Faültetéssel emlékeztek Ángel Sanz Briz spanyol diplomatára Óbudán

Óbudán 2015 óta főút viseli Ángel Sanz Briz nevét – nem véletlenül. Az egykori spanyol diplomata a vészkorszakban több mint 5000 magyar zsidó életét mentette meg, amelyről a budapesti Spanyol Nagykövetség minden évben, így idén is méltó és egyedi módon – faültetéssel – emlékezett meg.

Sem Spanyolországban, sem Magyarországon nem hagyják feledésbe merülni az egykori budapesti spanyol diplomata, Ángel Sanz Briz alakját. A világjárványt megelőzően a madridi városháza döntött arról, hogy május 10. Ángel Sanz Briz-emléknappá nyilvánítja, míg itthon a Spanyol Nagykövetség kezdeményezésére tartanak évről-évre megemlékezéseket.

Idén a rendkívüli járványügyi előírások szigorú betartása mellett, immár hagyományosnak tekinthető faültetéssel adózott a spanyol diplomata emlékének Spanyolország nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova és Óbuda-Békásmegyer polgármestere, dr. Kiss László. Óbudán, az egykori diplomata nevét 2015 óta viselő út mellett található emlékműnél ugyanis az elmúlt években szokássá vált, hogy a koszorúzást faültetés egészíti ki.

Csütörtök délben így újabb fával gyarapodott a Fernández de Córdova nagykövet kezdeményezésére létrehozott Béke és Egyetértés Ligete. A negyedik juharfát dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és a spanyol nagykövet közösen ültette el a III. kerületi Ángel Sanz Briz út mentén található emlékműnél, a diplomata mellett a holokauszt áldozatairól és túlélőiről is megemlékezve.

Ángel Sanz Briz (1910-1980)

A „Budapesti Angyal” néven ismertté vált spanyol diplomata 1944-ben a Spanyol Követség munkatársaival karöltve saját elhatározásából, a rendelkezésére álló csekély eszközökkel, ugyanakkor emberfeletti eltökéltséggel mintegy 5000 magyar zsidó életét mentette meg a holokauszt borzalmaitól.

Magyarország 1944-es német megszállását követően a fiatal, alig 35 éves diplomata hamar felismerte a szeme előtt kibontakozó tragédiát, és az ún. „nemzetközi gettó” rendszerét kihasználva az üldözöttek segítségére sietett. A Magyarországon akkreditált semleges államok követségeihez hasonlóan, Spanyolország is a Követség által oltalom alá vett házakban, védlevelek kiadásával – a számára engedélyezett – 200 spanyol származású szefárd zsidó helyett végül több mint 5000 ember megmentését érte el.

 „Ángel Sanz Briz történetének megismertetése Magyarországon és Spanyolországban egy olyan példás és szolidáris magatartás bemutatása, amelyet mi büszkén, munkájának a legmélyebb elismeréssel adózva végzünk.” – fogalmazott róla korábban Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország jelenlegi budapesti nagykövete.

A tegnapi faültetést követően a nagykövet és a Budapest XIII. kerületének képviseletében, Csiga Gergely alpolgármester megkoszorúzták az újlipótvárosi Pannónia utca 48. szám alatt található, egykori spanyol védett ház homlokzatán tavaly felavatott emléktáblát.

Start typing and press Enter to search