Egy pohár Argentína: Malbec, az argentin borok zászlóshajója

Nem kétséges, az argentin malbec megérdemelt egy világnapot, pláne, ha azt olyan fantasztikus körítés övezi, mint április 17-ét. Immár kilencedik alkalommal rendezték meg világszerte a Malbec World Day-t, amely mára elérte sosem titkolt célját: Argentína visszadta a malbecet a világnak.

A malbec az a szőlőfajta, amely a legtökéletesebben visszatükrözi Argentína bortermelésének fejlődését, és mára egyértelműen az argentin borok zászlóshajójává vált a világban. Mindezt nem mi, hanem Horkay András sommelier, a Central European Wine Institute alapítója fejtette ki a Malbec világnap alkalmából rendezett fogadáson és borbemutatón a budapesti Argentin Nagykövetségen.
 
 
Argentína ma már egyértelműen a malbecben ölt testet, amelyet egyszerre jellemez a sokszínűség, a kiváló minőség és az elegancia. Ne tévesszen meg hát senkit az idei világnap szlogenje:
 

Elegance Doesn't Need Perfection

A malbec ugyanis tökéletes. Tökéletesen mélyfekete, tökéletesen intenzív és tökéletesen testes. Argentína kedvenc kékszőlőjének ráadásul hihetetlen története van, amelyre Gretel Matías, az Argentin Nagykövetség követségi titkára világított rá köszöntőjében.
 
 
A malbec talán nem meglepő módon Franciaországból érkezett az Újvilágba (francia földre pedig egy legenda szerint magyarok közvetítésével – ez már annál inkább meglepő). Az eredetileg cot-nak nevezett kékszőlő az 1800-as évek közepén került Argentínába, méghozzá a későbbi elnök Domingo Faustino Sarmiento közvetétésével.
 
A kiváló természeti adottságokkal rendelkező Mendoza tartományban egy francia agronómus, Michel Aimé Pouget kapott lehetőséget borászgazdaság és kutatóközpont felállítására, a legsikeresebb fajtának pedig a malbec bizonyult. 1853. április 17. volt az a dátum, amikor a központ és Pouget tevékenysége hivatalosan támogatást nyert, ezért ünnepeljük a Malbec világnapját is április közepén.
 
 
 
Alig néhány évtizeddel azután, hogy a malbec megkezdte hódítását a dél-amerikai országban, Európából a filoxéra szinte teljesen kipusztította, így Horkay András megfogalmazásában "a malbec tulajdonképpen Argentínában élt tovább." A hideget rosszul viselő fajta sorsát Európában az 1956-os kemény fagyok pecsételték meg, a franciaországi termelés végleg visszaszorult. Mára elmondható:
 

a világon eladott 10 üveg malbecből 8-at Argentínában palackoznak.

A hagyományosan mély, tanninokban gazdag malbec új otthonra lelt a dél-amerikai országban. Az Európában elképzelhetetlen természeti adottságokat, az Andok lábainál gyakran 1000 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő ültetvényeket a malbec gyümölcsös, fűszeres, csokoládés ízjegyekkel viszonozza. Így az argentin malbec "fővárosának" számító Mendoza esetében is igaz a tétel: minél magasabban fekszenek a tőkék, annál kiválóbb tételek készülhetnek.
 
 
A mendozai borvidéken a szőlőfajták közel 90 százalékát adja a malbec (figyelem, a magyar borvidékek összterületének háromszorosáról beszélünk!), de a kékszőlők esetében az arány egész Argentínára vetítve is közel 40 százalékot ér el. A régiót jellemző talaj, az éghajlat, és az Andok lábait természetes módon öntöző hóolvadék – természetesen az argentin szakemberek évszázados erőfeszítéseivel együtt – teszi különlegessé a ma ismert és ünnepelt malbecet.
 
 

Malbec világnap(ok) Magyarországon

Az ünneplésnek ugyanakkor még közel sincs vége, miután az Argentin Köztársaság Nagykövetségének kampányaként egyes budapesti és vidéki éttermekben egészen húsvét hétfőig kedvezményesen kóstolhatnak argentin malbecet a vendégek (további információ a nagykövetség Facebook-oldalán). Aki pedig nem elégszik meg egy pohár Argentínával, és a teljes malbec-borsort megkóstolná, annak az AST utazási iroda argentin borútja nyújthat szakértő segítséget.
 

Start typing and press Enter to search