¡Vamos a la playa! − Vár a spanyol tengerpart

Nyakig merültünk a nyárban, de vannak, akiknek csak augusztus végén vagy szeptemberben jut pár hét várva várt szabadság. Ha még nincs ötletetek merre vegyétek az irányt, itt egy kis kedvcsináló a spanyol partokhoz, ahol még szeptemberben is tombol a nyár. Ha pedig már megvan a repjegyetek Délkelet-Spanyolországba, az alábbi strandokat a világért se hagyjátok ki!

Spanyolország kedvelt úti cél a tengerpartra vágyó turisták számára. A külföldön ismert turistaparadicsomok azonban nem mindig kínálják a legjobb, legszebb partszakaszokat. Bár mindennek megvan az előnye, hisz ezekhez az általában városi tengerpartokhoz egyszerű eljutni, sok légitársaság indít járatot, a hotelek a parthoz közel épültek ki és még a nyelvvel sem kell bajlódnunk, hisz minden ki lesz írva angolul is. Ha mégis lemondunk a város kényelméről, érdemes autót bérelni és felfedezni egy-két, a spanyolok által is frekventált fürdőzőhelyet.

Alicante, a Costa Blanca fővárosa

Budapestről közvetlen járattal érkezhetünk meg a Costa Blanca, a „Fehér Part” fővárosába, a mediterrán térség keleti vagy ún. levantei részén található Alicantéba. Itt a strandoláshoz mindössze pár perces sétát kell tennünk, esetleg felpattanni a villamosra, és máris a Playa del Postigueten találjuk magunkat. Ez a centrumhoz legközelebbi partszakasz, zuhanyzókkal, öltöző fülkékkel, 5-10 eurós, bérlehető napágyakkal rendelkezik, sőt, zárható szekrények is vannak, hogy értékeinket biztos helyen tudjuk hagyni.

A parti sétányon bárok, éttermek és fagyizók szolgálják ki a fürdőzők igényeit. A vízben lebegve, ha a város zsúfoltsága és házai fölé emeljük tekintetünket, a Santa Barbara vár romjait csodálhatjuk meg a hegycsúcs tetején. Ha a városban nyaralunk, ez a part tökéletes megoldás lehet egy városnézős nap utáni kikapcsolódó csobbanásra. Mégis azt ajánlanám, ha van lehetőségünk autót bérelni, látogassunk el egy-két közeli, és a turisták által kevésbé ismert helyre is.

Playa de Postiguet (Alicante, Valencia tartomány)

Sok külföldi Benidormot célozza meg Alicantéból, de kevesen tudják, hogy a spanyolok szemében a város nem más, mint az 1970-es évek turisztikai robbanásának sajnálatos következménye. Benidorm valamikor csupán egy szerény halászfalu volt, ahol hirtelen a kis házikókat égbe szökő hotelláncok váltották fel, így radikálisan megváltoztatva mind a városképet, mind pedig a gazdasági és szociális berendezkedést.

Ezek a partok hagyományosan a madridi nagypolgárság nyári célpontjai voltak, majd a XX. század elején a környező településekből is érkeztek ide látogatók a part menti kisvasút kiépítésével − ez volt a Trenet de la Marina. Az 1950-es években aztán végleg beszüntették a halászati tevékenységet az egyre szűkösebb fogások miatt, az önkormányzat pedig jóváhagyta a strandokhoz vezető, új utcák és egyre szélesebb sugárutak kiépítését, így előkészítve a várost a turisták fogadására. Hamarosan meg is érkeztek az angol tour-operátorok és charter-járatok, melyek a kedvező éghajlatnak köszönhetően a nyári főszezonon túl, lényegében egész évben üzemeltek.

