Ezt várják a magyar szurkolók az El Clásico-tól

Ezúttal éppen 10 pont választja el őket a táblázaton és a Madrid háza táján már aligha álmodozhatnak bajnoki elsőségről, mégis mindenki az el Clásico-ról beszél Spanyolországon innen és túl. Minden címlapról az MSN (Messi, Suárez, Neymar) vagy éppen Cristiano Ronaldo képe néz vissza ránk, az elemzők és a szakírók pedig már minden lehetséges taktikai variációt papírra vetettek és elmagyaráztak nekünk. A klublegendák és a szurkolók közben emlékeznek, de ezúttal nem csak a múlt nagy mérkőzéseire. Ma este az egyik legnagyobb legenda sajnos már nem lehet ott a Camp Nou lelátóján, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy Johan Cruijff nevétől lesz hangos a barcelonai katedrális. A kezdő sípszóig biztosan, hogy azután ismét átvegye a főszerepet a futball, az élet.

Mindenki megszólalt már a mérkőzés kapcsán, kivéve a szurkolókat, így a KultúrTapas magazinban ezúttal a valódi szakértőket kérdeztük meg, akik talán a legjobban várják a ma esti futballünnepet.

FC Barcelona

Baranyai Tamás, az EuroBarça főszerkesztő-helyettese

Hiába teljesít gyengébben a Real Madrid idén, és hiába tűnik úgy az eddigi eredmények és a mutatott teljesítmény alapján, hogy a Barça sokkal jobb állapotban van, a Klasszikust tekintve ez lényegtelen. Egy-egy mérkőzésre bárki képes magát felszívni, a Madridban pedig minőség mindig is volt, van és lesz, inkább az a kérdés, mennyire működik csapatként a fővárosi együttes. Luis Enrique együttese idén is kiváló szezont fut, a támadóhármasa szenzációsan dolgozik együtt, a pálya többi részén fellelhető kvalitás mellett pedig az emelhető még ki, hogy a rögzített játékhelyzetekben idén sem sebezhető a katalán csapat, ami a spanyol tréner érkezése előtt korántsem volt így.

Ami Zidane csapatát illeti, a francia tréner kinevezése óta igazán komoly kihívás előtt még nem állt a Madrid, ám a csapatmorál egyértelműen jobb, valamint Zidane sokkal inkább a játék dominálását megcélzó filozófiáját jobban megértik a játékosok, mint a defenzív szemléletű Benítezét. A meghatározó játékosok egyik oldalon sem sérültek, a kisebb rúgásokat pedig kiheverik majd szombat estére a labdarúgók, így minden adott egy szuperrangadóhoz, ahol kiegyenlített és látványos összecsapásra lehet számítani.

Real Madrid

Gyertyánági András, a Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület alelnöke

Alapvetően optimista ember vagyok, de ez nem az a hétvége, amelyen szívesen látogatnék Barcelonába, még úgy sem, hogy a KultúrTapas kedvcsináló írásai alapján sok-sok élménnyel gazdagodnék. Hogy miért is mondom ezt? A Barcelona magabiztos előnnyel vezeti a spanyol bajnokságot; bombaformában az MSN; függetlenül attól, hogy hazai pályán vagy idegenben játszanak, egy-egy megingást leszámítva hengerelnek; élnek még bennem az őszi emlékek; nálunk edzőváltás volt, ennyi idő alatt pedig még nem találtuk meg a győztes formulát; idegenben nehezen megy a játék.

Mindenesetre bízom abban, hogy ez mégiscsak egy El Clásico, ahol nem számít az aktuális bajnoki helyezés, a forma, a fogadóirodák jóslatai. Zidane első edzői klasszikusán azt várom a játékosoktól, hogy maximálisan tegyék oda magukat, bátran és magabiztosan játszanak, az pedig, hogy a bajnoki cím nincs elérhető távolságban, ne érdektelenséget, hanem inkább felszabadultságot hozzon a játékukba. Ez Bale nagy estéje lehet. ¡Hala Madrid!

Start typing and press Enter to search