A KultúrTapas csapata a Bontxo Baszk Bisztróban

A KultúrTapas-projekt megszületésének első és a magazin indulásának „feledik” évfordulóját ünnepelte nemrég szerkesztőségünk a Falk Miksa utcában található Bontxo Baszk Bisztróban. Fogadjátok szeretettel gasztro-bulvár képes beszámolónkat.

Columbo

A sorozat-szereplőként és köztéri szoborként egyaránt népszerű Columbo (Peter Falk; magyar hangja Szabó Gyula) jelenléte szükségtelen volt múlt pénteken a Falk Miksa utcában, hiszen a KultúrTapas magazin szerkesz-tősége majdnem hiánytalanul jelent meg a Bontxo Baszk Bisztróban. Szerencsére kiváló spanyol fogásokban sem volt hiány Bóné Gábor séfnek és a Bontxo csapatának köszönhetően.

Még ha dekoráció inkább a hely szellemének is szól (lásd: Falk Miksa, az antikvitás és a galériák utcája), a bisztró ízei már egyértelműen Spanyolországba varázsolják az embert. A KultúrTapas-projekt megszületésének első évfordulóján a szerkesztőség tagjai nem is vágytak másra, a séf által összeállított menü pedig megtette a hatását. Míg az olíva-válogatás inkább csak a gyomrot és a lelket csillapította a spanyolos pontossággal érkező szerzőkollégákra várva, a hideg pintxók kóstolásakor már alábbhagyott a szerkesztőségi moraj.

Garnélanyárs tapenade ágyon

A nyárias budapesti májushoz tökéletesen illeszkedő gazpacho, és a valóban baszkföldi sajátosságnak számító txistorra kolbászos, serrano sonkás és érlelt sajtos kanapék falatozása közben mindenkinek kedvenc spanyol fogásai jutottak eszébe − vajon kaphat-e ennél őszintébb dicséretet egy kelet-európai spanyol bisztró? A híresen ízletes rabo de toro (ököruszály) mellett az este legnépszerűbb fogása ezúttal a fekete-olívakrémmel (tapenade) kísért garnélanyárs volt.

Rabo de toro

A csapolt Estrella Dammtól és a tavasziasan könnyű txakolitól felbátorodva rögtön meg is fogadtuk, hogy természetesen a forró nyári hónapokban sem pihenünk és afféle hispán sztahanovistákként igyekszünk majd elétek varázsolni Spanyolországot, és persze Latin-Amerikát. Ha eddig velünk voltatok, most már ne is menjetek sehova − maximum a Bontxo Bisztróba egy olívakrémes garnélanyársra és egy pohár frissítő txakolira…

Üdvözlettel: a Szerkesztőség

Start typing and press Enter to search