Agregaduría de Educación: „A spanyol-magyar oktatási és mobilitási együttműködések elősegítésén dolgozunk”

Spanyolország magyarországi nagykövetségének Oktatási Irodája nem más, mint a spanyol Oktatási és Szakképzési Minisztérium hazai helytartója. Az Iroda munkatársai hosszú évek óta azon dolgoznak, hogy a magyar fiataloknak minél több lehetősége legyen spanyolul tanulni: magyar közoktatási intézményekben, ösztöndíjprogramok segítségével és a minőségi tanárképzés támogatásával.

Spanyoltanulás a magyar közoktatási intézményekben

A Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium mellett Magyarország 6 vidéki városában, így Veszprémben, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Szegeden és Pécsen is folyik magyar-spanyol két tanítási nyelvű képzés. Az Oktatási Iroda részt vesz az iskolákban dolgozó anyanyelvi lektorátusok fenntartásában, oktatási anyagok beszerzésében, tanári továbbképzésekben, hazai és nemzetközi színházi találkozók-, mobilitási programok szervezésében. Az intézményekben összesen mintegy 1000 diák tanul, amelyek közül évente 200 fejezi be tanulmányait felsőfokú spanyol nyelvtudás birtokosaként.

A spanyolt idegen nyelvként tanulók száma évről-évre növekszik Magyarországon, a növekedést kizárólag a tanárhiány gátolja jelenleg. Éppen ezért az Iroda azon dolgozik, hogy beszélgetésekkel, kiállításokkal, felhívásokkal erősítse az érdeklődést a spanyoltanítás iránt a magyar közoktatási intézményekben.

Ösztöndíjprogramok Spanyolországba

Spanyolország magyarországi nagykövetségének Oktatási Irodája, az Agregaduría de Educación évek óta igyekszik lehetőséget biztosítani arra, hogy a magyar diákok anyanyelvi környezetben, Spanyolországban gyakorolhassák a nyelvet. Ennek érdekében több mobilitási ösztöndíjlehetőség is nyitva áll a fiatalok, valamint tanáraik előtt. Az Oktatási Iroda partnerkapcsolatainak, így a Federación de Escuelas de Español (Spanyol Iskolák Szövetsége), spanyolországi egyetemek és az AIL Madriddal együttműködésben is rendszeresen hirdet ösztöndíjlehetőségeket.

A Auxiliares de Conversación ösztöndíj, amelynek következő kiírása januárban esedékes és amellyel a nyertes pályázók egy teljes tanévet tölthetnek spanyolországi oktatási intézményekben nyelvi és kulturális asszisztensként, csupán idén 22 résztvevőt számlál.

Az elmúlt években egyre erősödik a spanyol oktatási intézmények érdeklődése a kéttannyelvű képzés iránt, csakúgy mint a hazai szakképzést megismerők száma. Ezen felül intenzívebbé vált a magyar és a spanyol oktatási intézmények kapcsolata is az Erasmus+, vagyis az Európai Uniós mobilitási program középiskolás keretrendszerének köszönhetően. Az Oktatási Iroda célja, hogy részletes tájékoztatással, kapcsolatteremtéssel támogassa a spanyol-magyar diákok és tanáraik nemzetközi együttműködését, egyben lehetőséget teremtsenek a közös szakmai programok megvalósítására.

2023 januárjában első alkalommal vesz részt a Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE) szervezete a budapesti Educatio szakkiállításon, amely szintén jól jelzi az egyre nagyobb érdeklődést az oktatási területen.

Tanárképzés

A spanyol Oktatási és Szakképzési Minisztérium évről-évre kínál ösztöndíjlehetőségeket a magyar pedagógusok számára. A nyári egyetemek különböző spanyolországi felsőoktatási intézményekbe szólnak. Az Iroda ezen felül olyan képzéseket (workshopokat, kurzusokat és oktatási napokat) szervez, amelyek egyes hazai egyetemekkel (Szegedi Tudományegyetem, ELTE) együttműködésben segíti a hazai oktatók továbbképzését.

Start typing and press Enter to search