5 menő tenerifei újdonság, amiért megéri meghosszabbítani a Kanári-szigeteki nyaralást

Szinte a hátunkon érezzük a tenerifei nap sugarait. Ezekben a nyirkos novemberi napokban elég csupán meghallanunk a Kanári-szigetek nevét ahhoz, hogy sóvárogva gondoljunk Spanyolország legdélebbi pontjára, ahol nem csak huncut időeltolódás, de örök tavasz is várja az utazókat. És rengeteg meglepetés, hiszen a napsütésben aranyló homok és a tenger hullámainak moraja csak egy szelete a Kanári-szigeteknek. Összeszedtünk hát Nektek 5 olyan újdonságot, ami meglepő élményeket kínál egy tenerifei utazáshoz.

1. Tudj meg mindent a tenerifei karneválról

A szigetek legnagyobb fiesztáját, a Santa Cruz de Tenerife-i karnevált bizonyára senkinek sem kell bemutatni. Az ünnepről mindent elmond, hogy hatalmas felvonulásai és grandiózus díszletei miatt a világ legnagyobb farsangi ünnepei között tartják számon, közvetlenül a Rio de Janeiró-i karnevál után. Az egy hónapos mulatság kialakulása a történeti feljegyzések szerint a Kanári-szigetek európai hódítására vezethető vissza, és könnyen lehet, hogy hamarosan már az UNESCO Kulturális Világörökségének védelmét is elvezheti.

Tudj meg még többet a Tenerifei Karneválról, kattints a képre!

Ezt, és ennél sokkal többet is megtudhat az ember a tenerifei farsangi ünnepről, ha ellátogat a több mint 1000 négyzetméteren (!) megnyílt Casa del Carnaval múzeum és látogatóközpontba, amely minden érdeklődő számára szolgál valamilyen újdonsággal. Az állandó kiállítás sem nevezhető teljesen állandónak, hiszen a központi elem, a karnevál királynőjének ruhája mellett időről-időre megújuló tárlattal találkozhatnak a látogatók, akárcsak a rendezvényeknek, előadásoknak és bemutatóknak teret adó nagyteremben. Lehetetlen megunni.

 

2. Egyenesen Spanyolország csúcsára

A Teide vulkánja nemcsak Tenerife vagy éppen a Kanári-szegetek, de egész Spanyolország legmagasabb pontja is egyben. A 3718 méteres csúcs megmászása természetesen igényel némi előkészületet − és valljuk be őszintén, nem is való mindenki számára. A Teide lanovkája ugyanakkor nagyszerű lehetőséget kínál azoknak, akik szeretnék testközelből megcsodálni Spanyolország legmagasabb pontját, nem is beszélve a környező nemzeti park világörökségi csodáiról. Az új internetes jegyvásárlási lehetőségnek köszönhetően ráadásul már a sorban állás is elkerülhető a népszerű teleféricón, kezdődhet a csúcstámadás!

Trekking Tenerifén? Kattints a képre!

3. Pirámides de Güimar, az év múzeuma?

A tenerifei néprajzi park és botanikus kert jóval többet rejt annál, mint a hazánkban ismert skanzenek. A fenntartható fejlődés bemutatásának szentelt területe például nemcsak a Kanári-szigetek kialakulását, hanem a sziget gazdag természeti kincsét is bemutatja. A fenntartható fejlődés előremozdítása, a botanikus kert természeti értékei, valamint a tematikus séták és tanösvények − a legújabb éppen a sziget vulkanikus eredetét fedi fel a látogatók előtt − idén hozzásegítheti a Pirámides de Güimar Néprajzi Parkot az Év Európai Múzeuma-díj (European Museum of the Year Award 2017) elnyeréséhez is.

Még több fantasztikus tenerifei látnivaló a képre kattintva…

4. Az előétel tálalva van

A spanyolországi Michelin-kalauz időszámítása szerint már csak egy hét, és átlépünk 2018-ba. Idén Tenerifén mutatják be ugyanis a híres francia vörös könyv 2018-as regionális kiadását, ami szokás szerint együtt mutatja be és értékeli Spanyolország és Portugália legkiválóbb éttermeit. A helyszínválasztás ugyanakkor maga az előétel és nem kisebb elismerést jelent a sziget gasztronómiájának: jelenleg Tenerife az egyetlen a Kanári-szigetek közül, amely 4 Michelin-csillagos étteremmel is rendelkezik. A november 22-i gálán fény derül rá, sikerül-e növelni ezt a már önmagában is kiemelkedő számot. Aki biztosan elégedett lesz végül, az a spanyol konyha remekeit végigkóstoló utazó.

Olvasd el korábbi cikkünket a Michelin-csillagos spanyol éttermekről (kattints a képre!)

5. A mélytengeri borospince

Bár a mélytengeri megnevezés kissé talán túlzás, mégis igazi kuriózumot jelent az a Kanári-szigeteki pincészet, amely egyedülálló megoldással a tengerbe ágyazva 18 méter mélyen tárolja és érleli borait. Az El Rebusco Bodegas 5000 palack bor tárolására képes a tengerszint alatt, amelyek a körülményeknek köszönhetően kivétel nélkül egyedi címkézéssel és dekorációval rendelkezik: a természeti elemek ugyanis különleges formákat hoznak létre a palackok felszínén. A belbecs persze ennél is fontosabb, az első értékelések és díjazások pedig nem is okoztak csalódást a projekt létrehozói számára. Kuriózum − akárcsak a Kanári-szigetek.

Start typing and press Enter to search