Miért lett ilyen drága az olívaolaj?

Spanyolország a világ első számú olívabogyó-termelő és -feldolgozó országa. Nem csoda, hogy az olívaolaj történelmi áremelkedése az utóbbi évben az inflációs közbeszéd központi elemévé vált. Olyannyira, hogy spanyol sajtóban az inflációval foglalkozó hírek legjellemzőbb illusztrációja az olívaolaj és a polcokat elhűlve figyelő vásárlók. A magyar szupermarketekben sajnos így is a spanyol árak duplájával találkozni, de miért lett ilyen drága az olívaolaj Spanyolországban és Magyarországon egyaránt?!

 

Ennek a Pireneusokon innen és túl is sokakat foglalkoztató kérdésnek járt utána a élelmiszer- és FMCG-piac szaklapja, a Store Insider magazin nemrég. Amint arra az irányadó hazai szakmédium rávilágít, tavaly óta spanyol kormány az Áfa teljes eltörlésével fékezte meg az olyan alapvető élelmiszerek inflációjának elszabadulását, mint a kenyér, a liszt, a tej, a sajt, a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék. Sőt, Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök a mediterrán étrend alapvetésének számító olívaolaj tavaly 5%-ra csökkentett Áfá-jának teljes idei eltörlése érdekében még egy-egy belpolitikai csörtét is bevállal.

Spanyolországban az infláció áprilisban valamivel a magyarországi alatt, de egy százalékponttal így is az eurozóna átlaga felett volt, a közvélemény mégis az olívaolaj ára tartja lázban. Miközben Magyarországon az elmúlt évtizedben kisebb-nagyobb mértékben, de megállás nélkül emelkedett a „folyékony arany” ára (aranyárba…), Spanyolországban több évnyi áresés után fordult a kocka. Az olívaolaj ára 2021 tavaszától meredeken emelkedik, 2023 óta történelmi léptékben. Tavaly nyár óta az olívaolaj inflációja stabilan 50% felett áll.

Luis Planas mezőgazdasági, halászati és élelmezésügyi miniszter korábban úgy nyilatkozott, az ÁFA-eltörlés fenntartása lakossági érdek. Az UNESCO immateriális világöröksége által elismert mediterrán konyha alapvető élelmiszerének számító olívaolaj kapcsán a miniszter tavasszal kijelentette: „A spanyol olívaolaj-ágazatnak rendkívüli kihívást jelent a stabil árak fenntartása […], miközben a hosszan tartó aszály és a magas hőmérsékleti átlagok okozta kedvezőtlen éghajlati viszonyok miatt alacsony a termelés.”

A Store Insider elemzése felhívja a figyelmet, hogy az utóbbi két év olívaszürete messze elmaradt az elmúlt évtizedben regisztrált átlagoktól, így Luis Planas nem a levegőbe beszélt az klímaváltozás kihívásai kapcsán. „A 2022-23-as év termése 55%-kal alacsonyabb volt az előző évinél, mindössze 666 000 tonna, ennek több mint a fele (mintegy 340 000 tonna) extra szűz olívaolaj.” 2019-ben ugyanakkor közel 1 millió 800 ezer tonna (!) olívaolajat állítottak elő Spanyolországban, így érthető, ha a visszaesés komolyan befolyásolta az árakat.

Spanyolország nemcsak az Európai Unió, hanem egyben a világ legnagyobb olívatermesztőjének számít, egyes becslések szerint a globális termelés egyharmadáért felelős. Andalúzia az olívaolaj Mekkája, Jaén pedig maga a képzeletbeli Kába kő szentélye: a teljes spanyol termelés körülbelül 70 százaléka származik az andalúz provinciából. Érdekesség, hogy bár a helyiek nagy része biztosan javítja az átlagot, Spanyolország egy dologban biztosan nem pályázhat a világelső pozíciójára – a fogyasztásban.

Pláne, hogy az elszabadult árak miatt a hírek szerint jelentősen visszesett a spanyolok olívaolaj használata, és kénytelenek voltak a napraforgóolajat is bevetni a konyhában. Nemzetközi összehasonlításban egyébként a görögöket tartják az olívaolaj-fogyasztás aranyérmeseinek, Spanyoloszág és Olaszország korábban fej-fej mellett haladva volt dobogós. Ha csak az olívaolaj árát vesszük figyelembe, az Eurostat adatai árulkodóak: idén januárban a világ olívaolaj termelésének kétharmadát adó Európai Unióban 50 százalékkal került többe.

Egy liter extraszűz olívaolaj a spanyol szupermarketekben jelenleg átlagosan 10-12 euróba kerül. A Store Insider ugyanakkor figyelmeztet, spanyol háztartások szerencséje, hogy nem a magyarországi üzletekben kénytelenek beszerezni az olívaolajat, ahol a mediterrán rekordárak közel duplájával (!) szembesülnek a polcokon a magyar fogyasztók.

„A meghatározó kiskereskedelmi egységekben az extra szűz olívaolaj fogyasztói ára félliteres kiszerelésben(!) Magyarországon 3800-4000 forintnál kezdődik, vagyis megközelítőleg annyi, mint Spanyolországban egy liter. Az olívaolaj persze Magyarországon nem számít alapvető élelmiszernek, a központi költségvetés számára elengedhetetlen ÁFA-bevételek pedig nem teszik lehetővé a 27 százalékos forgalmiadó és ezzel a fogyasztói árak mérséklését.” – írja az magyar élelmiszeripari szaklap.

 

Start typing and press Enter to search