Budapesti spanyol éttermek is segítenek a #bottlefreezone kihívás teljesítésében

A műanyagmentes július után itt az újabb környezettudatos kihívás, amelynek célja az egyszer-használatos műanyagpalackok mennyiségének csökkentése. A BWT vízszűrő-technológiai óriás kihívásába bárki beleállhat, csak egy kulacs és egy kis tudatosság kell hozzá. Mehet?

Van, ahol a fenntarthatóság nem trend kérdése. A hazai spanyol gasztronómia zászlóshajója, az El Asador de Pata Negra grillétterem és kistesói, a Pata Negra tapas bárok évek óta „palackmentes övezetnek” számítanak Budapesten. “Először mindenki meglepődik rajta, de nálunk nem talál ásványvizet az italkínálatban.” – szól Losits Vilmos és Mókusz Szilveszter tulajdonosok vízfilozófiája. “Szerencsére egyre több tudatossággal találkozunk ezen a téren is, így az ásványvíz helyett kínált tisztított, magnéziummal dúsított vizünket mindenki pozitívan fogadta.”

Az Asador a BWT kihívásával ráadásul tovább emelte a tétet, valahogy úgy, mint amikor az étlapjukat böngészve a tőkehal cevichére még ráhív az ember egy borjú chuletónt. A palackmentes-övezet kihívás lényege, hogy a fenntarthatóság elérésében segítsük egymást, és összefogva csökkentsük az egyszer-használatos műanyag palackok mennyiségét. Kedvenc budapesti spanyoljaink egyébként nem először kampányolnak együtt a jó ügy érdekében Európa vezető víztechnológiai vállalatával: tavaly nyáron gasztro-influencereknek mutatták be a jóminőségű ivóvíz fontosságát a főzésben.

 

Az idei kihívás mégis más léptékű: statisztikák szerint a világ összes szén-dioxid kibocsátásának körülbelül 30 százaléka fuvarozásból ered, így a PET-palackok nemcsak a műanyagszennyezés miatt okoznak hatalmas károkat. Az egyszer-használatos PET negatív hatása óriási, és miután a legnagyobb arányban ásványvizes palackokról beszélünk, a BWT kihívása mindennél aktuálisabb a nyári forróság idején. Megdöbbentő, hogy percenként a világon 1 millió egyszer-használatos műanyagpalack kerül forgalomba, amelyeknek csak kevesebb, mint fele kerül szelektív lerakóba.

A víz viszont nem csak palackban érkezhet: „A környezetvédelem kicsiben kezdődik.” – vallják a Pata Negránál. “Nálunk nincsenek műanyag palackok, így nem használunk energiát az előállításukhoz, a szállításukhoz és a raktározásukhoz sem, kevesebb a műanyagszemét, amelyet még újrahasznosítani sem kell. Egyszerűen kisebb az ökológiai lábnyomunk.” A csúcstechnológiájával tisztított vízért az éttermekben egyébként ugyanannyit kérnek, mintha magas árkategóriájú ásványvíz lenne, az üvegek árából viszont nemcsak a környezet profitál, hanem jótékonysági szervezetek is.

Augusztusban a Pata Negra éttermek csatlakoztak a Vízlelőhely-programhoz is a BWT kihívásának keretében, amelynek lényege, hogy akkor se kelljen egyszer-használatos PET-palackos vizet vennünk, ha úton vagyunk. Ha kifogyott a BWT kulacsunkból a víz, a Vízlelőhelyeken, így a Pata Negra éttermekben ingyenesen utántöltik számunkra magnéziummal dúsított, szűrt vízzel.  

Miközben nap mint nap olyan hírek sokkolnak minket, minthogy a jelenlegi folyamatok szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal – mi úgy döntöttünk, beleállunk a kihívásba. Köszönjetek el velünk együtt az egyszer-használatos PET-palackoktól és a palackozott vizektől, és fogyasszatok jóminőségű csapvizet vagy szűrt vizet… esetleg egy jéghideg sangríát valamelyik Pata Negrában.

Start typing and press Enter to search