San Sebastián

#spanyolosok

 • Real Sociedad | Athletic Club

  Amikor már azt hinnéd, hogy San Sebastiánban minden a Kagyló-öböl lenyűgöző ívéről, a tenger fodrozódásáról, a bárok pultjain apró vitorlásokként sorakozó pintxókról, vagyis egyszerűen a magaséletről szól, puskalövés dördül és mindenkinek összeszorul a szíve. A második dörrenésre pedig elmosolyodik, hiszen immár fél évszázada ez az egyezményes jel adja tudtára városszerte mindenkinek: vezet a La Real. Ha pedig a baszk derbit játszanak, az öröm is megduplázódik.

  Amikor azt hinnéd, hogy nincs olyan sorozat, amely kilencven évadon át emberek százmillióit ülteti a képernyők elé, vagy éppen százezreket a stadionokba hétvégéről hétvégére, ismét elrajtol a világ legjobb bajnoksága. Ez a LaLiga, megannyi ősi rivális, érték és hagyomány, világhírű egyéniségek a pályán, és azon túl.

  A 2020–21-es idényre mi is csapatot építünk, de nyerni biztosan ti fogtok: a LaLiga és a KultúrTapas jóvoltából hónapról hónapra felfedezzük a leghíresebb spanyol városokat a labda útját követve, és minden rangadón kisorsoljuk a bajnokok mezeit az Instagramon.

  Kövessetek minket exkluzív fotó-és videoanyagokért az Instán és a Facebookon, valamint legendás történetekért, kultúr-, gasztro- és futballsztorikért a magazinban. Ha már az idei év leszerelte a spanyol utazásokat, most közelebb hozzuk nektek Spanyolországot a LaLiga segítségével, mint azt valaha gondoltátok volna.

Fontos információk

 • Budapestről nem indul közvetlen repülőjárat San Sebastiánba, csak átszállással lehet eljutni repülővel a városba. Ha szeretsz vonatozni, a Renfe vasúttársaság járataival Madridból vagy Barcelonából is könnyen eljuthatsz a gasztronómiájáról híres a baszk városba.
 • Ha eljutottál San Sebastiánba, érdemes bejárni a közeli baszk városokat is. Bilbao, Pamplona vagy Vitoria-Gasteiz is elérhető egy-másfél óra buszozással. Tuti tippünk ínyenceknek: az egykori halászfalvakat, Hondarribiát és Hendaye-t semmiképp sem szabad kihagyni.
 • A városban kiterjedt buszhálózat működik, de a főbb látnivalók egymástól sétatávolságra találhatók.
 • Az óceán közelsége miatt gyakran esik az eső, párás a levegő. Ha strandolni szeretnél, júliusban vagy augusztusban utazz, akkor a legmagasabb a napsütéses órák száma.

San Sebastián TOP5

1. KAGYLÓ-ÖBÖL

San Sebastián ma már elképzelhetetlen lenne a Kagyló-öböl (Bahía de la Concha) hosszában elterülő festői partszakasz nélkül, amely francia mintát követve a XIX. században öltött mai formát.

2. FILMFESZTIVÁL

A San Sebastián-i Filmfesztivál egész Spanyolország legrangosabb filmfesztiválja. A város azonban más kulturális „legekkel” is büszkélkedhet, hiszen otthont ad az 1966 óta futó jazzfesztiválnak (ez a legpatinásabb Spanyolországban), és az 1939 óta megtartott klasszikus zenei Quincena Musical-nak is.

3. A SZÉL FÉSŰJE

Ha a város természet adta jelképe a Kagyló-öböl, ember alkotta jelképei közül pedig a legismertebb a Peine del Viento („Szélfésű”). Eduardo Chillida, baszk szobrászművész, monumentális alkotása 1976-ra készült el, a három, egyenként 10 tonnás acélszobrot ma is a Kagyló-öböl nyugati csúcsán található sziklákba építve találjuk.

4. STRANDOK

Tudtad, hogy a Playa de la Concha mellett San Sebastián két másik lenyűgöző stranddal is rendelkezik? Ezek az Ondarreta és a Zurriola – utóbbin található a filmfesztiválnak 1999 óta otthont adó Kursaal kongresszusi központ, a város legemblematikusabb modern épülete.

5. ÉTTERMEK

Tudtad, hogy San Sebastiánban az egész világon a legmagasabb az egy négyzetméterre eső Michelin-csillagok száma?

1. Királyi klub

Bármilyen furcsán is hangzik, Spanyolországban nincs olyan focirajongó, aki valaha is ‘Realnak’ hívta volna az híres madridi klubot. A név ugyanis már foglalt. A San Sebastián-i Real Sociedad XIII. Alfonz spanyol királytól előbb kapta meg a “királyi” jelzőt, így nem csoda, ha Spanyolország-szerte csak La Realnak hívják a klubot, amelynek címerében (a madridiakhoz) hasonlóan korona is található.

2. Txuri-urdin

Az 1909-ben alapított Real Sociedad szinte a kezdetektől emblematikus, kék-fehér szerelésben játszik. Nem véletlen, hogy a klub baszk nyelven íródott himnuszába is bekerülő txuri-urdin gyakori becenevük. A kifejezés baszkul annyit tesz, „kék-fehér”.

3. Aldridge

A Real Sociedad – az Athletic Clubhoz hasonlóan – kizárólag baszk futballistákkal, sőt a helyi Gipuzkoa provinciában születettekkel a keretében játszott 1989-ig, és történetének két bajnoki címét is így szerezte a ’80-as években. Az első nem baszk futballista érdekes módon egy brit csatár, John Aldridge volt, akit csupán azért fogadhattak be idővel a helyi szurkolók, mert ontotta a gólokat.

