„Azt hittem, a spanyol csak egy kötelező tantárgy, de ma már az életem része a spanyoltanulás”

Spanyolország magyarországi nagykövetségének Oktatási Irodája, az Agregaduría de Educación hosszú évek óta igyekszik lehetőséget biztosítani arra, hogy a magyar diákok anyanyelvi környezetben, Spanyolországban gyakorolhassák a nyelvet. Ennek érdekében több mobilitási ösztöndíjlehetőség is nyitva áll a fiatalok, valamint tanáraik előtt.

Az Oktatási Iroda partnerkapcsolatainak, így a Federación de Escuelas de Español (Spanyol Iskolák Szövetsége), spanyolországi egyetemek és az AIL Madriddal együttműködésben is rendszeresen hirdet ösztöndíjlehetőségeket. A budapesti Európa 2000 Gimnázium érettségi előtt álló tanulója, Nguyen Phuoc Quynh Anh éppen utóbbi együttműködés részeként utazhatott Málagába az Oktatási Iroda díjának nyerteseként. Az ő beszámolóját olvashatjátok élményekről és tapasztalatokról.

Anh vagyok, a budapesti Európa 2000 Gimnázium végzős diákja. A tavalyi tanévben megnyertem a Spanyol Nagykövetség és az AIL nyelviskola által szervezett versenyt, amely egyedülálló lehetőséget adott arra, hogy nyáron Dél-Spanyolország egyik legszebb tengerparti városába, Malagába menjek spanyolul tanulni és egy spanyol fogadó családnál lakni.

Csak egy hétig voltam ott, de felejthetetlen élmény volt minden pillanat. Úgy éltem, mint egy igazi spanyol ember. Megtanultam a szokásokat, ünnepeket és szlengeket, amiket minden nap használnak. Focit néztem, sonkás-olívaolajos kenyeret reggeliztem, délben is sziesztáztam egyet. Sört még nem ittam, mivel még nem töltöttem be a 18. életévemet, helyette minden nap Colacaót ittam, ami egy nagyon híres spanyol csokoládépor, amit tejjel kell inni. Megtanultam hagyományos spanyol ételeket is készíteni, mint például a paella, tortilla de patatas, salmorejo stb.

Spanyolországban számos érdekes fesztivál és babona van. Az egyik a San Juan éjszaka. Ez egy keresztény ünnep hat hónappal Jézus születése előtt, amikor mindenki összegyűlik a tengerparton egy máglya körül táncolni és régi tárgyakat elégetni.

A spanyolok minden tekintetben nagyon különböznek tőlünk. Miközben megismertem a kultúrájukat, megoszthattam velük kultúránkat is. Kiderült, hogy egyikük még Magyarországon is járt, és nagyon tetszett neki.

Amit az AIL nyelviskolában tanultam, az nagyon jó alapot adott a spanyol tudásomhoz. Nemcsak nyelvtant tanultunk, hanem politikáról, irodalomról és művészetről beszélgetve is bővíthettük ismereteinket. Elemeztük Rubén Darío verseit és Goya fekete festményeit és beszéltünk sok művészeti és politikai mozgalomról, mint például az avantgárd és a madridi politikai mozgalom. Sokat tanultam az órán és sokat szórakoztunk. Még a kemény andalúziai akcentust is sikerült elsajátítanom! Most már sokkal magabiztosabban tudok kommunikálni spanyolul, és remélem, hamarosan visszatérhetek.

Az utolsó napon nagyon megható volt a búcsúzkodás. Egy helyi tapas étterembe elmentünk az egész családdal. Ez volt az első alkalom, hogy egy külföldi fogadó családnál laktam, és hihetetlenül csodálatos élmény volt. Málaga rendkívüli hatással volt rám. Rengeteg élményt és tudást szereztem ez alatt az egy hét alatt.

Ezúton is szeretném megköszönni a verseny szervezőinek, az AIL nyelviskolának és a Spanyol Nagykövetségnek ezt a csodálatos lehetőséget. Először azt hittem, hogy a spanyol csak egy második nyelv, ami kötelező a tantervben. De mostanra már az életem részévé vált a spanyol tanulás, köszönhetően a spanyol tanáromnak, a malagai családomnak és barátaimnak, valamint a Spanyol Nagykövetségnek, akik folyamatosan dolgoznak, hogy ilyen fantasztikus lehetőségeket biztosítsanak a magyar diákoknak.

Start typing and press Enter to search