Spanyolországban az álmos hétköznap reggeleken vagy éppen a hajnalig tartó bulik után mindig akad valahol a környéken egy churrería, ahol a frissen sült churros fahéjas illata szirénként csalogatja az utcákon kóborlókat. Még szerencse, hogy a mámorító spanyol édességért nem muszáj azonnal Kasztíliáig szaladni!
A spanyolok hosszúkás, fánkszerű édességének eredetét legalább olyan sűrű homály fedi, mint a forró csokoládé, amibe mártogatni szokás. Valószínű, hogy eredetileg nem is a spanyolok, hanem a Távol-Keletről hazatérő portugál tengerészek hozták magukkal egy − egyébként sós − kínai csemege receptjeként. Az Ibériai-félszigeten már cukorral készítve terjedt el a hegyi pásztoroknak köszönhetően, akik gyakran készítették el maguknak kenyér helyett a mindössze néhány hozzávalóból, pár perc alatt elkészíthető, ropogós tésztát.
Állítólag innen ered az étel neve is: a fennsíkon honos juhfajta, a churra szarvának kanyarulatai adták az ihletet a fánk formájához. A forró csokoládé térhódításával a főúri körökben is szívesen kezdték fogyasztani, és hamarosan az Újvilágba is átjutott, ahol a mai napig népszerű édesség, bár kicsit másképp készítik, leginkább valamilyen édes krémmel, csokoládé-, vanília-, vagy dulce de leche-krémmel töltik meg a churros-rudacskákat.
A churros tésztája valójában a képviselőfánkhoz vagy a profiterolhoz hasonlóan egyfajta égetett tészta, ezt azonban a spanyolok nem sütőben, hanem olajban sütik ki (a hagyományos metódust a videóban láthatjátok). A tojással és vajjal készülő változat inkább a tengerentúlon népszerű, a spanyol alaprecept szerint a churros csak olajjal készül, tojás nélkül.
Így a végeredmény inkább ropogós lesz, míg a vajas verzió puhább és omlósabb – mi most ezt a receptet osztjuk meg Veletek, de aki mégis inkább a ropogósra szavaz, a vaj helyett 4 evőkanál olajat tegyen a tésztába, és a végén egyszerűen hagyja el a tojást.
Ingredientes
2,5 dl víz
1,5 teáskanál cukor
1 nagy csipet só
12 dkg vaj
13 dkg liszt
2 tojás
pár csepp vanília kivonat
olaj a sütéshez
fahéj és cukor
A vizet a vajjal, a cukorral, és a sóval feltesszük főni. Amikor felforrt, levesszük a tűzről és belekeverjük a lisztet. Sűrű, nyúlós, ragacsos massza lesz belőle, de pánikra semmi ok, ennek pont így kell kinéznie (lásd a képen). Egyesével hozzáadjuk és elkeverjük benne a tojásokat és adunk hozzá pár csepp vanília kivonatot. Addig keverjük, amíg a tészta fényes lesz, és elválik az edény falától.
Ekkor betöltjük a tésztát a habzsákba, és csillag formájú nyomócsővel csíkokat nyomunk a már felforrósított olajba. Ha éppen nem találjuk meg a habzsák-készletet, kézzel is megpróbálhatunk csíkokat formálni belőle. A fánkcsíkokat pár perc alatt pirosra sütjük, kiszedjük az olajból és lecsöpögtetjük. A kisült churrost még forrón fahéjas cukorba hempergetjük. Finom, sűrűre főzött forró csokoládéba mártogatva lesz igazi otthon is, akárcsak Spanyolországban.
Ez az oldal sütiket (cookie) használ az oldal üzemeltetésének és a felhasználói élmény fokozásának céljából. Ezek, az oldal fő funkcióját biztosító sütik, csak a weboldal működéséért, alapvető funkciójáért és a számítógépes rendszer biztonságáért felelnek. Adatkezelési tájékoztató
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.