A maják élő öröksége: „Chichén Itzá csak a tavalyi évben 2 és fél millió látogatót fogadott”

Chichén Itzá fenséges maja piramisa volt a támpont. Mexikó és a Yucatán régió sikerrel debütált az idei Utazás Kiállításon, ahol a sorok között bolyongó érdeklődőket a csodálatos maja látnivalók képe és Raúl Paz, Yucatán állam turisztikai tervezésért felelős igazgatója fogadta. Volt miről beszélgetnünk vele, hiszen Yucatán egyike azon régióknak, ahol a legtöbb UNESCO világörökséghez tartozó régészeti lelőhely és történelmi helyszín található. Lehet, hogy a fenséges Chichén Itzá mégsem olyan «egyedülálló»?

KultúrTapas: Csupán a budapesti Utazás Kiállításon 23 ország és számtalan régió képviseltette magát, a céljuk pedig aligha lehetett más, mint magukhoz csábítani az érdeklődőket. Mit gondol, Yucatán mivel hívhatja fel magára az utazók figyelmét?

Raúl Paz: Úgy gondolom, a Yucatán-félsziget utazási ajánlata talán az egész világon a legösszetettebbek közé tartozik. Azt kínáljuk ugyanis a látogatóknak, amire vágynak. Cancún például évtizedek óta nagyon sikeres úti célnak számít, de a Yucatán-félsziget sokkal több mint napfény és csodálatos tengerpartok összessége. Yucatán egyébként a félszigetet alkotó három állam egyike, és egyben névadója is… De visszatérve az előző gondolathoz, három nagy terület van, amely lefedi Yucatán turisztikai kínálatát: kultúra, természet és egyedülálló élmények.

KT: Jól sejtjük, hogy a kultúra esetében a maja örökség áll a középpontban? A standjukon megcsodálható maja piramisok képe ugyanis nem sok kétséget hagyott az érdeklődőkben…

RP: Chichén Itzá központi piramisa természetesen az egész világon ikonikusnak számít, de miután Yucatán a maja világ központjában helyezkedik el, itt található a legkiemelkedőbb régészeti látványosságok jelentős része: Chichén Itzá mellett Uxmal, vagy a kevésbé ismert, ám valóban lenyűgöző Ek Balam és Dzibilchaltún.

Olyan régészeti feltárások ezek, amelyek a mai napig az egyik első számú vonzerőnek számítanak az utazók szemében. Chichén Itzá csak a tavalyi évben 2 és fél millió látogatót fogadott, ráadásul a korszerűsítések immár teljes éjszakai bejárásra is lehetőséget adnak a területen, a sötétedést követő hang- és fényjátékról nem is beszélve. Kétségtelen, hogy a maja kultúra talán a legfontosabb pillér a kínálatunkban.

Az élő maja kultúra

KT: Bár sokan úgy tekintenek rá, mint egy letűnt történelmi kor öröksége, a maja kultúra ma is virágzik Mexikóban. Ez mennyire tekinthető a yucatáni turisztikai kínálat részének?

RP: Azt szoktuk mondani, a maja egy élő kultúra. Amikor megkérdezik tőlünk, mi lett a majákkal, miért tűntek el a történelem során, mindig azt válaszoljuk, a maják nem tűntek el. Más kérdés, hogy az ősi maja civilizáció átalakult, de a maja nép nagyon is él: Yucatán lakosságának több mint 50 százaléka ma is a maja nyelvet használja, így nemcsak a hagyományos öltözékek, a zene és a tánc folklorikus öröksége nyújt egyedülálló élményt a látogatók számára.

Ezzel Mexikó más régióihoz képest is valami különlegeset tud adni Yucatán. Úgy gondolom, ez az egyik legnagyobb kincsünk, hiszen sok turistaparadicsomban valójában ugyanazzal találkozni: all-inclusive hotelek, megszokott programok és látványosságok. Azonban azok az élmények, amiket a mexikói üdülőövezetek közelében található hagyományos maja közösségek kínálnak, újszerű kombinációt nyújtanak.

KT: Ezzel meg is érkeztünk a beszélgetés elején említett egyedülálló élményekhez.

RP: Pontosan. Az egyedülálló élmények igényére maga a piac világított rá az évek során. Az utazók olyan különleges tapasztalatokra vágynak, mint például egy gyarmatosítás-korabeli haciendán töltött éjszaka. Ezek a kolonialista birtokok ma már luxus-szállásokként üzemelnek a Yucatán-félszigeten, és olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyeket a világ semmilyen más pontján nem kaphat meg az utazó. De hasonlóan egyedülálló látnivalót jelent egy cenote, vagyis földalatti folyó is, vagy a maja kultúra misztikus ceremóniái, amelyeken a régészeti feltárásokon és a hagyományos maja falvakban egyaránt részt lehet venni.

Harmóniában a természettel

KT: Ahogy említette, a harmadik pillér pedig maga a természet. Milyen látnivalók és milyen élmények várják Yucatánban az utazókat?

