Ángel Sanz Briz-emléknapot tartanak Budapesten

A Spanyol Nagykövetség minden évben megemlékezik Ángel Sanz Brizről, a spanyol embermentőről, aki 1944-ben Budapesten több mint 5200 túlélését biztosította. Az idei év különleges, hisz a zaragozai születésű diplomata 110 éve született és 40 éve hunyt el.

Idén október 8-án tartja a Spanyol Nagykövetség az Ángel Sanz Briz spanyol embermentő és a Holokauszt áldozatai emlékére szervezett rendezvényét. A 2020-as esztendő különleges, hiszen a zaragozai születésű diplomata 110 éve született és 40 éve hunyt el, illetve idén 75 éve lett vége a II. világháborúnak.

Délelőtt 10 órakor Spanyolország nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova és Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzatának Képviselő-testülete nevében dr. Tóth József polgármester emléktáblát avatnak a Második Világhháború idején spanyol védelem alatt álló Pannónia u. 48. számú ház homlokzatán. Az ünnepséget követően Dr. Dobos Erzsébet vezetésével, néhány további spanyol védett ház érintésével átsétálnak a Szent István park 35. elé, ahol az első magyarországi emléktábla található, melyet 1994-ben avattak a spanyol diplomatára emlékezve.

Fél egykor újabb fával gyarapodik, a nagykövet kezdeményezésére létrehozott Béke és Egyetértés Ligete. A harmadik oszlopos juharfát dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és a spanyol nagykövet közösen ülteti el a III. kerületi Ángel Sanz Briz út elején, a 2015-ben átadott emlékmű mellett.

A Nagykövetség a különleges év alkalmából weboldalán egy microsite-ot szentel a spanyol diplomatának, melyen – egyelőre még csak spanyolul, később azonban már magyarul is – olvashatóak lesznek a vele kapcsolatos anyagok. Ezen kívül megújult és kibővült a spanyol embermentésről szóló, korábban készített kétnyelvű tájékoztató füzet is, melynek a III. Kerületi Önkormányzat közreműködésével készült példányaiból a kerület minden 11. évfolyamos tanulója kézhez kap egyet.

Az emlékév alkalmából a diplomata szülővárosának egyetemén tudományos konferenciát szerveznek a Holokauszt oktatásának metodikájáról, mely október 22-23 között virtuálisan kerül megrendezésre. A rendezvények apropóján Zaragoza városa felvette a kapcsolatot Budapesttel, hogy megvizsgálják, hogyan fűzhetik szorosabbra a két város közötti szálakat.

A Spanyol Nagykövetség minden évben októberben tartja az Ángel Sanz Briz emléknapot, ezzel emlékezve 1966. október 18-án a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet által a spanyol diplomatának adományozott Világ Igaza címre.

Start typing and press Enter to search