“…talpalatnyi hely is alig jut a napozáshoz.” − Benidorm

Ezzel párhuzamosan, a ’70-es évek elején, megkezdődött a benidormi turizmus legvitatottabb folyamata, a több tíz emelet magasságba szökő hotelek építése, amiért ciudad verticalnak, vagyis függőleges városnak is nevezik Benidormot. Manapság a városi strandokon csak hosszas keresgélés után tudjuk lerakni törülközőinket, talpalatnyi hely is alig jut a napozáshoz. Ha már útnak indulunk, inkább a Benidormtól északabbra fekvő partokat ajánljuk, ahol maguk a spanyolok is szívesen töltik a nyári szabadnapokat.

Alicantétól körülbelül egy órányi kellemes, szép tájakon és pici falvakon áthaladó autózás után találhatunk rá a mediterrán partok legszebbjeire, ahol a tenger kéksége és a sziklás tájak együttese kápráztatja el az arra látogatókat. A partot észak-felé követve egészen Déniáig érdemes felfedező útra indulni, ezen a szakaszon ugyanis szebbnél szebb strandokra, kristálytiszta vizekre, és lenyűgöző természeti csodákra bukkanhatunk. Nem véletlen, hogy a térségben több kék zászlóval kitüntetett part is található, ami egy nemzetközileg elismert minőség ellenőrző rendszer, a kiemelt színvonalú és minőségű partok megkülönböztetésére.

Peñón de Ifach − A lábunk alatt hever Calpe

Granadella természeti csodákban gazdag, 160 méteres sziklás partja minden évben elnyeri a kék zászlót. Ezen a strandon nemcsak napozni érdemes, hanem lemerülni az áttetsző vizekbe egy kis búvárkodásra, vagy annak egyszerűbb, snorkeles változatára. Ez a part kifogástalan egy egész napos programhoz, ugyanis mindenféle kényelmi szolgáltatást is nyújt: vannak bárok, zuhanyzó, WC és még a biztonságos fürdőzés is garantált a vízi mentők által.

Innen csupán pár kilométerre újabb csodát fedezhetünk fel Portichol partjainál. Ez a kedves kis öböl egyedülálló természeti képződményt rejteget. Közvetlenül a fehér kavicsos és sziklás parttal szemben, egy gömbölyded lakatlan sziget emelkedik ki a vízből, ami valójában mindössze 3 méterre a vízszint alatt összekapcsolódik a szárazfölddel, így képezve egy különleges tenger lepte folyosót. A szikláknak és a sziget közelségének (300 méter) köszönhetően gazdag élővilág nyújt felejthetetlen élményt a búvárkodóknak. Persze felülről is gyönyörködhetünk a tenger kékségében, ugyanis van lehetőség csónakot bérelni.

Spanyol strandtáskák

És bár megunhatatlan ezeken a partokon lubickolni, ha mégis úgy döntenénk, hogy még sötétedés előtt útnak indulunk visszafelé, néhány bájos falucskában érdemes megállni egy kávészünetre. Az egyik ilyen Gata de Gorgos, ahol a kis utcák tömve vannak fonott bútorokat és táskákat áruló boltocskákkal. Ez a hagyományos kézműves tevékenység a faluban, ha erre járunk, nem mehetünk haza egy fűzfaágból fonott strandtáska, azaz capazo de mimbre nélkül.

De megállhatunk egy sétára Alteában is − a fehér falucska amilyen kicsi, olyan hangulatos. Köves utcácskái fel-alá cikáznak a part menti sziklákon, amik közül a tenger kéksége néha-néha kikukucskál. És végül, de nem utolsó sorban, ha megéheztünk az egész napos strandolásban, ellátogathatunk a csoki falujába, Villajoyosába is. Itt készítik a híres Valor spanyol csokikat, ha pedig édesszájúak vagyunk, mindenképpen kóstoljunk meg egy csokis szendvicset is (pan con chocolate), ami igazi különlegesség.

Jó étvágyat, és jó nyaralást Spanyolországban!

Calpe
A cikkben látható fotókat Marczel Márta és Molnár Péter készítették.

Start typing and press Enter to search