Churros recept − Édes ébredés spanyol módra

Spanyolországban az álmos hétköznap reggeleken vagy éppen a hajnalig tartó bulik után mindig akad valahol a környéken egy churrería, ahol a frissen sült churros fahéjas illata szirénként csalogatja az utcákon kóborlókat. Még szerencse, hogy a mámorító spanyol édességért nem muszáj azonnal Kasztíliáig szaladni!

A spanyolok hosszúkás, fánkszerű édességének eredetét legalább olyan sűrű homály fedi, mint a forró csokoládé, amibe mártogatni szokás. Valószínű, hogy eredetileg nem is a spanyolok, hanem a Távol-Keletről hazatérő portugál tengerészek hozták magukkal egy − egyébként sós − kínai csemege receptjeként. Az Ibériai-félszigeten már cukorral készítve terjedt el a hegyi pásztoroknak köszönhetően, akik gyakran készítették el maguknak kenyér helyett a mindössze néhány hozzávalóból, pár perc alatt elkészíthető, ropogós tésztát.

Állítólag innen ered az étel neve is: a fennsíkon honos juhfajta, a churra szarvának kanyarulatai adták az ihletet a fánk formájához. A forró csokoládé térhódításával a főúri körökben is szívesen kezdték fogyasztani, és hamarosan az Újvilágba is átjutott, ahol a mai napig népszerű édesség, bár kicsit másképp készítik, leginkább valamilyen édes krémmel, csokoládé-, vanília-, vagy dulce de leche-krémmel töltik meg a churros-rudacskákat.

A churros tésztája valójában a képviselőfánkhoz vagy a profiterolhoz hasonlóan egyfajta égetett tészta, ezt azonban a spanyolok nem sütőben, hanem olajban sütik ki (a hagyományos metódust a videóban láthatjátok). A tojással és vajjal készülő változat inkább a tengerentúlon népszerű, a spanyol alaprecept szerint a churros csak olajjal készül, tojás nélkül.

Így a végeredmény inkább ropogós lesz, míg a vajas verzió puhább és omlósabb – mi most ezt a receptet osztjuk meg Veletek, de aki mégis inkább a ropogósra szavaz, a vaj helyett 4 evőkanál olajat tegyen a tésztába, és a végén egyszerűen hagyja el a tojást.

Ingredientes

2,5 dl víz
1,5 teáskanál cukor
1 nagy csipet só
12 dkg vaj
13 dkg liszt
2 tojás
pár csepp vanília kivonat
olaj a sütéshez
fahéj és cukor

A vizet a vajjal, a cukorral, és a sóval feltesszük főni. Amikor felforrt, levesszük a tűzről és belekeverjük a lisztet. Sűrű, nyúlós, ragacsos massza lesz belőle, de pánikra semmi ok, ennek pont így kell kinéznie (lásd a képen). Egyesével hozzáadjuk és elkeverjük benne a tojásokat és adunk hozzá pár csepp vanília kivonatot. Addig keverjük, amíg a tészta fényes lesz, és elválik az edény falától.

Ekkor betöltjük a tésztát a habzsákba, és csillag formájú nyomócsővel csíkokat nyomunk a már felforrósított olajba. Ha éppen nem találjuk meg a habzsák-készletet, kézzel is megpróbálhatunk csíkokat formálni belőle. A fánkcsíkokat pár perc alatt pirosra sütjük, kiszedjük az olajból és lecsöpögtetjük. A kisült churrost még forrón fahéjas cukorba hempergetjük. Finom, sűrűre főzött forró csokoládéba mártogatva lesz igazi otthon is, akárcsak Spanyolországban.

¡Que aproveche!

Start typing and press Enter to search