Córdoba

#spanyolosok véleménye

 • Admin | Córdoba

  Bejártad már a város minden zegét-zugát? Itt élsz, vagy visszajáró vendég vagy? Jobban ismered az utcák rejtett kincseit, mint a helyiek?

  ¡Legyél Te a #spanyolosok idegenvezetője!

  Ha otthonosan mozogsz a helyi éttermek, kávézók és bárok világában; ha tudod, merre van a legkülönlegesebb partszakasz, a legszebb templom, a legfinomabb (kultúr)tapas; ha nem titok előtted, hol kapni a legautentikusabb helyi termékeket vagy a legmenőbb szuvenírt, küldd el nekünk tippjeidet, hogy a # spanyolosok úgy fedezhessék fel a várost, ahogy egyetlen útikönyv alapján sem tudnák!

  Várjuk javaslataidat Facebook-oldalunkon kommentben és üzenetben egyaránt. Hozzuk össze együtt, #spanyolosok!

Fontos információk

 • Budapestről nem indul közvetlen repülőjárat Córdobába, csak átszállással lehet eljutni repülővel a városba.
 • Ha nem riadsz vissza egy kis vonatozástól, a Renfe vasúttársaság járataival is könnyen megközelítheted a várost Madridból, Valenciából vagy Málagáról.
 • Córdobát bicikliút-hálózat szövi át, érdemes nyeregbe pattanva felfedezni a látnivalókat. A városban egyébként sok busz jár, tömegközlekedéssel is eljuthatsz bárhová.

5 fun fact Córdobáról

1. FILOZÓFUSOK

Tudtad, hogy Córdoba a filozófusok városa? Itt született a római Seneca, a muzulmán Averroes és a zsidó Maimonidész. Jeles írokat és költőket is adott a világnak: itt született Marcus Annaeus Lucanus, Seneca unokaöccse, Juan de Mena, a késő-középkori spanyol költészet jelentős alakja, és az aranykori irodalom egyik legnagyobb alakja, Luis de Góngora is. 

2. MÓROK

A város virágkorát a Córdobai Kalifátus (929-1031) idószaka hozta el. A fénykor emlékét őrzi a városközponttól 8 km-re fekvő Medina Azahara, a ma székesegyházként működő, córdobai nagymecset és a világörökségi városközpont számos más épülete (malmok, őrtornyok és paloták). Kihagyhatatlan látványossság mind.

3. MÁJUSBAN

Ha tehetjük, május elején látogassunk Córdobába, hiszen ilyenkor általában nemcsak az időjárás kellemes. Fontos helyi ünnepnek számít a május elsejei virágcsata, a 3-i Cruz de Mayo-körmenet, a nyitott udvarok fesztiválja (ilyenkor a házak felvirágozott udvarai szabadon látogathatók), de a hónap utolsó hetében tartott Feria de Nuestra Señora de la Salud búcsúja is igazán emlékezetessé teheti a látogatást.

4. FORRÓSÁG

Tudtad, hogy Córdoba nyáron Spanyolország egyik legmelegebb városa? A csúcshőmérséklet évről évre meghaladja a 40°C-ot (az abszolút csúcs 46,2°C 2003-ból), és július-augusztusban a napi középhőmérséklet is eléri a 28°C-ot. A tél ezzel szemben aránylag hideg is lehet, 2005 januárjában például -8°C-ot mértek.

5. RECONQUISTA

Córdobát a reconquista során a XII. században hódította meg a kasztíliai III. Szent Ferdinánd. A város bevétele után 12 templom építését rendelte el – ezek spirituális és közigazgatási központként egyaránt fontos szerepet töltöttek be, ma pedig jelentős építészeti örökséget képviselnek.