La Palma: Csillaglesen a vulkánok hátán

Madonna nem erről a szigetről énekelt, de nem tévedett volna semmit. La Palmát nem véletlenül hívják „La Isla Bonita”-nak, ahol a morajló óceán és a fekete sziklaormok felett beterít a végtelen. Ha vonzanak a fénylő csillagok, szabad szemmel akarod látni a Tejútot és legalább néhány múló pillanatra eggyé akarsz válni a világmindenséggel, La Palmán a helyed.

50 napja a csapból is La Palma folyik. La Palmán meg láva. Miközben a természet ijesztő bemutatóját tartja, az erődemonstráció árnyékában aligha olvashatunk a harmadik legkisebb „Kanári-sziget” szépségéről.

La Isla Bonita felett most vulkáni hamu lebeg,

amely lepelként takarja a fekete sziklás és homokos tengerpartokat, a szigetek négy, különleges szépségű nemzeti parkjának egyikét, a csillagászati megfigyelő állomásokat, de még a ragyogó, csillagos eget is, amely alatt a fényszennyezés ismeretlen szó.

A vulkáni hamu alatt ez mégis mind-mind La Palma, a szépséges sziget. Most éppen a fekete sziklák drámai születésének vagyunk tanúi. Néhány száz kilométerre Afrika partjaitól ugyanis mindenütt vulkánok hátán járunk, a Kanári-szigetek széltében-hosszában. Azt mondják, minden 22 millió évvel ezelőtt kezdődött, és egy olyan örökséget hagyott ránk, amire nincsenek szavak.

 

A Cañadas del Teide szirtjei Tenerifén, a vulkanikus foglalatban nyugvó Timanfaya sivatagja Lanzarotén, a Garajonay áthatolhatatlan őserdeje La Gomerán és a Caldera de Taburiente fenyvesei nem egyszerű nemzeti parkok, hanem a szigetcsoport néma mesélői.

Amikor a La Palma-i lávaömlés képsorait látjuk, mégis összerezzenünk. A vulkáni hamu olyan, akár a fekete homok – mindent betakar. A Chinchero, a közeli Tenerife utolsó vulkánkitörésekor 1909-ben is vigasztalanul ömlött a láva a vulkáni hegyoldalban, a helyiek fohásza úgy tűnt, mit sem ér. A legenda szerint a Santiago del Teide városkájának plébánosa ekkor úgy döntött, Szent Jakab oltárképét a hátára véve felgyalogol a hegyre, és onnan fohászkodik a vulkán megnyugtatásáért. 10 nappal később megszűnt a lávafolyás, a vulkán nyugovóra tért.

 

A szakemberek egyelőre nem tudják, mikor jöhet el mindez La Palmán is. 50 nappal az első kitörést követően a Cumbre Vieja lávafolyása 1000 hektárnyi területet és közel 3000 épületet temetett már maga alá, miközben új félszigetet alakított ki La Palma nyugati csücskében az Atlanti-óceánon. A Kanári-szigetek születése ismétlődik a szemünk előtt, (pre)history-in-the-making, ahogy az angol mondaná. A legutóbbi vulkánkitörés éppen 50 évvel ezelőtt volt La Palmán, de ilyen jubileumot senki sem kívánt.

A geológiai üstök felett szintén valami olyan tárul a szemünk elé, amit nehéz szavakkal leírni. A természeti varázslat tükörképét látjuk odafönt, Dél-Amerika és Afrika között, az európai Spanyolországban, több ezer kilométerre Európától. Az Atlanti-óceán közepén egyszerre ránk szakad az égbolt, és vele milliónyi apró fénypont. A világegyetem valószínűtlen térképe rajzolódik ki felettünk, az igazi végtelen, amit nem lehet bérelt autóval, tengerjáró hajóval vagy fapados járattal átölelni.

A csillagos ég alatt csak az érzelmek cikáznak megállíthatatlanul, akár a fecske. Nem hiába vetekszik a Teidével, dacolva nyúlik közel 2500 méter magasra a Roque de los Muchachos, a felhők felett így mindig a csillagos ég fogadja az egyszeri látogatót. A kivételes tengerszint feletti magasság, és a kedvező időjárási körülmények miatt itt található a világ egyik legfontosabb csillagászati megfigyelő központja, az Observatorio Roque de los Muchachos.

A másfél évtized alatt, nemzetközi összefogásban felépített központ 1985 óta vizsgálja az égboltot a világ legnagyobb csillagászati távcsöveivel. Itt található a jelenlegi rekordot tartó Gran Telescopio Canarias, valamint az egykor Nagy-Britanniában az Royal Greenwich Observatory által felállított Isaac Newton-teleszkóp (a fenti képen) is. A William Herschel német-brit csillagász nevét viselő Herschel-teleszkóp segítségével fedezték fel a Tejút-rendszer központjában álló nagyon nagy tömegű fekete lyuk létezésének első jeleit is.

A La Palma-i égnek hála.

Start typing and press Enter to search