Erasmus+: Közös élményekkel gazdagodnak a spanyol és a magyar gimnazisták

Az elmúlt években egyre erősödik a magyar és a spanyol oktatási intézmények kapcsolata az Erasmus+, vagyis az Európai Uniós mobilitási program középiskolás keretrendszerének köszönhetően. Spanyolország magyarországi nagykövetségének Oktatási Irodája mindeközben azon dolgozik, hogy részletes tájékoztatással segítse a kapcsolatteremtést, támogassa a spanyol-magyar diákok és tanáraik nemzetközi együttműködését.

A Kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban és a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban jelenleg is részt vesznek a diákok az Erasmus+ programban, amelyekbe aligha kaphatnánk jobb betekintést, mint a diákok által írt beszámolók. A károlyisok ráadásul arra is vállalkoztak, hogy extremadurai projektjüket egyenesen spanyol nyelven mutassák be a KultúrTapas olvasóinak. A spanyol cikket ide kattintva olvashatjátok, míg a spanyol gimnazisták kecskeméti élményeiről a folytatásban Danyi Zsófia bolyais hallgató számolt be:

Hosszas várakozás után, 2022. november 7-én végre megérkezett a spanyol csapat Magyarországra. A bolyais diákok és szüleik izgatottan várták a 14 tanulót és az őket kisérő 3 tanárt, akik a Jacai IES Pirineos Középiskolából érkeztek. A visszafogott, kicsit szégyenlős megismerkedés után mindenki útnak indult hazafelé a családokhoz. Szerencsére minden gördülékenyen ment. Őszintén nagyon vártam az érkezésüket, ugyanakkor tartottam tőle, hogy milyen lesz, hiszen ezelőtt még sosem vettem rész Erasmus programban, emellett az is kihívást jelentett számomra, hogy egy 15 éves fiú lakott nálunk.

Az érkezésük előtt egy héttel már lázban égett az egész család. A pályaudvarról hazafelé még nem voltunk valami beszédesek, de szerencsére kis idő elteltével ez megváltozott. Sokat beszélgettünk a spanyol és magyar szokások közötti különbségekről, az iskoláról és minden másról is. Az Erasmus program témája sok minden más mellet főleg a nemzedékek és kultúrák összekapcsolása volt. Már az előző félévben elkezdtük a témák kidolgozását kisebb csoportokban, illetve részt vettünk egy online megbeszélésen is a spanyol tanulókkal.

Az egész hétre érdekes programokkal készültünk. Első nap játékos feladatokkal ismerkedtünk meg egymással, majd később körbevezettük őket intézményünkben. Meglepődtem, mikor azt mondták, hogy iskolánk hatalmasnak számít az övékhez képest. A hét többi napján ellátogattunk többek között Budapestre, ahol első utunk a Spanyol Nagykövetségre vezetett, hol tájékoztatást kaptunk az épület történetéről és az intézmény működéséről. A Parlamentet és a Budai várat is megnéztük. Ezután Retro Múzeumból felejthetetlen élményekkel távoztunk.

Kecskemét belvárosát is megismerhettünk egy interaktív kvíz segítségével. A hét vége felé a lajosmizsei Tanyacsárdában voltunk, ahol megnézhettünk egy lovas bemutatót, később pedig az étteremben tipikus magyar ételeket, például gulyáslevest és tejespitét ebédeltünk. A napot egy búcsúbulival zártuk az iskolánk aulájában, ahol magyar táncházat tartottunk, majd általunk választott zenékre táncoltunk és énekeltünk. Nagyon élveztem az összes programot, remekül össze volt állítva, köszönjük a szervező tanároknak, legfőképpen Puentes-Blanco Piroskának.

A hazautazás előtti napot minden diák a fogadó családdal töltötte. Mi úgy döntöttünk, hogy Dabas város megismerése után egy közeli településen ebédelünk és bowlingozunk. Mindannyian nagyon élveztük, a nap fénypontja mégis az esti cirkuszi eladás volt. Meglepő módon különböző nemzetek artistáit láthattunk, a műsorszámok között pedig ismert spanyol zenék szólaltak meg. Másnap fáradtan és kicsit szomorúan indultunk vissza a vasútállomásra, mégis jó volt látni a sok csillogó szemet, ahogy a spanyol diákok egymásnak mesélték élményeiket.

Véleményem szerint a remek programok mellett arra is jó volt ez az egy hét, hogy fejlődjön a beszédkészségem, hiszen ezelőtt még nem volt alkalmam több napon keresztül egy spanyol tinédzserrel kommunikálni és ezáltal betekintést nyerni az ő szokásaiba és mindennapjaiba.

A magyar diákok márciusban utazhatnak ki Spanyolországba. Már mindenki nagyon izgatott, mert néhányan még nem jártak ebben az országban. Emellett nagyon várom, hogy újra láthassam a spanyol diákokat saját környezetükben. Fontos számomra a jacai lakosok életének megismerése és a vidék felfedezése. Nagyon érdekel az iskolai élet is, hiszen a későbbiekben én is ebben az országban tervezem folytatni tanulmányaimat. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy iskolámban, a Kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban, lehetőség van ilyen jellegű nemzetközi tapasztalatokat szerezni. Alig várom a következő lehetőséget!

A fényképek forrása: Kecskeméti Bolyai János Gimnázium hivatalos Facebook-oldala

Start typing and press Enter to search