Egy lappangó életmű nyomában. Gyügyei Nagy Zsigmond festőművész útja a spanyol királyi udvarig

Nemrég a képzőművészetet kedvelő olvasók számára egy igazi csemegének számító kötet látott napvilágot „Egy lappangó életmű nyomában. Gyügyei Nagy Zsigmond festőművész címmel”, amely nem kevés spanyol kapcsolatot is tartalmaz. Rácz Anna kulturális szakíró segítségével ajánljuk figyelmetekbe a rendhagyó kötetet.

A XIX. század végén, Nagybányán született festőművész, Gyügyei Nagy Zsigmond budapesti és párizsi tanulmányai befejeztével hosszú éveket töltött Franciaországban, Spanyolországban, illetve Dél-Amerikában és a maga korában – László Fülöp mellett – külföldön az egyik legismertebb magyar festővé avanzsált.

A spanyol királyi udvar is felfigyelt a tehetséges magyar művészre, akiktől számos felkérést kapott.

Egyebek mellett a királyné portréjának elkészítésére, majd később elnyerte a „spanyol király udvari festője” címet is. Az egyik leghíresebb alkotását, a Barca verde-t a madridi Prado Múzeum őrzi. Az 1929-es Barcelonai világkiállításon a legjelentősebb, „Grand Prix” elismerésben részesült.

Rendkívül termékeny művészről van szó, akinek több mint száz egyéni és csoportos kiállításáról tudunk Magyarországon, Európa-szerte, de még Észak-Amerikában is. Néhány festményét és grafikáját a Magyar Nemzeti Galéria őrzi, de legtöbb munkája itthon és külföldön, magángyűjteményekben talált gazdára, illetve a mai napig is „rejtőzködik”, lappang.

A hazai olvasók számára nagy valószínűséggel első hangzásra ismeretlenül hangzó Gyügyei Nagy Zsigmond festményeinek a felkutatására a könyv szerzője a mű megírásával párhuzamosan a legnagyobb közösségi portálon még egy „wanted” keresőoldalt is indított, melynek segítségével eredményesen kutatta fel a művész eddig ismeretlen vagy lappangó műveit is szerte a nagyvilágban.

A Szerzőről

Ónodi Irén Budapesten született, 1944-ben. Végzettsége szerint könyvtáros és jogász, de mindig is vonzotta a művészettörténet. Gyügyei Nagy Zsigmond iránti érdeklődését néhány megörökölt festmény és eredeti dokumentumok keltették fel. Mintegy tíz éven át folytatott kutatómunkájának eredménye ez a kötet, mellyel tisztelegni kíván a 150 évvel ezelőtt született, újra felfedezésre váró művész előtt.

A hazai művészettörténet mostanáig adós maradt az életműve feldolgozásával, a kötet tehát valóban hiánypótló. Kezünkbe véve, eredeti dokumentumok alapján követhetjük nyomon Gyügyei Nagy Zsigmond művészi életpályáját. A Szerző nem titkolt célja, hogy munkájával ráirányítsa a képzőművészet iránt érdeklődők figyelmét egy mára szinte teljesen elfeledett festőművészre, akinek a munkássága elvitathatatlan része a XIX-XX. század sokszínű, változatos magyar festészetének.

A kötet szakmai lektora: Szücs György művészettörténész.

Kiadó: Fekete Sas

Start typing and press Enter to search