Kultúrkarantén: Múzeumtúra Chilében

Bár a karantén a középkorban eredetileg 40 napos elszigeteltséget jelentett, a hetek mintha egyre hosszabbodnának a mostani járványhelyzetben. Utazásra ilyenkor gondolni sem szabad, pláne Latin-Amerikába, ami messzebb van, mint valaha. De furcsa módon Chile éppenhogy egyre közeledik. A Chilei Köztársaság Nagykövetségének támogatásával annak jártunk utána, hogyan járhatjuk be Chile kulturális fellegvárait a karanténból.

Biblioteca Nacional de Chile Chilei Nemzeti Könyvtár

A Chilei Nemzeti Könyvtár már március 17-én kénytelen volt bezárni évszázados kapuit a járvány miatt, mégis mindenki előtt nyitva áll ma is. Nemcsak az online katalógusok és digitalizált dokumentumok elérhetőek a kutatások elősegítésére, hanem lehetőség van az épület grandiózus termeinek teljes bejárására is egy virtuális séta keretében, amelyhez saját IOS applikációt fejlesztettek. A Santiago de Chile központjában található épület pedig igazán lenyügöző sétahelyszín, karantén ide vagy oda.

Az épület tervei 1913-ban születtek a ma 200 éves intézmény centenáriumára, amely a Chilei Nemzeti Könyvtár ötödik otthonául szolgál ma is. Meglepő módon mégis fél évszázad múlva, 1963-ban fejezték csak be és adták át Gustavo García Postigo építész művét, amely a nemzeti örökség védelme alatt áll és jelenleg a Nemzeti Könyvtár mellett a Nemzeti Levéltárnak és a Nemzeti Történeti Múzeumnak is otthont ad a chilei főváros központjában. 

Museo Histórico Nacional Nemzeti Történeti Múzeum

Ahogy említettük, a Nemzeti Könyvtárból kilépve sem lenne különösebb fáradtság megkeresni a Nemzeti Történeti Múzeum kapuját, online pedig mégkevésbé az. És nagyon megéri. A múzeum 2019-es digitális fejlesztéseinek köszönhetően nemcsak a kollekciót és a lenyügőző évszázados műemléképületet 4K-ban desktopon, tableten, okostelefonon, de akár virtuális valóságban is bebarangolhatjuk. Szerezz egy VR sisakot és irány Santiago de Chile, a Plaza de Armas és persze a Nemzeti Történeti Múzeum. 

Museo Nacional de Bellas Artes Nemzeti Szépművészeti Múzeum

1880-as alapítása óta a Nemzeti Szépművészeti Múzeum az egyik legfontosabb kulturális intézménynek számít Chilében. Most pedig csk rajtad áll, hogy a virtuális múzeumlátogatásod keretében a chilei képzőművészet kiemelkedő darabjait, vagy éppen nemzetközi művészek képeiben szeretnél inkább elmerülni. Akárhogy döntesz, bőséges segédanyagot találsz a múzeum közel 150 éves történetének legnagyobb eredményeinek és kihívásainak megismerése mellett.

Museo de la Memoria y los Derechos Humanos Történelmi Emlékezet és Emberi Jogok Múzeuma

Chile egyik legmodernebb múzeuma éppen a múlttal foglalkozik, feltárva a chilei diktatúra sötét évtizedeit és emléket állítva az egykori áldozatoknak. Az emberi jogok fontosságára való felhívás különös jelentőséggel bír abban az országban, ahol 1973 és 1990 között Augusto Pinochet katonai diktatúrája idején rendkívüli elnyomásban és szisztematikus üldöztetés mellett éltek a chileiek, akik a demokrácia eljövetelét követően nem féltek és hajlandóak voltak szembenézni a múlttal.

Centro Cultural La Moneda La Moneda Kulturális Központ

Közvetlenül a Palacio de la Moneda, vagyis a chilei elnöki palota tőszomszédságában kapott helyet az ország bicentenáriumára épült La Moneda Kulturális Központ, amelynek célja, hogy Chilét bekapcsolja a nemzetközi kulturális körforgásba. A rendkívül változatos időszaki kiállításoknak köszönhetően, amelyek virtuális katalógusai hiánytalanul elérhetőek az intézmény honlapján, tulajdonképpen bármilyen témában lehetőségünk van online felfedezéseket tenni a karantén alatt. Chile ősi vagy éppen modern művészete, avangárd olaszok, afrikai törzsek, vatikáni ikonok, egyiptomi hieroglifák, Frida vagy éppen Botticelli műremekei mind-mind egy kattintásra vannak: https://www.ccplm.cl/sitio/secciones/exposiciones/catalogos/

Museo de Arte Precolombino Prekolumbián Művészetek Múzeuma

A Kolumbusz előtti, ősi (Dél-)Amerika felfedezésére annyi lehetőséget kínálnak a chilei Prekolumbián Művészetek Múzeumában, ami elsőre szinte zavarbaejtő: az online katalógusok mellett számos virtuális kiállítás, digitalizált művészeti kiadvány, gyerekeknek szánt oktatóanyagok és elsőre végtelen számúnak tűnő videós tartalom érhető el ingyenesen.

A videók között komplett lejátszási listákat állíthat össze az ember a dél-amerikai nyelvekről, az Amerika ősi hangjait bemutató dokukból, és persze animációs filmekből is. De ha az Andok-béli teraszos földművelés, vagy a 20. század derekának népünnepélyei és búcsúi vonzanak, arra is találsz pár lejátszási listát a Prekolumbián Művészetek Múzeumában: http://www.precolombino.cl/museo/noticias/precolombinoentucasa/

 

Folytasd Chile felfedezését: https://marcachile.cl/web/

Start typing and press Enter to search