól kiépített rendszerrel rendelkezik, de az éjszakai járatok száma elég csekély. Miért is ne használnánk ki tehát a rengeteg kerékpárút nyújtotta lehetőséget, pláne, hogy az időjárás még télen sem olyan zord, mint nálunk? Biciklibérlésnél feltétlenül egy strapabíró lakatot válasszunk, mert az utcákon elég kapós a kerékpár… De van más megoldás is: a város kiépített kerékpár-rendszere, a Valenbisi. Ez a budapesti Bubihoz hasonló hálózat lefedi a nyolcszázezres várost: 2750 bicikli 275 állomáson!

Túria-meder

Hogy elkerüljük a turisták forgatagát és végre belekóstoljunk a helyiek életébe, kezdjük Jardí del Túriánál: a várost félbeszelő parkot a Túria régi medrében alakították ki, a folyót ugyanis évekkel ezelőtt el kellett terelni a folyamatos áradások miatt. Ez az óriási zöld terület Spanyolország legnagyobb összefüggő parkja: kilenc kilométer hosszú, a híres Ciutat de les Arts i Ciènciestől indul és a Bioparc állatkertig ér.

A Művészetek Városa Valencia egyik legismertebb látnivalója, akár egy egész napot is eltölthetünk a Santiago Calatrava és Félix Candela által tervezett komplexumban, amelyben egy interaktív természettudományi múzeum, egy planetárium, egy nyitott kiállítótér, egy rendezvényközpont, a Művészetek Palotája és Európa legnagyobb akváriuma is helyet kap.

A múzeumrajongók szerencsés helyzetben vannak, mert számos kiállítótér akad a városban; a nagy távolságok leküzdése érdekében biciklivel a legkönnyebb és legrövidebb megtenni az utat. A Valenciai Szépművészeti Múzeumnak (Museu de Belles Arts) gyönyörű gyűjteménye van XIV-XV. századi gótikus oltárképekből, valamint híres spanyol és helyi festők képeiből, a gótikától kezdve, a reneszánszon át, egészen a barokkig.

Szépművészeti Múzeum

A MUVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat) nem a legjobb környéken található − itt mindig a kerékpárutat kövessük, nem ajánlatos elkeveredni a közeli kis utcákban −, mégis érdemes betérni, mert a város legjobb múzeuma, és szuper könyvesboltja van! A kortárs művészet rajongóinak pedig az IVAM-ot ajánljuk (Institut Valencià d’Art Modern), ahol főleg avantgárd műveket láthatunk. Ha pihenni támad kedvünk, térjünk be a közeli botanikus kertbe!

Ubik

Az aréna és a pályaudvar háta mögött kezdődik a Ruzafa-negyed, amely Valencia gyorsan fejlődő kerülete, telis-tele apró boltokkal, galériákkal és kávézókkal. A helyi piacot is érdemes meglátogatni, hiszen olcsóbb árut kínál, mint a Mercat Central.

A KultúrTapas tippje az Ubik Café,

ahol napközben kellemesen elücsöröghetünk egy kávé és egy jó könyv mellett, szinte minden estére ajánlanak valamilyen kulturális programot, hétvégenként pedig szól a jazz, és a hely megtelik a gyerekek zajával. Sőt, havi egy alkalommal meghirdetik a „Tapa del libro” elnevezésű eseményt, amelyen csupán három euróért kapunk egy tapát, egy pohár bort és egy könyvet.

Malvarrosa

Valencia arculatának elengedhetetlen része a város keleti részén végighúzódó tengerparti szakasz. Itt két strand közül választhatunk – la Malvarrosa és el Cabanyal –, de ha buszra vagy taxiba ülünk, könnyen elérhetjük a város közelében lévő, kevésbé zsúfolt partokat is. A legegyszerűbben a 4-es villamossal juthatunk le a partra, mi mégis a biciklit javasoljuk, méghozzá az Avenida dels Tarongersen keresztül, hogy felfedezzük a város legmodernebb (ám kissé sivár) részét is.

Vitorlás

A part menti éttermekben és kifőzdékben igazán friss halakat és tengeri herkentyűket kóstolhatunk; öblítsük le egy pohár frissen facsart narancslével vagy egy jó helyi borral! A környékbeli utcákban viszont vigyázzunk, és lehetőleg ne ott foglaljunk szállást, mert nem a legbiztonságosabb környék.

Mivel Valencia nem csak turistaközpont, hanem egyetemváros is, rengeteg szórakozóhely és esti program várja az odalátogatót. Ezek nagy része az óvárosban található, de ha olcsó szórakozásra vágyunk, érdemes kitekernünk a Benimaclet és az El Plà del Real kerületekbe.

Valenciai narancs

A fiatal generációk körében a Tapas y quintos névre hallgató bárok a legnépszerűbbek (a quintos két deciliteres, üveges sör), illetve a Cien Montaditos; ez utóbbi egy spanyol lánc, amely százféle apró szendvicset kínál. A Café Madrid saját fejlesztésű italát se hagyjuk ki: az Aigua de València narancslé, vodka, gin és cava keveréke, kancsóban felszolgálva, jégkockákkal. Azonban biciklire ittasan már ne üljünk, mert a rendőrök lesben állnak!

Kutya-macska barátság a valenciai bicikliutakon

Start typing and press Enter to search