Újévi tízparancsolat, hogy a spanyol tanulás ne maradjon üres újévi fogadalom

„Most születnek az év első füllentései” − kommenteltétek mosolyogva az újévi fogadalmak kapcsán a napokban, mi pedig gondoltunk egyet és összeállítottuk a spanyoltanulók januári tízparancsolatát, hogy ha valami, a spanyol tanulás biztosan ne maradjon üres ígéret.

1. Építsd fel a saját motivációd

Van, akinek Gaudí mester színpompás mozaikjai, vagy a tapas bárok összetéveszthetetlen hangulata, esetleg az el Clásico jelenti Spanyolországot. Mindenki másért szeret bele a spanyolba, ha pedig egyszer megszületett az elhatározás, hogy feltűrt ingujjal nekiállunk a spanyol tanulásnak, nem szabad, hogy egy kacifántos nyelvtani szabály elhomályosítsa ezt a szerelmet. Ne a nyelvvizsga megszerzése motiváljon, hanem a spanyol kultúra szeretete, Latin-Amerika mágikus világa, amely csak arra vár, hogy felfedezd. A saját motivációnkat csak mi magunk vagyunk képesek fenntartani, és a spanyol tanulásban ez legalább olyan fontos, mint a szókincs meg a nyelvtan.

10 érdekesség a spanyol nyelvről (katt a képre!)

2. Ne dőlj hátra, ha megvan az első könyved

Mindegy, hogy az ember kezdő vagy éppen haladó spanyolos, sokan választanak maguknak valamilyen (kézi)könyvet a leendő vagy már meglévő tankönyvük mellé. Még mielőtt azt hinnéd, nem akarunk erről lebeszélni, sőt ezek a kiadványok a fent említett motiváció építésre is kitűnőek. Nem mindegy viszont, hogy milyen könyvet választasz, hiszen hiába vannak tele a könyvesboltok például a kitűnő Pons-sorozattal, ha neked nem arra van szükséged. Ne azért vegyél magadnak még egy könyvet, hogy megnyugtasd a lelkiismeretedet, hanem hogy valódi segítséget találj a spanyolozáshoz.

spanyol-tanulas-kicsi
Nyelvkönyvek és praktikák (katt a képre!)

3. Előzd meg a nyelvtanfolyam indulását

Nyelvet tanulni manapság már ezerféle módon lehet. A hagyományos módszereket mindenki ismeri: nyelvtanfolyam, nyelvkönyv, magántanár. Sajnos, az őszi-tavaszi tanfolyamindulások lekésése vagy a magánórák borsos díjszabása legalább ilyen ismert a nyelvtanulók körében. Még szerencse, hogy a spanyol tanulás nem áll meg itt, hiszen minden tudásszinten felvértezhetjük magunkat telefonos appokkal; nézhetünk célnyelvű videókat, filmeket, sorozatokat; olvashatunk e-bookokat, hallgathatunk podcastokat, játszhatunk spanyolul és csetelhetünk vagy skypeolhatunk külföldiekkel. A spanyol tanulásnak igazából csak a fantáziánk szabhat határt.

Spanyol nyelvtanulás önállóan (katt a képre!)

4. Egy megoldás már a kezedben van

Ki mondta, hogy az okostelefonoktól csak butulni lehet? Egy valamire való nyelvtanuló például élelmesen kihasznál minden adandó alkalmat, hogy gyakorolhasson, a mindig a kezünk ügyében lévő kütyü pedig tökéletes asszisztens lehet ehhez – persze a megfelelő programokkal felszerelve! A következő spanyoltanuló-alkalmazásokkal garantáltan hasznossá tehetsz egy unalmas vonatutat, egy végtelennek tűnő sorban állást vagy bármilyen olyan időszakot, amit eddig csak rezignált Facebook-görgetéssel ütöttél el!

5+1 ingyenes spanyolozó app (katt a képre!)

5. Állítsd a szolgálatodba az angolt

Az Egyesült Államokban (értsd: Amerika) és jó eséllyel az Egyesült Királyságban is (értsd: Anglia) a spanyol a second language kategóriába esik, vagyis az emberek az anyanyelvüket követően, első idegennyelvként találkoznak vele. Bár Magyarországon a spanyol az egyik legdinamikusabban fejlődő idegennyelv, a legtöbben valószínűleg jónéhány év angol- vagy esetleg német tanulást követően vágnak bele a spanyolba. Ezt érdemes kihasználni, hiszen a latinból eredő szókészlet mellett az indoeurópai nyelvekre jellemző nyelvtani szerkezetek is sokat segíthetnek Neked a tanulásban. Egy angol nyelvvizsgával a zsebedben persze még ne gondold azt, hogy perfekt spanyol vagy, mert érhetnek meglepetések…

Vigyázz a spanyol-angol hamis barátokkal (katt a képre!)

