Spanyol meló: 10 tuti tipp álláskeresőknek Spanyolországban

„Munkát keresni és találni szerintem bárhol a világon nehéz feladat, bár nyilván nagyon függ attól, milyen végzettséged van, milyen nyelveket beszélsz, mihez értesz és mennyi türelmed és kitartásod van. Az álláskeresés tuti receptjét nem ismerem, de megosztok néhány gondolatot, ami talán segít az elindulásban.” – Kövessétek Adriána Spanyolországba költözését állandó sorozatunkban.

1. Helyi know-how & Önéletrajz tippek

Írj egy tömör, átlátható életrajzot! Plusz tipp egy helybelitől: felfelé kerekíts mindent, legyen az a nyelvtudásod szintje, vagy az Office-ban való jártasságod! Az esetek többségében biztos, hogy például jobban tudsz angolul, mint egy spanyol, aki felsőfokot írt az önéletrajzába. Persze, ha nulla a tudásod, ne találj ki dolgokat, de próbáld fényezni magad! Ezt az oldalt ajánlom a tökéletes önéletrajz írásához. Több nyelven elérhető, letölthető, szerkeszthető, szuper.

2. Álláskereső appok Spanyolországban

Ha már van életrajzod, tölts le álláskereséssel kapcsolatos alkalmazásokat, hogy ha van egy kis időd mindig tudd böngészni őket! Az InfoJobsot és a Milanunciost használom. Előbbinél fel tudsz iratkozni állásokra, látod, mikor nézte meg egy cég a jelentkezésed vagy mikor utasította el azt, fel tudod tölteni az életrajzod, hogy a cégek megtalálhassanak. A másik viszont egy apróhirdetéses oldal, ami többek között munkákat is kínál, sőt, magad is adhatsz fel hirdetést, hogy milyen állást keresel és hol. Ennek előnye, hogy közvetlenül kapcsolatba léphetsz a hirdetővel, nem kell feliratkozni és várakozni az elbírálásra.

3. Spanyol telefonszám szerzése nélkül egy lépést se

Szerezz egy spanyol telefonszámot! Több kisebb és nagyobb mobilcégnek vannak kedvező ajánlatai, legyen szó előfizetéses (contrato) vagy feltöltőkártyás (prepago) telefonról. Állítólag jók a Lebara, Yoigo és Simyo ajánlatai, de én személy szerint a Digi Combo 10 nevű feltöltős csomagját választottam, amiben 3GB net és 400 perc áll rendelkezésre belföldi és külföldi irányba. Ez havonta megújítható, de ha nem töltöd fel, 6 hónapon belül megszűnik.

4. Spanyol canossa-járás: A NIE szám kiváltása Spanyolországban

Ha az életrajzod beválik és megcsörren a telefonod, szükséged lesz majd NIE számra is, amit a munkaadód kérni fog. Ezt intézd mihamarabb! Az esetek többségében előzetes bejelentkezés szükséges vagy az adott város rendőrségének idegenrendészetére, vagy egyéb hivatalba, konzulátusra, ahol ezzel foglalkoznak. Ez az oldal, amin tudsz időpontot kérni. A benalmádenairól tudok nyilatkozni Nektek, de ha vannak máshonnan tapasztalataitok, azt mindenképpen osszátok meg velünk a Facebookon a cikk alatti kommentben.

Szóval internetes időpontkérésnél e-mail címre és útlevélszámra volt szükség, a magyar személyim számát nem fogadta el a rendszer, úgyhogy ez nehézség lehet. Kb. 1 hónap a várakozás. Ha már eljött az idő, és nem akarsz sokszor fordulni, javaslom, hogy már a kezelési díjat befizetve érkezz a találkozóra. Ezt a dokumentumot kell kitölteni, kinyomtatni, majd befizetni egy bankban, és 9.64 eurós összegre számíthatsz.

Ezután a befizetésről szóló papírral, útlevéllel, annak másolatával, valamint ennek a dokumentumnak a kitöltött és kinyomtatott verziójával jelenj meg, és hamarosan a kezedbe kapod a NIE-számod. Nekem 3 nap múlva kellett bemenni érte, de biztosan ez is városonként változik. Biztos, ami biztos, az említett dokumentumok mindegyikéből 3 példánnyal készülj, mert az alábbi videó csak félig vicc! (Persze ezt is városa és ügyintézője válogatja.)

5. Spanyolországban munkakeresés személyesen

Ha már mindened van az említettek közül, akkor légy türelemmel és járj nyitott szemmel! Ha személyesen viszed be az életrajzod valahova, az többet ér, mint számos elküldött e-mail. Bár sok hirdetés van online, nem sűrűn válaszolnak, így ne csüggedj, ha sehonnan semmi sem érkezik! Ha már előre tudod, hogy hol dolgoznál szívesen, akkor keresd meg az adott cég/hely weboldalát, írj nekik, vagy menj be személyesen, lehet, hogy pont Téged keresnek! 

6. Fontos a Nyitottság

Ragadj meg minden lehetőséget a kapcsolatteremtésre! Ahogy a bevezetőben írtam, az álláskeresés tuti receptjét természetesen én sem ismerem, de az elindulásban mindig segít a nyitottság és a személyes kapcsolatok. Sosem tudhatod, kitől kapsz egy jó tippet vagy ötletet.

7. Ha Rómában jársz…

Tartsd tiszteletben a helyi napirendet, szokásokat! Itt a legtöbb helyen szieszta van, ami azt jelenti, hogy a nap közepén, általában délután 2 és 5 óra között bezárnak a boltok, illetve szinte minden, így ne akkor akarj bemenni, se telefonálni a kiszemelt helynek. Az is fontos, hogy túl korán (9 előtt) se hívjunk senkit, illetve ne lepődjünk meg, ha este 8 után kapunk hívást. Ez itt nem tiszteletlenség, ez a normális.

8. Spanyolországban spanyol nyelvtudás nélkül állást találni?

Nehéz. Lehetetlen. Nem is tudom, de… Legyen egy alapszintű spanyol nyelvtudásod, mert a spanyolok nem igazán beszélnek angolul, vagy ha igen, akkor sem veszed észre, hogy angolul beszélnek. Komolyra fordítva a szót, kezdd el tanulni a nyelvet, ha még nem beszéled és Spanyolországban szeretnél dolgozni.

9. Ahány nyelven beszélsz, annyiféle… munkád lehet Spanyolországban

Hasznos lehet errefelé a német, dán, holland vagy orosz nyelvtudás is. Mivel sokan élnek itt ezekből a nemzetekből, egyre több álláshirdetésben kérnek ilyen nyelvtudást az angol és a spanyol mellett.

10. Milyen szakmák keresettek Spanyolországban?

Végül egy kis motiváció azoknak, akik az alábbi állásokban érdekeltek, mert vannak olyan szakmák, amik igenis keresettek Spanyolországban. Az 5 legkeresettebb foglalkozás a pincér, szakács, takarító, éjszakai recepciós ééés… a vízimentő! Ha van egy jó szakmád, életet menthet Spanyolországban. De legalábbis valószínűleg találsz vele munkát.

Start typing and press Enter to search