#ContigoEnLaDistancia − A mexikói művészet dacol a karanténnal

A Mexikói Nagykövetség a koronavírus miatt kialakult helyzettel dacolva kezdeményezést indított a mexikói kultúra és művészet népszerűsítésésére, különösen a spanyolul beszélő fiatalok és a Magyarországon élő mexikói közösség számára.

Karantén idején utazni bűnös élvezet, kivéve, ha az ember több 10 000 kilométert tehet meg és a szobájából merülhet el egy különleges kultúrában. A #ContigoEnLaDistancia kezdeményezés azért jött létre, hogy a mexikói múzeumok és kulturális intézmények online tartalmait bárki felfedezhesse.

Virtuálisan tehát már látogathatóak a legkiemelkedőbb mexikói múzeumok állandó és ideiglenes kiállításai, megtekintetőek a gyűjtemények, konferenciák, alkotóműhelyek, koncertek és előadások. A tehetséges mexikói művészek pedig a legkülönbözőbb művészeti ágakban mutatkoznak meg: ének, zene, kortárs tánc, néptánc, drámai művészetek, tudományos tevékenység, antropológia, irodalom, történelem, kulturális turizmus és gasztronómia…

De a mexikói művészeti bonanza ezzel még nem ért véget. A magyarországi Mexikói Nagykövetség kulturális kezdeményezései, így a Budapesti Fotó Fesztivál mexikói vonatkozású kiállításai is online látogathatóak. Elérhető a Modina Tina retrospektív kiállítás: Szellem, forradalom és kamera, egy olasz fotós Mexikóban címmel; valamint Keith Dannemiller mexikóvárosi fényképeinek kiállítása is Utcagráfia II címmel – utóbbiról nemrég a KultúrTapas is beszámolt.

A Mexikói Nagykövetség célja, hogy kulturális munkája révén hozzájáruljon a járvány terjedésének megelőzésére hozott inézkedések sikerességéhez. A kulturális tartalmak közzététele előmozdítja a a kultúrák közötti párbeszédet, népszerűsíti a spanyol, mint idegen nyelv tanulását a magyar fiatalok körében, illetve segít fenntartani Mexikó kulturális jelenlétét a Magyarországon élő mexikói közösség körében. Gasztronómiai témában helyi alapanyagokból készült mexikói ételek készítési videóit mutatták be, míg a spanyol nyelv népszerűsítését illetően a nagykövetség infográfiák sorozatát készítette a Colegio de México Mexikói Spanyol Szótára definíciói alapján. A Nagykövetség a továbbiakban is rendszeresen megosztja ezen tartalmakat Facebook oldalán és weboldalán.

Start typing and press Enter to search