A spanyol olívaolaj titka 5 percbe sűrítve

Bár sok spanyol aligha Homéroszt idézve nevezi „folyékony aranynak”, attól még igaz, Spanyolországban ma is a mindennapok elengedhetetlen hozzávalója az extra szűz olívaolaj. A legenda szerint az ógörög atléták a bőrüket kenegették vele, az egészségre gyakorolt pozitív hatásait pedig felsorolni is nehéz. Az olívaolaj világnapján íme néhány fun fact, amit aligha tudtál a spanyolok „folyékony aranyáról”.

Spanyolország a világ első számú olívabogyó-termelő és feldolgozó országa, ahol már 2019-ben közel 1 millió 800 ezer tonna (!) olívaolajat állítottak elő. Nem meglepő, hogy ez az elképesztő mennyiség adja a világ olívaolajának 55 százalékát, és a megdöbbentő adatoknak ezzel még nincs vége! Az alábbi animációból megtudhatjátok, mi teszi Andalúziát az olíva Mekkájává, és azt is megmutatjuk, mi rejlik a számok mögött egy olívatermesztő család gyönyörű birtokain.

Ha Andalúzia az olívaolaj Mekkája, akkor Jaén maga Kába kő szentélye: Spanyolország teljes termelésének körülbelül a 70 százaléka származik az andalúz provinciából. Érdekesség, hogy bár a helyiek nagy része biztosan javítja az átlagot, Spanyolország egy dologban biztosan nem pályázhat a világelső pozíciójára – a fogyasztásban. Nemzetközi összehasonlításban ugyanis a görögök évente átlagosan 20 liter olívaolajat fogyasztanak el (Spanyoloszág Olaszországgal fej-fej mellett haladva dobogós 15 literrel).

Te hanyadik helyen végeznél?

Persze az igazi extra szűz olívaolaj titkait nem lehet egyszerűen a fenti számokkal leírni és megfejteni, ahhoz egészen Andalúziáig kell utazni − ha testben nem lehet, hát lélekben. Az Alonso család hét generáció óta örökíti a hagyományt, amely talán rámutat arra, miért is nevezhetjük ma Spanyolországot az olajfák és az olívaolaj valódi hazájának.

Start typing and press Enter to search