6. Ismerd meg magad és spanyolozz okosan

Nem csak az angoltudásodat használhatod fel a spanyolozáshoz. Mostanában szinte minden napra jut egy-egy új tudományos felfedezés, amit az agykutatók, pszichológusok, neurológusok és egyéb „-lógusok” követnek el. És ha már így van, nézzük meg, mit tudunk ebből mi, nyelvtanulók hasznosítani, hogy könnyebben, gyorsabban és tartósabban megtanuljunk spanyolul. Nem a „svéd és/vagy angol tudósok” felfedezték kezdetű kis színesek érdekelnek minket, hanem az, milyen apró trükköket vethetünk be pszichológiából a sikeres nyelvtanulás érdekében.

Spanyolozz okosan (katt a képre!)

7. Örülj a spanyol nyelvtan szabályainak

Az igeragozás biztosan nem pályázik majd soha a spanyolnyelv-tanulók kedvence címre, de néhány jól összeállított táblázat könnyen átsegíthet minket a kezdeti nehézségeken. Az alábbi cikkben szereplő monstre igeragozási tábla lehet rémálom és a spanyoltanulók Bibliája is, ez csak attól függ, mire akarod használni. A szabályos ragozású spanyol igék esetén a nyelvtan bebiflázása még soha nem vezetett eredményre, inkább fedezd fel az újabb és újabb igeidők szabályszerűségeit, ha pedig elakadnál, ehhez a táblázathoz mindig visszatérhetsz.

Minden egy helyen: a spanyolnyelvtanulók Bibliája (katt a képre!)

8. A rendhagyók is kicselezhetőek

Hiába a mindenható igeragozási táblázat, meg a pszichológia legújabb vívmányai, ha néha még az okostelefonok applikációi sem elég okosak ahhoz, hogy megtanítsanak nekünk egy kacifántos nyelvtani szabályt. A németeseknek ott a KATI-szórend meg az usoda-szabály, de szerencsére mostmár a spanyoltanulási fogadalom sem múlhat ezen. A spanyollal még csak barátkozóktól kezdve a subjuntivo-pókhálójában vergődő haladókig az alábbi technikák szintről-szintre a segítségedre lesznek majd, hogy meghackeld a spanyol nyelvtan rendhagyóságait.

8 trükk, amivel meghackelheted a spanyol nyelvtant (katt a képre!)

9. A zene kell (a spanyol tanuláshoz is)

Ha abban bízol, hogy a YouTube és kedvenc zenekarod majd észrevétlenül megtanít spanyolul, valószínűleg tévedsz − de talán nem akkorát, mint elsőre tűnik. Kedvenc spanyol dalaink meghallgatása ugyanis nemcsak abban segít, hogy javítsunk a kiejtésünkön vagy éppen a hallottszöveg-értésünkön: egy kis dalszövegböngészéssel és szótárazással a szókincsünk is profitálhat belőle. Egyes spanyol dalok még a nyelvtanunkat is ráncba szedhetik, a fő az, hogy mindig a szintünknek és a zenei érdeklődésünknek megfelelően válasszuk ki a „tananyagot.”

Turbózd fel a spanyolod egy kis zenével (katt a képre!)

10. Vicceld el a szótanulást

A pszichológia ördöge, hogy a tudományos alapossággal csak „hülyeségekként” aposztrofált dolgokat mindig könnyebben megjegyezzük − és ez a nyelvtanulásban sincs másként. A váratlan, vicces tartalom segít, hogy élményszerűbben okosodjunk, a kérdés már csak az, hogy ezt magadnak kell-e előteremtened − néhány abszurd példamondattal mondjuk − vagy a spanyol nyelv már tálcán kínálja Neked, mint az alábbi 100 szólásmondás esetén, amin a biztonság kedvéért még csavartunk is egyet.

100 vicces spanyol kifejezés, amivel színesítheted a spanyolod (katt a képre!)

Start typing and press Enter to search