Amikor a Velvet Divatház bezár: 5 remek spanyol sorozat, amiket büntetlenül nézhetsz

Szeretjük a sorozatokat. Amióta a Sopranos (aka Maffiózók) az ezredfordulón újraértelmezte a műfajt, jönnek mennek a klasszikusok és a kedvencek, egyre több remek spanyollal közöttük. Most 5 ismert, kevésbé ismert, vagy éppen teljesen ismeretlen spanyol sorozatot ajánlunk Nektek, amivel hófúvást, tavaszi fáradtságot és kánikulát is hatásosan lehet semlegesíteni. Ráadásul a spanyoltanulásban is szuper segítséget jelentenek, úgyhogy végre van egy jó indokod, ha ráfüggsz valamelyikre.

1. A bárka

Ha a magyar nézők szemében minden spanyol sorozat A bárka fedélzetéről szökött le, A bárka viszont egy poszt-apokaliptikus világot tár elénk, vajon milyenek lehetnek a spanyol sorozatok?  Minden idők egyik legsikeresebb spanyol sorozata nagyjából ehhez hasonló logikai bukfencekkel is közel 50 országban (köztük Magyarországon) került vetítésre, és rengeteg rajongót szerzett magának − nem utolsó sorban a Blanca Suárez-Mario Casas főszereplőpárosnak köszönhetően.

Bár a kontinuitás nem mindig működik, a történet kiindulópontja elvitathatatlanul erős: egy globális katasztrófa után a bárka fedélzetén rekedt maroknyi fiatal joggal feltételezi, hogy a Földet elborító óceánon hajózva ők az egyedüli túlélők. A 3 évadot megért, spanyolhonban az Antena3 által sugárzott sorozat rejtélyei persze itt messze nem érnek véget. Aki kedveli a lightos sci-fi szálakat, és a latinos romantikától (értsd: szappanopera beütésektől) sem riad vissza, az nem fog csalódni A bárkában.

2. Gran Hotel

Spanyolországban az Antena3 ‘A bárkával’ párhuzamosan vetítette a szintén 3 évadból álló Gran Hotelt − ám a hasonlóságok itt véget is érnek a két sorozat között. Az 1905-ben játszódó kosztümös dráma nagy hangsúlyt fektet a vizualitásra, így a fordulatos történetvezetés mellett egyes jelenetek önmagukban is látványossá tudtak válni.

A santanderi Magdalena-kastély lenyűgöző díszletei között forgatott Gran Hotel készítői a történeti háttér kínálta drámához patikamérlegen adagolják a csavarokat és a romantikát, így nem véletlen, hogy a sorozat egészen széles közönség számára válhatott érdekessé. A főszereplők (Amaia Salamanca és Yon González) között kialakuló szövetség és − dobpergés! − románc még véletlenül sem idézi a szappanoperák hangulatát. Ez ugyanis a Gran Hotel, kérem.

3. Velvet Divatház

A 2010-es évtized közepére végérvényesen felnőtt a spanyol sorozatgyártás. A kezdetben Spanyolországban is divatházasított, végül elegánsan csak Velvetre keresztelt és 4 évadot megért sorozat készítői látszólag egyszerű sikerrecept szerint dolgoztak: miközben a forgatási költségek bevallottan a középső tartományban maradtak, a szereposztásnál semmit sem bíztak a véletlenre és még attól sem riadtak vissza, hogy Miguel Ángel Silvestrét, a Velvet legnagyobb sztárját átcsábítsák a rivális csatornától.

Az 1950-es években játszódó történet szerint így a Londonból hazatérő Alberto (Silvestre) előtt már semmilyen akadály nem állt, hogy segítsen megmenteni apja fennmaradásért küzdő divatházát − és nem mellesleg újra találkozhasson az elbűvölő és tehetséges Anával (Paula Echevarría). A két főszereplő mellett a Velvet stáblistája két generáció spanyol sztárjait vonultatja fel (Amaia Salamanca, Miriam Giovanelli, Yon González, valamint  Aitana Sánchez-Gijón és José Sacristán), kiváló színészi játékkal fűszerezve az erős történetvezetést. Nem csoda, hogy a hatalmas sikerek hatására Spanyolországban a spin-off (Velvet Colección) is megért 2 évadot, ami egyébként bő 10 évvel később a katalán fővárosban játszódott.

4. Chicas del Cable (Cable Girls)

Csak idők kérdése volt, hogy a spanyol sorozatokban rejlő lehetőségekre a Netflix is felfigyeljen, amely a fenti sikereket alapul véve nem sokat teketóriázott: egyenesen a Gran Hotel és a Velvet Divatház producereit bízta meg az első Spanyolországban forgatott produkciója elkészítésével. A ‘Chicas del Cable’ alig egy évvel ezelőtt debütált a Netflixnél, és sikerét jól jelzi, hogy az első 16 epizód után már a második és harmadik évadot is megrendelték belőle.

Az 1920-as évek végén játszódó történet négy nő vívódásait mutatja be, és a Velvetnél látott kosztümös háttér mellett felvillant valamit a század első felének női emancipációjából is − mindezt egy ízig-vérig spanyol környezetben, a madridi telefontársaság termeiben. A sztori főbb elemeihez hasonlóan a szereposztás sem lesz ismeretlen, hiszen a főszerepeket a szép lassan sztár-státuszba emelkedő Blanca Suárez és Yon González jegyzik. Ha a Velvet bejött, ezekben a lányokban garantáltan nem fogsz csalódni.

5. Öltések közt az idő

El Tiempo entre Costuras

Ritkán csalódunk azokban a sorozatokban, amelyeket eleve egy évadra terveztek. Az ‘Öltések közt az idő’ pontosan ilyen, hiszen a María Dueñas, magyar nyelven is megjelent bestselleréből készült adaptáció 17 epizódja kivételes igényességgel − és a spanyol sorozatokhoz mérten kiemelkedően magas költségvetéssel − forgott 2013-ban. A Gabo kiadó gondozásában megjelent regényhez hasonlóan a sorozat is hatalmas sikereket aratott a Pireneusokon innen és túl, az epizódok átlagos (!) nézettsége csak Spanyolországban elérte az 5 milliót.

A fordulatos történet középpontjában Sira Quiroga (Adriana Ugarte) varrónő áll, akit a Franco-diktatúra hajnalán a sors − valamint a hirtelen jött szerelem − Marokkóba sodor. Később visszatér Madridba, de a második világháború viharában immár a politikai konspiráció ugyanúgy a mindennapjai részévé válik, mint a csodálatos ruhaköltemények és szövetek. A Spanyolországban, Marokkóban és Portugáliában forgatott sorozat az utóbbi évtized legnagyobb sorozatsikere volt Spanyolországban.

Start typing and press Enter to search