Megkóstoltuk Málagát: Hogy lett a mediterrán konyha az UNESCO világörökség része?

Ha Málagára gondolunk, a tengerpart fehér homokjára gondolunk. A horizonton feloldódó tengerkék ragyogásra, Andalúzia fülledt élettelteliségére. És ma már arra a fantasztikus konyhaművészetre is, amely néhány év alatt egyszerű desszertből a málagai nyaralások főfogásává vált. Megkóstoltuk Málagát, terítéken a mediterrán konyha UNESCO világörökségi hagyományaival.

A hagyományos málagai konyhaművészet kettőssége irigylésre méltó. Dél-Andalúziában, a nevében is napfényes Costa del Sol konyháiban egyszerű alapanyagokból készülnek változatos ételek, harmóniában a múlt és a mediterrán konyha hagyományaival. És ha már spanyol gasztronómia, arról sem feledkezhetünk el, hogy az itthon is egyre népszerűbb mediterrán konyhát az UNESCO a világörökség részévé választotta, nem csak azért, mert egészséges, hanem az általa képviselt életmód elismeréseként is.

Elég bekukucskálni a málagai tapas bárok ajtajain, végigmérni a pultokat vagy éppen lopva kémlelni az asztaltársaságok előtt sorakozó falatokat és rájövünk: a mediterrán konyha egyet jelent a természet és a hagyományos értékek tiszteletével, a társasággal és a mindennapi élet örömeinek megosztásával. Az első osztályú zöldségek, gyümölcsök, halételek és a Rondai-hegység fantasztikus húskészítményei emelték a málagai konyhát arra a szintre, hogy manapság ennyi örömet szerezhet nekünk.

A mediterrán-, és így természetesen a málagai konyha egyik legfontosabb alapanyaga maga az olívaolaj − nem véletlenül. Spanyolország a világ első számú olíva-termesztő és -feldolgozó országa, ahol csak 2014-ben közel 1 millió 800 ezer tonna olívaolajat állítottak elő. Nem meglepő, hogy ez az elképesztő mennyiség adja a világ olívaolajának közel 30 százalékát, ám az ország vezető szerepét nem csak ezek az elképesztő adatok szemléltetik: Spanyolországban található a világ olíva-termőterületének 25 százaléka, amelyen manapság 262 saját fajtát termesztenek.

Aceite

Tipp: olíva-kóstolás nélkül ne menjünk haza

Némi pátosszal azt is mondhatjuk, az extraszűz olívaolaj tulajdonképpen a mediterrán konyha esszenciája, a tökéletes kondiment minden fogáshoz, és mint ilyen, szinte minden spanyol ételben megtalálható. Hagyományait, minőségét és szerepének fontosságát jól mutatja, hogy akárcsak egy borkóstolón, Andalúziában számos helyen vehetünk részt olíva-kóstolón is a nyaralás alatt. Persze az ember otthon is bármikor próbálgathatja az ízeket, spanyolosan, mondjuk a reggeli pirítóson.

Bár világviszonylatban is a napfényes Andalúzia számít az olíva Mekkájának, a Málagába látogatók között hagyományosan a rendkívül változatos halételek, és természetesen a spanyol sonka örvend az egyik legnagyobb népszerűségnek − sokan még otthonra is vesznek belőle a nyaralás során. Egy fontos tanács a fogyasztásához: frissen szelve a legfinomabb, hiszen ilyenkor az illata is ellenállhatatlanul csábító, és mindig (mindig!) meghozza a kedvet egy kis falatozáshoz.

Persze a málagai gasztronómia királyainak mégiscsak a halételek számítanak, hiszen a varázslatos andalúz várost rejtő öböl nagy halászati hagyományokkal − és szerencsére ebből következően − óriási gazdagsággal rendelkezik, már ami a tengeri finomságokat illeti. A helyi specialitásnak számító sült haltálak (fritura malagueña) legfontosabb összetevője minden bizonnyal a szardella (boquerón), de apró tintahalak (calamaritos), rákocskák (salmonetitos) és számos más halféle is szerepel rajtuk általában. (Zárójelben jegyezzük meg a spanyol focirajongóknak, a málagai klub beceneve is igazán jóízű: szardellák.)

A málagai nyaralást szerencsére azoknak sem kell átfoglalniuk, akik a fentiekre afféle kerülendő tengeri herkentyűként tekintenek. A forró andalúz nyárban (tavaszban, esetleg őszben…) örök kedvencnek számít a gazpacho, vagy a málagai konyha igazán autentikus különlegessége: az ajoblanco. A hideg fokhagymaleves nagyszerűsége itt is az egyszerűségében rejlik, hiszen a névadó fokhagymán kívül nem tartalmaz mást, mint mandula, kenyér, ecet, só és természetesen extraszűz-olívaolaj.

Tipp: Gazpacho helyett gazpachuelo

Hiába a forró andalúz klíma, a fenti hideg leveseken kívül igazán kellemes meglepetést jelenthet egy másik hagyományos málagai előétel is: a gazpacheulo. Ez a hagyományos meleg leves ugyanakkor elsőre csupán a nevében emlékeztet világhírű rokonára, hiszen a fokhagymán, a kenyéren és az olívaolajon kívül pont a leghíresebb alapanyag, a paradicsom hiányzik belőle. Tartalmaz viszont bőséggel olyan tengergyümölcseit, amitől nemcsak a meleg levesek-, hanem a halkedvelők is garantáltan megnyalják majd a szájuk szélét.

A desszerthez közeledve a könnyű fogások palettáján Málaga provincia számtalan, nálunk egzotikusnak számító gyümölcse is megjelenik. A mangók, a papayák vagy éppen az apró falvak apácazárdáiban készített íncsiklandó sütemények között végül mégis ugyanoda lyukadunk ki: a Costa del Sol finomságaiban mégiscsak az a legjobb, hogy megoszthatjuk őket. Mindegy, hogy a provincia hét, legalább egy Michelin-csillaggal kitüntetett étterméről, vagy egy egyszerű tengerparti bárról, chiringuitóról van-e szó.

A képzeletbeli málagai nyaralás végeztével koccintsunk erre egy finom helyi likőrrel, vagy a kitűnő édes borok valamelyikével, amik büszkén jelölik Málagát Spanyolország tekintélyes bortérképén. Mi szeretünk elveszni a városok és falvak kis utcácskáiban, bolyongani és szóba elegyedni a helyiekkel, beszippantani azt az életérzést, amit annyira szeretünk Spanyolországban… Ám ha véletlenül mégis egy kis iránymutatásra vágynánk, csakis bortérképet fogunk a kezünkbe. És indulunk is Málagába.

Start typing and press Enter to search