Segítség, utazom Barcelonába!

Hurrá, utazunk Barcelonába! Na de hogyan jutunk be a reptérről? Tényleg olyan sok a zsebtolvaj? Milyen idő lesz? Hol vegyünk buszjegyet? Ilyen és hasonló kérdések jutnak eszünkbe a repülőjegy megvásárlása utáni harmadik másodpercben. A Bounce Around Barcelona szuperhős csapata mindenben segít, csak figyelj, és olvass tovább.

Mikor látogassunk Barcelonába?

A hiedelmekkel ellentétben, Barcelonában nem csak a nyári hónapokban van jó idő. Sőt! Az év 12 hónapjában sétálásra és bringázásra alkalmas a város. A repülőjegyek általában januártól márciusig és októbertől decemberig kedvezőbb áron kaphatóak. Ezen az oldalon érdemes összehasonlítani a különböző jegyárakat.

Hogyan juthatunk be a reptérről?

Transzfer

Ha sok a táskánk van, és/vagy kisgyerekekkel utazunk, netán késői órában landol a gépünk, jól jöhet egy pontos és megbízható reptéri transzfer. Ezzel kapcsolatban írj egy emailt és szívesen ajánlunk általunk már tesztelt, magyar nyelvű szolgáltatást.

Azoknak, akik a tömegközlekedést választanák, a következő információk hasznosak lehetnek (bővebb információt ebben a témakörben az angol nyelvű blogbejegyzéseink között találtok).

Metro

Az L9-es, azaz a narancssárga metró mindkét terminálon megáll. A belvárosba való bejutáshoz át kell szállni vagy a kék (L5-ös vonal Collblanc megállónál) vagy a zöld (L3-as vonal Zona Universitària  megállónál) metróra. A reptéri metróra külön (emelt díjú) jegyet kell váltani, amely 4,5 euróba kerül. A metró előtti piros automatából megvásárolható.

Aeroport (Reptéri) busz

Előnye, hogy gyors és kényelmes. Mindkét terminálról elérhető szolgáltatás. Egy irányba 5,90 euro, a visszaúttal együtt  10,20 euro (max. 15 napon belüli visszaútra).

Helyi, nappali és éjszakai buszjáratok

Línea 46, L77, L99, PR1, PR2, PR3, N17 és N16. Ezen járatok előnye, hogy a normál T10-es gyűjtőjeggyel igénybe vehetőek. Hátrányuk, hogy sokkal több megállóval rendelkeznek, így a menetidejük lényegesen hosszabb. A T10-es gyűjtőjegyet több személy használhatja, 10 utazásra. Egy irányba, 75 percen keresztül átszállásra is jogosít. Ára 9,95 Euro.

Vonat

Előnye, hogy T10-es jeggyel igénybe vehető. Félóránként jár és több helyen biztosít átszállást metróra. Menetideje körülbelül 30 perc a belvárosig.

Taxi

Mindkét terminál előtt van taxiállomás. Érdemes árajánlatot kérni a sofőrtől, mielőtt beszállunk. A belváros körülbelül 30-35 euróba kerül, de a csomagok száma módosíthatja az árat.

Csomagmegőrzés

Sants vasútállomás:(nyitva: 5:30- 23:00)
Nord buszpályaudvar:(nyitva: 0:00- 24:00)A Sants és a Nord csomagmegőrző automaták, amelyek 24 órára 3,50 vagy 5 euróba kerülnek, mérettől függően.
Locker Barcelona: Carrer Estruc, 36 (nyitva: 8:30- 22:30), közel a Catalunya térhez. Ára, mérettől függően 6,50 / 12 Euro / nap.
Repülőtér:1-es terminál, 0. szintje (nyitva 0:00-24:00) és a 2- es terminál 0. szintje (nyitva 6:00- 22:00) Ár: 6 EUR / 2 óra, az első 2 óra után 24 óránként 10 EUR.
Szálláshelyek: Érdemes lehet érdeklődni, hogy a szálláson megőrzik-e csomagjainkat bejelentkezés előtt vagy kijelentkezés után.

 

Milyen időjárás várható?

Az időjárás teljes mértékben bringabarát. A város az év 12 hónapjában alkalmas biciklizésre, leszámítva egy pár esős napot. A klíma igazán változatos. Az elmúlt években nem volt két egyforma év. A nyár már április-május körül megkezdődik. Általában meleg, de nem olyan száraz. Kellemes szél fúj a tenger felől, és esténként néha egy-egy nyári zápor frissíti fel az utcákat. Az igazán meleg hetek augusztus elején érnek ide. Az augusztusban utazóknak fontos tudni, hogy augusztus a szabadságolás hónapja, nagyon sok üzlet és vendéglátóhely bezár ezekre hetekre.

