¡Ven a comer! Mexikói ízek otthon a konyhában

Kevesen tudják, hogy a mexikói konyha az UNESCO kulturális világörökségének része, azt pedig még kevesebben, hogy ezt sokszínűségével és az egészségre gyakorolt pozitív hatásaival érdemelte ki. A budapesti Mexikói Nagykövetség kezdeményezésének köszönhetően most új lehetőség nyílik a világhírű mexikói konyha felfedezésére, és még csak ki sem kell érte tenned a lábadat otthonról. ¡Gyere, és varázsolj mexikói ízeket a konyhádba, gyere, és egyél velünk!

"A mexikói konyha nemcsak Budapesten és Európában válik egyre népszerűbbé, hanem az egész világon, főként az előételek és az italok által, amelyek együtt népszerűsítik a mexikói kultúrát." – mondja David Nájera Rivas, Mexikó budapesti nagykövete. "A mexikói konyha népszerűsítését megcélzó kezdeményezésünk hasonlóan összetett, hiszen különböző magyarországi kulcsszereplőket  von be: mexikói éttermeket, mexikói termékek forgalmazóit, a mexikói közösség tagjait és magát a Mexikói Nagykövetséget is."

A projekt célja egy egészséges alternatíva bemutatása, amely a magyar és a mexikói elemeket, összetevőket egyaránt integrálja, szoros kapcsolatban maradva a mexikói gasztronómia ízeivel és színeivel. Renata Gamboa nutriológus és Ana Lucina Caracas táplálkozási szakértők lesznek azok, akik a következő hetekben számos videóban mutatják be a legnépszerűbb mexikói ételek elkészítését – és mondják el az egészségre gyakorolt hatásukat is.

"Úgy gondolom, hogy most egy nagyszerű lehetőségünk nyílt arra, hogy bemutathassuk azokat a mexikói recepteket, amelyekkel nem térünk le az egészség útjáról. A fő cél, hogy minél ízletesebbek legyenek és elvezessenek minket azokhoz az ízekhez, amelyekhez hozzászoktunk gyermekkorunkban. Ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk, Renata és Caracas Asszony lesznek a fő tanácsadóink és segítőink." – hívja fel a figyelmet a projekt céljára a mexikói nagykövet.

Ana Lucina Caracas a kampány egyik kulcsszereplője, aki lassan másfél évtizede él Magyarországon. A Veracruzból származó táplálkozási szakértő Budapestre ment férjhez, és egy idő után nemcsak az lett a célja, hogy visszahozza konyhájában a hazai ízeket, hanem az is, hogy bemutassa őket a magyaroknak. Így szép lassan arra is rájött, hogyan válthatja ki a mexikói mirrhafüvet kaporral, azaz

hogyan készítheti el a mexikói konyha ételeit a nálunk beszerezhető alapanyagokból.

A Mexikói Nagykövetség másik tanácsadója Renata Gamboa nutriológus három és fél éve él Magyarországon, a mexikói ételek pedig nála is hozzátartoznak a mindennapokhoz. A kampány összetettségét jól mutatja, hogy a receptvideók mellet cikkek és egy-egy táplálkozási javaslat is hetente publikálásra kerül, bemutatva a mexikói konyha egészét. Lesz tortilla készítés, pico de gallo, mexikói flan, ranchera tojás és bemutatják a hamisítatlan mexikói salsa titkát is.

A kampányról a KultúrTapas is részletesen beszámol, Facebook- és Instagram-oldalunk mellett a magazinban bemutatva a legnépszerűbb mexikói receptek elkészítését Renata Gamboa és Ana Lucina Caracas tippjeivel. Hamarosan jönnek a receptek.

Start typing and press Enter to search