Ismerd meg El Grecót a Cervantes Intézet ingyenes programjain

El Grecót általános elismerés övezte Toledóban: az extravagáns és zseniális művész itt alkotta legérettebb festményeit. A Budapesti Szépművészeti Múzeum „El Greco” kiállításához kapcsolódva Paula Revenga Domínguez, a Córdobai Egyetem művészettörténeti karának oktatója, a Cátedra Córdoba Ciudad Mundo igazgatója december 14-én 18 órától ingyenesen látogatható előadást tart a Cervantes Intézetben El Greco, a magányos zseni értelmezése a toledói művészet kontextusában címmel.

El Greco 1577-ben érkezett Toledóba, mint kozmopolita, művelt festő, az itáliai művészet kiváló ismerője, akinek minden eszköze megvolt arra, hogy teljességében kibontakoztassa egyéni stílusát. Berobbanása a Birodalmi Városba, újító jellegű festészeti irány bevezetését eredményezte mind a festési módszereket, mind a vallási kompozíciókat illetően. A krétai mester büszke és határokat feszegető személyisége azonban hamar felébresztette az egyház képviselőinek féltékenységét.

http://www.metmuseum.org/art/collection/search/436575

Gyakran vitatkozott össze megrendelőivel és pénzbeli követelései számos perbe sodorták. Kapcsolata magával Toledóval is ellentmondásos volt: nem volt képes azonosulni sem a várossal, sem az ott lakó többi művésszel.  Paula Revenga Domínguez december 14-i előadásában a festő zsenialitását és Toledóhoz köthető műveit bemutatva ismerteti meg az érdeklődőket a spanyol művészettörténet egyik legrejtélyesebb alkotójának művészetével. Ezt követően a budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének kurátorával, Lantos Adriánával beszélget.

Lantos Adriána a Cervantes Intézet online sorozatában szintén El Greco titkait mutatja be, ezzel is segítve, hogy a festő munkásságát jobban megértsük és kontextusba helyezhessük. A Művészet-pirulák videóival megérthetjük El Greco “kódjait”, a Bűnbánó Magdolna, az Angyali üdvözlet és a Krisztus az olajfák hegyén című képein elbújtatott rejtett üzeneteit.

Akik El Greco mellett a kortárs spanyol művészet iránt is érdeklődnek, azok 2023. január 20-ig ingyenesen megtekinthetik a Mitokondrium duó Kultúra a háztartásban című installációját a Cervantes Intézetben. A tárlat olyan, a női léthez kapcsolódó témákkal foglalkozik, mint az otthon, a családi érzelmek, az anyaság és a nemzedékeken átívelő, egymásról való gondoskodás.

A Klauzál téren december 20-ig szintén ingyenesen látogatható a több kulturális intézet együttműködésével megvalósult, Képeslapok Ukrajnából című tárlat.

A kezdeményezés célja dokumentálni és bemutatni az ukrán kultúrát ért károkat. Az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetétől ugyanis országszerte több mint 500 történelmi, építészeti, régészeti, oktatási, vallási és kulturális helyszínt pusztították el vagy rongálták meg az orosz csapatok. A budapesti fotókiállítás számos ukrajnai létesítményt mutat be a háború előtti és a háború kitörése utáni, megrongálódott állapotában.

 

Start typing and press Enter to search