5 éve nincsenek bikaviadalok Barcelonában, most van esély rá, hogy visszatérjenek

A legtöbb barcelonai souvenir boltban bárki csináltathat magának névre szóló matador-plakátot, ám azt csak kevesen tudják, hogy Katalóniában 2012 óta tilos bikaviadalokat rendezni. Most ismét változhat a helyzet.

Annak ellenére, hogy Barcelonát valamikor a bikaviadal-kultúra erős bástyájaként tartották számon, a hagyomány népszerűsége az idők során folyamatosan csökkent. Civil kezdeményezésre az elmúlt évtizedekben többször felmerült a bikaviadalok betiltásának ötlete, a 2010-ben született katalán parlamenti döntés mégis megosztotta az egész spanyol társadalmat, beleértve a katalánokat is természetesen.

Az ún. protaurino (bikaviadal-párti) csoportok szerint diszkriminatív politikai verdikt született, míg az antitaurinók (bikaviadal-ellenesek) kitörő örömmel fogadták a „különösen demokratikusnak” nevezett határozatot. Miután Katalóniában törvénybe iktatták, hogy 2012. január elsejétől nem rendezhetnek állatok halálával végződő bikaviadalokat a tartományban, egész Barcelona felbolydult.

Ez volt a vég

Nemzeti színek

A 2011 szeptemberében rendezték meg az utolsó „igazi” bikaviadalt Barcelonában, amiről természetesen senki sem akart lemaradni. A hagyomány szerelmeseitől kezdve spanyol hírességeken át egészen a radikális állatvédő csoportokig mindenki megmozdult – utóbbiak a jelentős építészeti örökségnek számító Monumental bikaviadal-aréna mellett gyülekeztek a történelmi napon.

A hetek óta tartó feszült várakozás a helyszín rangjának megfelelő fiesztában teljesedett ki, hiszen Spanyolország egyik legnagyobb és legpatinásabb arénájában közel 20 000 ember zsúfolódott össze a búcsú napjára. Katalónia végül a történelmi pillanatnak megfelelően igazi torreádor-nagyságokkal (Juan Mora, José Tomás és Serafín Marín) búcsúzott – az állatvédők szerint barbár – hagyománytól.

Noha az elmúlt évekbe számos civil kezdeményezés született a tilalom felfüggesztésére, a 2011-ben abszolút többséget szerző konzervatív Néppárt kormányra kerülése sem volt idáig elegendő a bikaviadalok újraélesztésére Katalóniában. Különösen összetett politikai és kulturális kérdés ez egy olyan tartományban, amelynek függetlenségi törekvései Európa-szerte ismertek. Kultúr-történeti szempontból ugyanakkor a bikaviadalok dicső múltja megkérdőjelezhetetlen Északkelet-Spanyolországban.

A feljegyzések szerint a régióban közel hétszáz éve rendeznek (rendeztek…) viadalokat, s olyan időszak is volt Barcelona történetében, amikor a város egyedülálló módon három arénával rendelkezett. Az érdeklődés a XX. század végére csökkent jelentősen, a Las Arenas 1977-es bezárásával pedig a Monumental maradt egyedüliként a korábbi három helyszín közül. Bár hihetetlennek hangzik, a Las Arenas ma bevásárlóközpontként üzemel és fedett küzdőtérrel várja a shoppingolni vágyókat.

A katalán Parlament 2010-es döntése óta a spanyol állatvédőket elsősorban az a kérdés foglalkoztatja: mi vár a többi, bikákat érintő tradícióra? Katalóniában ugyanis igen elterjedtek az állatokat központi elemként használó vidéki ünnepek, az ún. correboúk. Az „utcai bikák” hagyománya sokféle formát ölthet, ám kétségtelen, az állatok tengerbe csalogatása, valamint a szarvukra helyezett vas-gömbök meggyújtása állatvédelmi − és ne feledjük! − politikai szempontból is jelentős kérdéseket vet fel.

Szinte pontosan 5 évvel az utolsó barcelonai bikaviadal után októberben a spanyol alkotmánybíróság dobott követ a regionális politika állóvízébe. Madridban bejelentették, hogy a bíróság alkotmányellenesnek találta a katalán parlament döntését, amely fontos állami kompetenciát sért a 2011 óta a kiemelt kulturális örökségnek számító bikaviadalok betiltásával. A hagyomány mellett mindvégig kiálló Néppárt első embere, a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy is megszólalt a kérdésben, és támogatta a viadalok „szabadságát”.

Vajon folytatódik a hagyomány?

Bár az egyik oldalon már győzelmet ünnepelnek, a másikon pedig a jogi döntés strasbourgi megtorpedózását készítik elő, a katalán bikaviadalok közeljövőjét megjósolni egyáltalán nem könnyű feladat. Az egyébként is problémákkal terhelt katalán-spanyol viszonyt csak nehezíti, hogy a katalán parlament elutasította a spanyol alkotmánybíróság döntését, a „corridák” visszatérését ráadásul technikai akadályok is nehezítik. Az El Diario cikke szerint jelenleg egész Katalóniában csak a barcelonai Monumental alkalmas bikaviadalok megrendezésére. A kör ezzel be is zárult volna?

Te örülnél, ha ismét rendeznének bikaviadalokat Barcelonában?

   

A borítókép forrása: lavanguardia.com

Start typing and press Enter to search