A nyár gyakran kitart szeptemberig-októberig. Novemberben – bár a tengerben már csak a bátrabbak fürdenek – az időjárás igazán kegyes. Egy pulóver és egy hosszúnadrág elegendő. A tél enyhe. Ha csapadékos, akkor maximum eső esik. Fagy és hó egyáltalán nem jellemző az utóbbi években. Egy őszies kabát elegendő, de könnyen előfordulhat, hogy január 1-jén pólóban röplabdázunk a tengerparton. Természetesen mindig érdemes figyelni a különféle aktuális előrejelzéseket.

Hozz-e magaddal kabátot, pulóvert, sapkát Barcelonába, márciusban, szeptemberben vagy decemberben?

Nem tudom. Ha Németh Lajos lennék, se tudnám sajnos, mert nem tudom mennyire vagy fázós. Mondjuk azt, hogy célszerű több réteget hozni – ha kell egymásra is tudod őket venni és kombinálni. A leghidegebb idő itt olyan, mint az otthoni őszi időjárás: kicsit szeles, néha esik. Ősszel-télen például nagyon praktikus egy vízálló széldzseki és egy esernyő, meg egy zárt váltócipő. De ha bármi otthon maradna, Barcelonában óriási a kínálat, bármi beszerezhető, ne aggódj!

Belépőjegyek vásárlása

Jegyvásárlás terén egyre népszerűbb a praktikus online foglalás. Mi minden esetben a látnivalók hivatalos weboldalát ajánljuk – ezek mindig elérhetőek angol nyelven. A Sagrada Familiát és a Güell Parkot mindenképpen javasoljuk előre lefoglalni (talán még a Casa Battlót és a Pederát is érdemes), különben a sorban állás átrendezheti a már gondosan betáblázott napjainkat.

+ 3

Vannak-e zsebtolvajok?

Hajjaj, vannak bizony. Főleg a reptér, a strand, a tömegközlekedés és a turisztikai látványosságok közelében. A legközkedveltebb prédájuk a nagy bőröndöket taszigáló, szegény elveszett turista. Néhány tanácsot fogadj meg, és nem lesz sok gondod:

 • Jobb félni, mint megijedni. Légy elővigyázatos!
 • Személyes okmányaidat fénymásold le, és a városi séta vagy strandolás során azt vidd magaddal.
 • A pénzváltás során az otthoni pénzváltónál ne fogadj el 50 eurósnál nagyobb bankót. Az 500 euróst pedig egyenesen felejtsd el, hacsak nem akarsz egész nap a központi bankba futkosni itt Barcelonában, hogy felváltsák neked. A kereskedelmi bankok itt nem váltanak pénzt! A kisboltokban és bárokban dolgozókat pedig leveri a víz, ha 100 euróssal fizetsz egy kávéért. 5-10-20 és 50-es címletekkel már sehol sem lesz gondod. Ráadásul így a szállásodról is csak annyit viszel magaddal, amennyi éppen arra a napra kellhet.
 • A dokumentumokat és pénzt célszerű a táska belső cipzáros zsebébe, vagy póló alá csatolható kis táskába tenni.
 • A farzsebedet felejtsd el! Semmit ne tegyél a táskád könnyen elérhető részeibe.
 • Ha valaki odalép hozzád egy nagy térképpel, hogy merre van az Eiffel-torony és hasonlók, azonnal lépj hátra kettőt, mert a térkép alatt már lehet, hogy ki is pakolt.
 • A metrón igyekezz sarokba állni, hogy ne állhassanak eléd vagy mögéd, a mozgólépcsőn pedig hátul is legyen szemed.
 • Még otthon írd fel az SOS-számot, amivel a bankkártyádat azonnal le tudod tiltani.
 • A mi számunkat (akár a Konzulátusét is) a telefonodon kívül egy papírra is érdemes felírni, ha bármi történne a telefonoddal, tudj segítséget kérni.
 • Mentsd le a telefonodról az összes fontos információt, ha már megelőzni esetleg nem lehet a bajt, mérsékeljük a károkat.
 • Segélyhívó: 112.
 • Néhány hasznos szó spanyolul:
socorro - segítség
ladrón - tolvaj
policía - rendőrség
ambulancia - mentő

És hogy miért mondjuk mindezt?

Félreértés ne essék, Barcelona imádni való hely, és biztonságos. De nagyon nagy számú turista látogat ide, és ezzel együtt megjelent a bűnözési turizmus is. Nagyon bosszantó, és rányomja a bélyegét a nyaralásodra, ha éppen új útlevelet kell intézned, vagy a telefonoddal együtt az összes eddigi fotód eltűnik. Semmi extra dolgot nem kell tenned, csak mintha a Blahán közlekednél. Légy elővigyázatos és okos, így garantálhatod a nyugodt pihenésed. Ne azért legyen felejthetetlen a nyaralásod, mert itt hagytad el a kedvenc mobilod, vagy mert itt a legszebb a konzulátus.

I need Barcelona
A cikkért köszönet a BAB Szuperhős csapatának! A cikkben található képanyag forrása: ©Turespaña 

Start typing and press Enter to search