4. Darko gol

Az ezredforduló San Sebastián-i ezüstkorszakában már közel sem számított egyedinek, hogy külföldi játékosok szerepelnek a Real Sociedadban. A 2002-03-as idényben ezüstérmet szerző klub csatársorában a török válogatott Nihat és a jugoszláv Darko Kovačević rohamozott 23 és 20 gólt szerezve. Utóbbi elhíresült mondásává vált a hibátlan spanyollal megfogalmazott ars poetica: „Si Darko gol, no problem” („Ha Darko gól, no problem”)

5. Gólok puskadördülésre

Kis szünettel ugyan, de immár 50 éve meghatározója a Real Sociedad hazai mérkőzéseinek a gólokat jelző puskadördülés. Miután az öbölben dolgozó halászoknak a ’60-as években aligha volt lehetőségük minden hazai mérkőzést követni, a txuri-urdin drukker Patxi Alcortának zseniális ötlete támadt: vendégtalálat esetén egy, a hazaiak góljánál két puskalövést kell dördíteni. Így azóta is tudják városszerte és a tengeren is, hogy áll a La Real mérkőzése.

1. Baszk örökzöld

A baszk derbi a spanyol bajnokság történetének legrégibb rivalizálásainak egyike, amely tulajdonképpen az első, 1929-es szezont is megelőzi, hiszen a területi vetélkedésekben az 1909-ben alapított Real Sociedad és az 1898-ban alapított Athletic Club is részt vet.

2. Közös ünneplések

Mindkét csapat a ünnepelhetett bajnoki címet derbin, ami azért is nagyon különleges, hiszen a Real Sociedad összesen két alkalommal emelhette magasba a spanyol bajnokságért járó serleget. Az 1981-82-es idényben a San Sebastián-i klub az utolsó fordulóban biztosította be a bajnoki címet a Barcelonával szemben, míg az Athletic két évvel tett ugyanígy a Real Madridot megelőzve.

3. Bajnokcsapat! Bajnokcsapat!

A spanyol bajnokság történetében csupán 9 klub mondhatja el magáról, hogy el tudta hódítani a bajnoki serleget. Ez San Sebastiánban kétszer (ráadásul egymást követően), míg Bilbaóban nyolcszor sikerült.

4. Zászlót lengettek

A baszk derbik történetének egyik legkülönlegesebb anekdotája egy 1976-ban lejátszott mérkőzéshez kötődik, amin a két csapat az akkoriban tiltottnak számító baszk zászlóval, az ikurriñával lépett pályára. A jelképet végül '77 januárjában legalizálták, de a játékosok döntése jól szimbolizálta a két baszk klub összetartó erejét még egy ilyen kiélezett rangadó előtt is.

5. Magyar kapcsolatok

Személyes tapasztalatok sokaságát követően a magyar futballturista általában már annak is örülhet Spanyolországban, ha a derék hispánok a kötelező "Puskás" mellett nagyjából el tudják helyezni Magyarországot a térképen. Ehhez képest nem kis meglepetést okoz, amikor a San Mamés-idegenvezetője a Honvédról és a Ferencvárosról kezd mesélni egy magyar látogatónak.

1. TRANSZFER

Amikor Iñigo Martínez felemelte az Athletic Club piros-fehér csíkos mezét a kamerák előtt 2018. január 31-én, egy különleges átigazolási rekordnak lehettek tanúi a jelenlévők. A válogatott hátvéd ezzel az első játékos volt, akit a baszk klub Raúl García 2015-ös leigazolása óta bejelentett. A két transzfer között két és fél év (!) telt el, amely a modern futballban elképzelhetetlennek tűnik.

2. NB1-es klubok

A Barcelona és a Real Madrid mellett a Bilbao az egyetlen klub Spanyolországban, amely soha nem esett ki a spanyol első osztályból. A baszkok abban is hasonlítanak a két spanyol gigászhoz, hogy a sociók (klubtagok) demokratikus választás útján szavaznak a klubvezetésről (a spanyol első osztályban még az Osasuna ilyen). 

3. Baszkok ízig-vérig

“Az úr csak egy tökéletes csapatot teremtett, a többit megtöltötte külföldiekkel.” – szól a magyar Bilbao-szurkolók aforizmája, nem véletlenül. A Baszkföld egyik jelképének számító Athletic Clubban csak a baszk kultúrközösség területén született, vagy ott felnőtt futballisták kaphatnak szerepet, így nem véletlen, hogy a nemzetközi átigazolási piacon a piros-fehérek közel sem játszanak aktív szerepet.

4. Régi-új stadion

A klub új stadionját 2015-ben a világ legjobb új sportlétesítményének választották egy szakmai fórumon, így az 53 ezres létesítmény nem véletlen kerülhetett be a 2020-as Európa-bajnokság rendezői közé. Miután a stadiont a régi San Mamésszal átfedésben, részben annak helyén építették, a klub elzárkózott attól, hogy bármilyen előtagot adjanak a pályának. Hitük szerint ez nem az „új” San Mamés, hanem a régi tovább élése.

5. Oroszlánbarlang

Az Athletic játékosainak beceneve oroszlánok, amelyhez egy újabb legenda kötődik. Miután a régi stadion a közeli Szent Mamasz kolostor szomszédságában épült, a bibliai szentről kapta a nevét, akit a legenda szerint oroszlánok elé vetettek, mégis sikerült megszelídítenie a vadállatokat. A bilbaói szurkolókat szinte lehetetlen, így a meredek lelátók és a fedett nézőtér különleges futballhangulatot ad a San Mamésban.