Erasmus Spanyolországban: Valencia

Az Erasmus-ösztöndíj az egyik legjobb lehetőség arra, hogy világot lássatok és rengeteg új embert ismerjetek meg. A következőkben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, hogy magabiztosan vághassatok bele a nagy kalandba, elsőként Valenciában.

Egy ösztöndíj Spanyolország minden városában fantasztikus élmény, de ezúttal nem Madridot vagy Barcelonát szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani (őket legközelebb fogjuk − a szerk.), hanem az ország harmadik legnagyobb városát, a Földközi-tenger partján fekvő Valenciát. Szinte minden nagyobb egyetemnek van kapcsolata a Valenciai Egyetem (Universitat de València, UV) egy-egy karával, így nem lesz nehéz ráakadnotok erre a gyöngyszemre.

A város lakossága körülbelül 800 000 fő, így azoknak is tökéletes választás, akik nehezen viselik egy többmilliós város nyüzsgését, de azért nem egy távoli, unalmas helyre szeretnének utazni. A tényszerű adatokat, a város történetének leírását most mellőznénk, inkább néhány praktikus információt osztanánk meg, ami személyes tapasztalatokon alapul és segítségül szolgálhat.

Calatrava lenyűgöző víziói: La Ciudad de las Artes y las Ciencias

Nyelvtudás

Ha az ember Spanyolországba készül, nem árt a biztos spanyoltudás, ám e nélkül is lehet boldogulni. Valenciáról tudni kell, hogy a spanyol mellett a katalán egyik változatát, a valencianót is beszélik a városban. A Valenciai Egyetem minden évben szervez tanfolyamot, amire külföldiként ingyen iratkozhattok be, csak regisztrálni kell. Itt természetesen csak az alapok elsajátítására van elég idő, hiszen nem intenzív tanfolyamról beszélünk, de arra jók lehetnek a tanultak, hogy a boltban vagy a piacon megértessük magunkat.

Az egyetemen szakonként változik, hogy van-e angol nyelvű óra, ezért aki nem spanyol szakosként megy ki és nem beszéli legalább középfokon a nyelvet, mindenképp járjon utána, lesz-e lehetősége angol nyelven tanulni vagy legalább vizsgázni. Spanyol nyelvtanfolyamra járni szintén van lehetőség, több nyelviskola indít már a nyáron intenzív kurzusokat, egészen a kezdő szinttől. Néhány szakon választható tárgyként is szerepel a spanyol, mint idegen nyelv, amivel könnyen lefaraghatunk a nyelvtanulás költségeiből.

Néhány szó valencianóval könnyen elnyerhetjük a helyiek rokonszenvét

Lakás

A lakáskeresés nem nagy ördöngösség Valenciában. Akár előre is tervezhető, de általában egy hét elég megtalálni a megfelelőt − sok hostelben még telefonszám-listával is tudnak szolgálni. Az egyetem környékén rengeteg hirdetésbe lehet belefutni, de interneten keresgélve is ki lehet fogni jó albérleteket. Érdekesség, hogy a legtöbb helyen kollégium is tartozik az egyetemhez, ahol tényleg minden megtalálható a sportpályától kezdve az éttermen át akár a fodrászatig. Ide azonban ritkán jönnek Erasmusos diákok, mivel a szobák nagyságrendekkel drágábbak, mint egy albérlet.

Tanulmányok

Annak ellenére, hogy az órák nagy része spanyolul és valencianóul folyik − bőven lehet találni angol nyelven is, csak egy kis utánajárást igényel a választott szakon −, maga az ügyintézés rugalmas. Mindenhol egy kijelölt Erasmus-koordinátor tart fogadóórát a diákoknak, hozzá lehet fordulni tanulmányi ügyekben. A legtöbb szakon diákmentorok is rendelkezésre állnak, akik körbevezetnek az egyetemen és segítenek eligazodni a tantárgyválasztás, könyvtárhasználat és egyéb, a mindennapi (egyetemi)életben hasznos információk között.

A tanulmányok megkezdéséhez elengedhetetlen, hogy megszerezd az ún. NIE-számot, ami gyakorlatilag az ottani személyazonosító szám. Ehhez kell egy érvényes lakcím (az albérleti szerződést ne felejtsd el magaddal vinni!) és a rendőrségen kell bejelentkezni érte. A NIE-szám birtokában leszel jogosult különböző kedvezmények igénybevételére.

Boldogan Valencia utcáin

Szervezett programok

Erasmusos bulikból természetesen Valenciában sincs hiány, szinte minden napra jut valamilyen központilag szervezett program. Ezeken mindenki megismerkedhet a spanyol popkultúra alappilléreivel (lásd még: botellón), bevezetést nyerhet a latin táncokba, és még olyan bárokat is megismerhet, amit a helyiek is csak „Erasmusos helyként” tartanak számon. Ami az éjszakai közlekedést illeti, a belvárosban mindez jól megoldott, és ha többen vagytok, még a taxik is megfizethető áron működnek.

A többnapos, Erasmusos utazások viszont nem feltétlen tekinthetők pénztárcabarát lehetőségnek, és általában csak a turisták által leginkább látogatott helyek végigrohanását jelentik. Ennél jóval élvezetesebbek lehetnek az Erasmusok barátainkkal közös spontán szervezések, esetleg az autóbérlés a levantei part felfedezésére. Ha még helyiekkel is sikerült összebarátkozni az Erasmus alatt, akkor igazi gyöngyszemeket lehet megismerni.

A Túria medrének „újrahasznosítása" (balra Santiago Calatrava Operája)

További hasznos információk

Mivel a tömegközlekedés nem olcsó, ezért legtöbben a ValenBici szolgáltatásait veszik igénybe. A bicikliparkolók teljesen átszövik a várost, az utak jól kiépítettek és gyakorlatilag bárhová el lehet jutni. A havi metróbérletnél a féléves vagy éves bérlet jóval kedvezőbb és mivel Valenciában télen sincs igazán hideg, bicikli egész évben bátran használható.

Édes élet (churros és horchata)

A nyelvtanulás megkönnyítéséhez szerveznek nyelvi tandemet: a külföldiek angolul − vagy egyéb olyan nyelven, amit a helyiek szeretnének tanulni−, a helyiek spanyolul vagy valencianóul beszélgetnek egy sör mellett. Ez remek lehetőség nemcsak a nyelvtanulásra, hanem arra is, hogy helyiekkel barátkozz. Az általános vélekedéssel szemben ugyanis a spanyolok alapvetően nehezebben nyitnak olyanok felé, akik nem beszélik a nyelvet.

A cikk elkészüléséhez nyújtott segítségért külön köszönet Báder Petrának, Kornfeld Eszternek és Müllner Péternek.

Start typing and press Enter to search