Spanyol Nagykövetség ösztöndíjasa: „Madrid mindent felülmúló élménnyel ajándékozott meg”

A spanyol Oktatási és Szakképzési Minisztérium alá tartozó budapesti spanyol Oktatási Iroda munkájának kiemelt része a spanyolországi mobilitási programok szervezése és elősegítése, hogy a fiatalok első kézből tapasztalhassák meg a spanyol nyelv és kultúra lenyűgöző sokszínűségét. A Spanyol Nagykövetség-díj is ennek keretében született, és immár 5 éve ösztönzi tanulmányutakkal a spanyol-magyar tannyelvű gimnáziumok legjobb végzős tanulóit. Steiner Gréta madridi élményeit osztotta meg velünk.

A Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium spanyol kéttannyelvű tagozatának végzős növendékeként a következő néhány mondatban igyekszem összefoglalni első önálló külföldi utazásom élményeit, amit a spanyol nyelvnek köszönhetek.

Az előző tanévben a Spanyol Nagykövetség megjutalmazott egy elismerő díjjal, ami lehetővé tette számomra, hogy egy általam kiválasztott spanyol nyelviskolában egyhetes intenzív tanfolyamon vehettem részt. A döntésem az AIL Madrid nyelviskolára esett (mely 2022-ben elnyerte az ország legjobb, spanyol nyelvet oktató nyelviskola címét: La mejor escuela de español de España), és igazán szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a várakozásaimat felülmúló élményekkel ajándékozott meg mind az iskola, mind a város.

Már az első tanítási napon éreztem, hogy egy számomra mindeddig ismeretlen oktatási formával találkoztam. Mindenki a saját kultúrájával és világszemléletével színesítette és tette érdekesebbé az órákat, amely számomra nagy értékkel bírt. A világ minden tájáról érkeztek a nyelviskolába, beszélgethettem angol, norvég, kínai, francia, olasz, ukrán, görög és svájci diákokkal, s ezáltal alaposabb ismereteket szereztem hazájukról, kultúrájukról, gasztronómiájukról, oktatásukról és szokásaikról is.

Számos új kifejezést és szlenget tanultam, ahogy egyre jobban beleástuk magunkat az érdekesebbnél érdekesebb témákba, és a spanyol irodalom, történelem, művészetek, politika, gazdaság és a világ nagy kérdéseinek a rejtelmeibe. Mivel a csoportomban én voltam a legfiatalabb, rengeteg tanácsot és tudást kaptam a társaimtól, amiket a spanyol nyelv legmagasabb szintjén (C1-C2) fogalmaztak meg.

Annak ellenére, hogy teljesen egyedül utaztam, egy pillanatra sem éreztem magam magányosnak, hiszen a tanáraim és a kurzustársaim a nyelvórák után közös kulturális programokra invitáltak, városnézésekre, múzeumlátogatásokra mentünk és tapas party-t is tartottunk. Közelebbről megismerkedtünk Madrid történelmi múltjával, a különféle nevezetességek jelentőségével és történetével. A hét végére a Parque de El Buen Retiro vált a kedvenc helyemmé, ahol minden nap megreggeliztem és a szabadidőmben sétálgattam.

Nagy hatással volt rám a Plaza de España, ahol Cervantes grandiózus művének főszereplőinek, Don Quijote-nek és Sancho Panza-nak állítottak emléket. Esténként pedig az új barátaimmal felfedeztük Madrid szívét és lelkét, felkerestük a spanyolok kedvenc bárjait és az általuk javasolt éttermeket. Megkóstoltuk a finomabbnál finomabb tradicionális ételeket, italokat és desszerteket (is). A Churrería Valor-ban ettem életem legízletesebb churrosait.

Mindaz, amit a madridi utazásom alatt láttam, megéltem és tapasztaltam, mindenképp gazdagította személyiségemet és gyarapította a tudásomat. Az emberek közvetlensége, befogadása és segítő szándéka már az első pillanatban megmutatkozott. A kulturális sokszínűség, a szokások és hagyományok igazán magukkal ragadtak és példaértékűek voltak.

Örömmel és hálával tölt el visszagondolni erre az egy hétre és felidézni az emlékeimet, melyeket egy életre szólóan őrzök, és viszek magammal, bárhová megyek. Remélem, hogy még számos lehetőségem lesz új célok és kihívások elé állni, megmérettetni magam és fejleszteni spanyol nyelvi kompetenciáimat.

Start typing and press Enter to search