Ángel Sanz Briz emléknap: Embermentő spanyol diplomatára emlékezünk ma

A madridi városháza tavalyi döntésének értelmében idén először számít május 10. Ángel Sanz Briz emléknapjának. A „Budapesti Angyal” néven ismertté vált spanyol diplomata 1944-ben a Spanyol Követség munkatársaival karöltve több mint 5000 magyar zsidó életét mentette meg a holokauszt borzalmaitól. A Spanyol Nagykövetség idén emlékévet szentel a vészkorszakban életeket mentő spanyol ügyvivőnek.

Sem Spanyolországban, sem Magyarországon nem hagyják feledésbe merülni a 40 évvel ezelőtt elhunyt Ángel Sanz Briz alakját, amely időről-időre angyalként bukkan fel a hírekben – összhangban egykori tetteivel. Közel egy évvel ezelőtt a Magyarországon rendezett Maccabi Európa Játékok keretében, fia jelenlétében emlékeztek meg a zaragozai diplomatáról; ősszel pedig a Spanyol Nagykövetség hagyományos megemlékezése mellett a madridi városházán is fontos döntés született: 2020-tól május 10. Ángel Sanz Briz emléknapjának számít a spanyol fővárosban.

Egy diplomáciai életút pillanatai

„Ángel Sanz Briz történetének megismertetése Magyarországon és Spanyolországban egy olyan példás és szolidáris magatartás bemutatása, amelyet mi büszkén, munkájának a legmélyebb elismeréssel adózva végzünk.” – fogalmazott Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország jelenlegi nagykövete, aki felhívta a figyelmet az egykori budapesti ügyvivő életéhez kapcsolódó 2020-as évfordulókra. Ennek megfelelően a Spanyol Nagykövetség idén emlékévet szentel Sanz Briznek.

Ángel Sanz Briz 110 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Zaragozában, 1910. szeptember 28-án. Tehetségét jól mutatja, hogy fiatalon sikeres diplomáciai pályába kezdett, különleges rátermettségének és emberségének bizonyítéka ugyanakkor már egy tragikus történelmi háttér előtt mutatkozott meg. Magyarország 1944-es német megszállását követően a magyar zsidóság üldöztetése szisztematikussá vált, megkezdődtek a deportálások. Az új politikai helyzet következményeképpen a magyarországi spanyol követet, Miguel Ángel Muguiro-t 1944. április 5-én hazarendelték Madridba.

"Keresztény kereskedőnél vásároljon!"

Ettől a naptól kezdve Spanyolország Ángel Sanz Briz vezetésével csupán ügyvivői szinten képviseltette magát hazánkban. A fiatal, alig 35 éves diplomata nagyon hamar felismerte a szeme előtt kibontakozó szörnyű helyzetet, és a nemzetközi tiltakozások eredményére kialakuló, úgynevezett „nemzetközi gettó” rendszerét kihasználva az üldözöttek segítségére sietett. A Magyarországon akkreditált semleges államok követségeihez hasonlóan, Spanyolország is a Követség által oltalom alá vett házakban, védlevelek kiadásával az engedélyezett 200 spanyol származású szefárd zsidó helyett végül több mint 5000 ember megmentését érte el.

Van mire, van kire emlékeznünk az emléknapon és az emlékévben egyaránt.

Start typing and press Enter to search