RP: A természet Yucatán nagy szövetségese: két bioszféra-rezervátumunk mellett az utazó bejárhatja a Mexikói-öböl fehér partszakaszait és az apró halászfalvakban elrejtőzhet egy kicsit a világ elől. Úgy gondolom, a civilizáció rohamos fejlődése miatt ezt a világon egyre kevesebb helyen tehetjük ma már meg, pláne úgy, hogy közben biztonságban is érezhessük magunkat.

Yucatán esetében a biztonság egyébként is rendkívül fontos tényező: a félsziget általában is biztonságosnak mondható, Yucatán ugyanakkor jelenleg Mexikó 32 állama között is elsőnek számít ebben a mutatóban, jó az infrastruktúra és áthidalhatóak a távolságok − így rövid idő alatt sok mindent meg lehet nézni.

De visszatérve a természethez, az idegenforgalmi törekvéseinket úgy alkottunk meg, hogy harmóniában legyenek a természettel, valamint a Yucatánban már meglévő hotelek és egyéb szálláshelyek is egyre több természetbarát fejlesztést visznek véghez − a szennyvíz vagy éppen a hulladékgazdálkodás terén. Az is lényeges, hogy miközben a turisták ellátogatnak például egy maja közösségbe, tiszteljék azt a világot, amibe betekintést nyernek.

A turisztikai kínálatot úgy alakítottuk ki, hogy gyakran maguk a maja közösségek mutatják be és vezetik végig az utazókat egy-egy területen, legyen szó trekkingről, folyami evezésről, vagy éppen az óceánpart felfedezéséről. Csupán Yucatán 65 fenntartható turisztikai terméket kínál, amelyek megtekinthetők a Yucatán.travel oldalon.

A flamingók nyugalma

Celestún

A beszélgetés során az igazgató úr nem titkolja, Mexikóban ugyanúgy vannak még tennivalók a fenntartható turizmus kialakítása során, mint másutt. Szerencsére azonban pozitív tapasztalatokban sincs hiány: „Sok feladat van még előttünk, de azért szeretnék mondani egy pozitív példát is. Nem véletlenül említettem, hogy a természet Yucatán egyik első számú szövetségese, hiszen a Celestúnban látható flamingó-telepek például egészen egyedi és csodálatos látnivalót jelentenek. A flamingók évről-évre rengetegen turistát vonzanak, a látogatások a helyi halász-közösségekkel együtt azonban olyan bárkákon folytak korábban, amelyeknek motorja zavarta a madarakat a szakértők szerint. Ezeket a bárkákat mára felújították, a motorokat kicserélték, és a turistáknak is be kell tartaniuk bizonyos szabályokat. Ez is bizonyítja, hogy a turizmus és a természet tisztelete nem egymást kizáró tényezők.”

KT: Bizonyára megérti, ha azt mondom: egy mexikói interjú bajosan fejeződhet be anélkül, hogy a gasztronómia szóba kerülne…

RP: Sőt, egy mexikói út sem fejeződhet be anélkül, hogy az ember végigkóstolná a helyi ételeket (mosolyog). Az országunkat 32 állam alkotja, és nyugodtan mondhatom, hogy mindegyik önálló világot jelent saját gasztronómiai csodáival.

KT: És hogyan jellemezné a yucatáni konyhát, milyen ízek, milyen hatások keverednek benne?

A nagy egészet tekintve a yucatáni konyha azok közé tartozik, amelyek a leginkább elkülönülnek a többitől. Sokan ismerik a tipikus mexikói ételeket − a tacót vagy éppen a guacamolét −, ami tulajdonképpen a mexikói konyha ízletes kirakata. A yucatáni konyha érdekes keverékét adja a spanyol és a maja örökségnek:

A spanyol múltból maradtak ránk a gazdag hüvelyes főzelékek, a sertéshús, valamint a rizses ételek; míg a maja örökség mindenütt felfedezhető a helyi alapanyagokban, a paprikák nagy választékában. Így elmondhatjuk, hogy igazán egyedi konyhával rendelkezünk, egyes fogások pedig − mint a chochinita pibil vagy a fekete csirkepörkölt − nagyon elismertnek számítanak egész Mexikóban.

És ha már gasztronómia és utazás, szeretném megosztani az egyik meglepő tapasztalatunkat is. Észrevettük, hogy a hozzánk látogató turistákat nemcsak a finom mexikói ételek megkóstolása vonzza, hanem az elkészítésükben is örömmel vesznek részt. Izamalban például főzőkurzusokat is tartanak, ahol a turisták nemcsak megkóstolhatják, hanem helyi séfek segítségével meg is tanulhatják elkészíteni a helyi ételeket. Bár kétségtelen, hogy néhány alapanyagot csak Mexikóban lehet beszerezni, más ételeket az utazást követően az otthonukban is el tudnak készíteni. Mi ez, ha nem egy újabb egyedülálló élmény…?

A képeket biztosította: Yucatán.travel

Start typing and press Enter to search