Különleges repülőjegy: a Spanyol Nagykövetség-díjjal egyenesen Pamplonába

Spanyolország magyarországi nagykövetségének Oktatási Irodája hosszú évek óta azon dolgozik, hogy a magyar fiataloknak minél több lehetősége legyen spanyolul tanulni. Ennek további ösztönzésére született meg a Spanyol Nagykövetség-díj (Premio Embajada de España), mellyel a magyarországi spanyol kéttannyelvű gimnáziumokban tanuló diákok teljesítményét ismerik el – például egy spanyolországi úttal! Következik Szentgyörgyi Fanni beszámolója Pamplonából.

Szentgyörgyi Fanni vagyok, egyike azoknak a szerencsés tanulóknak, akik tavaly tanulmányi munkájuk és tevékenységeik miatt átvehették a Spanyol Nagykövetségi Díjat. A nyereményem egy 3 hetes utazás és nyelvkurzus volt Pamplonába, a Navarrai Egyetemre. Az utazásom kalandosan kezdődött; egy 2 órát késő repülőgépnek köszönhetően lemaradtam a csatlakozásról, így Madridban ragadva estére csupán egy kis táskával. Szerencsére másnap délelőtt csomagjaimmal együtt sikeresen megérkeztem Pamplonába.

Az első napok nagyon mozgalmasak voltak, teli újdonsággal és izgalmakkal. Egy gyönyörű apartmanba költözhettem be; lakótársam egy mexikói és egy svéd lány volt, akik állandó hallgatóként jobban ismerve a várost rengeteg hasznos tanáccsal láttak el az ottlétem alatt. Életem első egyetemi óráin, illetve az azt követő városnéző és csapatépítő programokon pedig hamar összebarátkoztam a többi diákkal és a vezetőkkel.

A mindennapjaim gyökeresen megváltoztak, reggel az egyetemre vezető utamat, a helyiekhez hasonlóan, én is biciklivel tettem meg; majd 3 különböző spanyol nyelvi és kulturális órán vettem részt. Ezek az órák során megismerkedtünk a baszk nyelvvel, különböző spanyol hagyományokkal, a város életében fontos szerepet betöltő Sanferminesszel, az El  Caminóval és sok más helyi kötődésű érdekességgel. Nem csak tanulás módja, hanem sokszor a helyszíne is eltért a hagyományostól, Pamplona óvárosa, múzeumai, könyvtára vagy akár parkjai is tanteremként szolgáltak számunkra.

Iskola után és a hétvégéken sem hagytak minket unatkozni. Különféle programokat szerveztek nekünk: kajakoztunk az Arga folyón, helyi ételeket kóstolhattunk, kipróbáltuk a baszk fallabdát (pelota vasca), ellátogattunk Bilbaóba, lesétáltuk az El Camino egy kis részét és megnéztük a Guernica valósághű csoki változatát is. Nekem a legjobban San Sebastián és annak tengerpartja tetszett, ahol az enyhe idő ellenére megmártóztunk a frissítő vízben, illetve a Gaztelugatxe nevű kis sziget kápolnájához vezető túránk, mely során a legszebb természeti látvány tárult a szemünk elé.

Természetesen a spanyolországi utazásból az éjszakai élet megismerése sem maradhatott ki, amit az itthonival lehetetlen összehasonlítani. Pamplonában nem csak pénteken és a hétvégén járnak bulizni a fiatalok, csütörtökönként szintén megtelnek a bárok és az utcák, hiszen aznap van ‘Juevintxo’, ami a spanyol csütörtök és pincho szóból ered. Ezeken az estéken az óvárosban, minden héten különböző rezesbanda megy körbe az utcákon hatalmas tömeg kíséretében, a bárokban pedig 1-2 euróért egy, általában alkoholos, italt és egy kis adag ételt lehet kapni. Hihetetlen élmény volt részt venni ezeken a bulikon és személyesen is megtapasztalni a spanyol fiatalok életét.

Az idő elteltével egyre természetesebbé váltak a napjaim, teljesen hozzászoktam az új spanyol életemhez, viszont  a búcsú ideje hamarabb elérkezett, mint gondoltam volna. Felejthetetlen élmény volt számomra ez a három hét, remélem, hogy egyszer még visszatérhetek Pamplonában.

Start typing and press Enter to search