Felavatták az embermentő spanyol diplomatának emléket állító Ángel Sanz Briz-termet

„A Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Kéttannyelvű Gimnázium immár több mint 35 éve zászlóshajója a magyarországi spanyol kéttannyelvű oktatásnak.” – jegyezte meg Őexc. Alfonso Dastis, Spanyolország nagykövete az iskola Ángel Sanz Briz-termének ünnepélyes átadásán tegnap Kispesten.

„[A Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Kéttannyelvű Gimnáziumban folyó munka éppúgy] dícséretére válik a magyar hatóságoknak, melyek fenntartják az oktatás e formájának intézményi kereteit, mint a tanároknak” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Alfonso Dastis spanyol nagykövet.

„A tanárok nagy odaadással végzik létfontosságú, ám nem mindig kellőképpen megbecsült munkájukat.  Spanyolország – melynek elkötelezettsége a kéttannyelvű oktatás iránt sziklaszilárd –  hálával tartozik nekik:  Nagyon köszönjük!”

Spanyolország budapesti nagykövete így folytatta: „Úgy igazságos, hogy a spanyoloktatás e nagyszerű temploma legyen az a hely, ahol termet nevezünk el Ángel Sanz Brizről, arról a spanyol diplomatáról, aki a második világhárorú alatt több mint ötezer ember életét mentette meg. A náci barbárok egy abszurd ideológia alapján számos csoportot kizártak az emberi lények köréből, és szervezetten ki akarták irtani őket.”

„Az emberi lény meghatározása mindig a lehető legtágabb kell hogy legyen. Többen nem feledték és vallották ezt az erkölcsi parancsot a legsötétebb időkben is, és segítették üldözött embertársaikat. Raoul Wallenberg, Angelo Rotta, Carl Lutz, Salkaházy Sára, Henrik Slawik, Id. Antall József, Jorge Sampaio Garrido, és számos más –  mégha mindegyikük nevét nem is ismerhetjük – a spanyol Ángel Sanz Briz számára méltó társaság. Mindannyian, még a halálos veszéllyel szemben is az Életet választották.”

„Azt kívánom, hogy – miközben embermentő munkásságuk világos példaként mutat utat számunkra – a most avatott Ángel Sanz Briz-terem a vidámság, az öröm és az élet ünneplésének helyszíne legyen mindazon fiatalok számára, akik tanulmányaikat e falak között folytatják.

– hangsúlyozta többek között Alfonso Dastis.

Start typing and press Enter to search