Különadóból országos karácsonyi lottó-őrület

A spanyolországi karácsonyi lottó az egyik leghíresebb és legnagyobb presztízzsel bíró szerencsejáték az egész világon. Kacifántos története egészen a XVIII. századig nyúlik vissza, össznyereménye mára meghaladja a 2 milliárd eurót. A pénz persze mint tudjuk, nem boldogít − talán a karácsonyi kivétel?

Karácsonykor egész Spanyolország heteken át lottó-lázban ég. A nagy múltra visszatekintő játék számait minden évben december 22-én húzzák, a főnyeremény idén 4 millió euró. A gazdasági válság elhúzódásának egyik szomorú következménye, hogy a korábbiakkal ellentétben ez a nyeremény immár nem adómentes, a spanyolok mégis eltántoríthatatlanok: már hónapokkal a sorsolás előtt mindenki sorban áll, hogy beszerezze a saját szelvényét. Sőt, az elmúlt években ugrásszerűen nőtt az eladott sorsjegyek száma, egyre többen reménykednek abban, hogy a lottón nyert pénz megoldhatja pénzügyi gondjaikat.

A spanyolok akár órákig is képesek sorban állni a szelvényekért
Csendes várakozás a madridi Puerta del Solon

Cádiztól Madridig

1763-ban III. Károly király nehéz helyzetben találta magát: az állandó reformok ellenére az ország tartalékai fogyóban voltak, az államadósság egyre csak nőtt. Az udvar ezért úgy döntött, hogy más országok példáját követve létrehoznak egy olyan szerencsejátékot, amelynek segítségével extra adóbevételhez juthatnak. Az akkori pénzügyminiszter a nápolyi mintát követve alakította ki a szabályokat. Azonban ez még nem hozta meg a várt eredményt, így több változtatás kellett eszközölni a siker érdekében. Az egyik például logikus módon más szerencsejátékok betiltása volt − magad uram, ha szolgád nincsen.

Az első modernnek számító sorsolásokat 1812-től Cádizban rendezték, méghozzá igen prózai okból. A napóleoni háborúk alatt a hadviselés folyamatosan apasztotta a spanyol kincstár forrásait, így új szabályok szerint megalkották a karácsonyi lottó intézményét. Voltak nehézségek is, pályázatot kellett kiírni például 25 000 fagolyó elkészítésére, amelyek felváltották a korábban használt cédulákat a sorsoláskor. A francia seregek fokozatos kiűzését követően a sorsolás székhelye is átkerült a fővárosba, Madridba, ahol azóta minden évben pontos koreográfia szerint rendezik meg eseményt.

A sorsolás megtartását még a spanyol polgárháború sem akadályozhatta meg

Énekelt nyerőszámok

A program december 21-én, a hivatalos sorsolás előtt egy nappal kezdődik. Ekkor nyilvánosan megszámolják a golyókat és előzetes engedéllyel bárki ellenőrizheti őket. Ezután kiürítik a termet, lezárják az ajtókat, majd a kulcsokat három ember őrzi másnapig. December 22-én aztán pontban 8 órakor ismét nyílnak az ajtók, ilyenkor jöhetnek be azok a szerencsés nézők, akik élőben követhetik végig az eseményt. A hagyományok szerint minden évben a Colegio de San Ildefonso kisdiákjai jelentik be a nyerőszámokat, nem is akárhogyan: minden számot énekelve hirdetnek ki.

Amikor minden szám kihúzásra kerül, egy több mint negyven főből álló csoport dolgozik azon, hogy kihirdethessék a különböző kombinációkért járó nyereményeket. Így a hivatalos eredménysor már délutánra összeáll és kiderül, ki(k) viheti(k) haza az El Gordónak („A kövér”) nevezett fődíjat. Bár túlzásnak tűnik, ezeket az órákat egész Spanyolország lélegzetvisszafojtva várja, több hét izgalma − és reménye − torlódik össze a nyeremények kihirdetésekor. Mivel sokan szeretteikkel, barátaikkal vagy akár szomszédaikkal (!) közös szelvényekkel játszanak, az eseményt sokan a sarki bárban (!) követik figyelemmel.

Utcai árusok kínálják a szerencsét Madridban
Talán éppen közöttük hevernek a nyerő szelvények

A spanyolok 98 százaléka játszik

A spanyolok lottószeretete mindent felülmúl: a felnőtt lakosság 98%-a részt vesz a játékban, még azok is, akik egyébként nem szeretik a szerencsejátékokat. Mindenkinek megvannak a babonái, egy közvélemény-kutatás szerint a legtöbben egy szerettük halálához kötik a számok kiválasztását. Természetesen előkelő helyen szerepelnek még a születési dátumok és az évfordulók is. Sokaknak az sem mindegy, hogy melyik lottózóban vagy kioszkban vásárolják a szelvényt: a korábban nyerő szelvényeket árusító helyek előtt még évekkel később is több órás sorok vannak.

Szintén különleges szerepet tölt be a karácsonyi lottóhoz kapcsolódó reklámkampány. A spanyol hatóságok általában már nyáron megkezdik a kampány előkészítését, ősszel megjelennek az első óriásplakátok és televíziós hirdetések. Minden évben egy-egy főbb téma köré épül a hirdetés, az együtt izguló családtól a hétköznapi emberek történetén át a nyeremény megosztásának öröméig. A díszhelyet végül minden évben egy hosszabb, két perces tévé-reklám foglalja el, melyben gyakran ismert spanyol színészek, hírességek és médiaszemélyiségek szerepelnek. Az idei talán a ti kedveteket is meghozza a karácsonyi lottóhoz − a Pireneusokon innen és túl.

Borítókép forrása: preguntasfrecuentes.net

Start typing and press Enter to search