Itt a tavasz, itt a Volta a Catalunya

Hétfőtől Katalóniára figyel majd a kerékpáros világ, március 21-én kezdődik ugyanis az év egyik legpatinásabb egy hetes kerékpáros körversenye, a Volta Ciclista a Catalunya. Győri Tamás országúti kerékpár-szakíró beharangozója.

A Katalán Körverseny igazán dicső múltra tekinthet vissza, hiszen 1911-ben rendezték meg először, 1923 óta pedig megszakítás nélkül minden évben útnak indult a karaván, ami nem csak Spanyolországban, hanem  egész Európában is egyedülállónak számít. Az öreg kontinensen a második világháború, míg az Ibériai-félszigeten a spanyol polgárháború miatt maradt el szinte minden fontos verseny a hőskorban − nem úgy a Volta. Idén már 96. alkalommal rajtol el Katalóniában a mezőny, és ezzel a hatalmas számmal egyik spanyol tartományi körverseny, még maga a Vuelta a España sem vetekedhet.

A hőskor: Volta 1960

A Volta mindig is népszerű volt a kerékpárosok körében. Amíg alig két héttel korábban a hagyományos tavaszi kerékpáros idénynyitón Franciaországban, a Paris-Nice versenyen gyakran szakadó esőben vagy akár hóviharban volt kénytelen tekerni a karaván (idén szakaszt is kellett törölni a zord időjárás miatt mind itt, mind a Tirreno-Adriatico versenyen Olaszországban), addig Katalóniában már ilyenkor is jóval barátságosabb az időjárás. A kerékpársport szerelmeseinek is minden évben a Milanó-San Remo klasszikus és a Volta Ciclista a Catalunya egy hetes versenyei jelentik a tavasz kezdetét.

Napról-napra Katalónián át

Idén 7 nap és kis híján 1220 kilométer vár a mezőnyre Katalóniában. Hétfőn a tengerparti kisváros, Calella ad otthont a rajtnak − majd vasárnap a célnak is −, hogy még aznap 5 kisebb emelkedőt is megmásszon a mezőny. Előzetesen egy hazaérő szökés vagy egy megfogyatkozott főmezőny sprintbefutója várható. Kedden Mataró és Olot között 178 km és egy szinte teljesen sík terep vár mindenkire, így szinte biztosan mezőnyhajrá fog dönteni a végén. A harmadik szakaszon aztán eljön végre az igazság pillanata, Gironából rajtol a mezőny és 4 nagyobb emelkedőt is érintve az 1725 méter magas La Molina hágó tetején lesz a befutó. Ezen a napon már jó eséllyel előbújnak azok a versenyzők, akiket érdekelhet az összetett győzelem.

Csütörtökön lesz a verseny királyszakasza, 3 brutális emelkedő vár aznap a mezőnyre, a befutó pedig az 1976 méter magas Port Ainé tetején lesz. Jó eséllyel ezen a napon dől majd el a Volta összetettje. Pénteken aztán Rialp és Valls városa között 187 kilométer és egy dimbes-dombos hullámvasút várja a versenyzőket, és egy hazaérő szökevénycsoportra lehet számítani. Szombaton Sant Joan Despi és Vilanova i la Geltru között csak kis emelkedők lesznek, így mezőnyhajrá dönthet a végén. Vasárnap pedig elérkezik a verseny csúcspontja, a kerékpárosok diadalmas bevonulása a katalán fővárosába. Barcelonában nem kevesebb, mint 8 kört tesz meg a mezőny, és nyolcszor hódítják meg a Montjuïc-hegy tetején álló erődöt is. A helyi hős, Purito Rodriguez biztosan nagyon várja már ezt a napot.

Böngészve a korábbi győztesek neveit, a sportág számos legendás alakja tudott korábban diadalmaskodni Katalóniában, ami egyértelműen jelzi verseny rangját. Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Luis Ocana, Felice Gimondi, Bernard Thevenet, Miguel Indurain, hogy csak néhány nevet említsünk a legnagyobbak közül. Egytől-egyig többszörös Tour de France-győztesek, koruk és az országúti kerékpársport történetének valódi legendái.

De a közelmúlt nagyjai közül nyert itt a Tour de France kétszeres hegyi királya, Claudio Chiapucci − akinek fiatal korában még maga Marco Pantani is csókolommal köszönt −, vagy éppen az utolsó világklasszis francia összetett menő, Laurent Jalabert is. Említhetjük még a kétszeres Vuelta győztes svájci Alex Zülle-, a Vuelta örökös hegyi királya, José María „Chava” Jiménez-, a baszk legenda Joseba Beloki-, vagy a négyszeres Vuelta győztes Roberto Heras nevét is. Elképesztő névsor.

Idén is nagy csata várható

A holnap elrajtoló mezőny méltó lesz az elődökhöz, hiszen a jelenkor nagyjai közül szinte mindenki képviselteti magát. A jelenleg aktív versenyzők között 10 olyan kerékpáros van a mezőnyben, aki már meg tudta nyerni a 3 nagy körverseny, a Giro d’Italia, a Tour de France és a Vuelta a España valamelyikét. Közülük hárman (Damiano Cunego, Chris Horner és Sir Bradley Wiggins) jelenleg már alacsonyabb szintű csapatokban vezetnek le. Marad tehát 7 egykori Grand Tour-győztes legenda a karavánban, közülük pedig 5 ott lesznek a hétfői rajtnál.

Elindul a sportág talán legnagyobb csillaga, Alberto Contador, aki eddig 9 − korábbi doppingvétsége miatt hivatalosan csak 7 − nagy körversenyt tudott megnyerni, amivel ott van minden idők legeredményesebb versenyzői között. Rajthoz áll legnagyobb vetélytársa, a kétszeres Tour de France-győztes Chris Froome, de elindul a korábbi Giro d’Italia-győztesek közül a kolumbiai Nairo Quintana és a kanadai Ryder Hesjedal, valamint a Vuelta címvédője, az olasz Fabio Aru is. Röviden, Alejandro Valverde és Vincenzo Nibali kivételével mindenki rajthoz áll, aki az utóbbi években beírta magát a sportág történetébe.

Lenyűgöző tájakban idén sem lesz hiány

Rajtuk kívül a Volta a Catalunya korábbi győztesei közül ott lesz a karavánban a tavalyi győztes ausztrál Richie Porte, a helyiek hőse, a katalán Joaquim „Purito” Rodriguez és a szépen lassan klasszissá érő ír Dan Martin is. A baszk körverseny előtt (amiről szintén beszámolunk majd − a szerk.) néhány héttel a „hazaiak” közül rajthoz áll a veterán Haimar Zubeldia, és ott lesz Peking egykori országúti olimpiai bajnoka, Samuel Sanchez is. A minőség és a jó szórakozás tehát egész héten garantált, hiszen a körversenyt hétfőtől-vasárnapig 15:30-tól közvetíti az Eurosport. Jöjjön végre a tavasz, és kezdődjön a Volta a Catalunya!

Start typing and press Enter to search