#7 élmény, amit nem vársz a Kanári-szigetektől

Simogató napsütés, fodros hullámok, és felhőtlen kikapcsolódás 365 napon át. Igéző szavak ezek minden nyaraló számára, nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben a Kanári-szigetek Európa egyik legnépszerűbb üdülési célpontjává vált. De az igazi kaland ott kezdődik, ahol a tengerpart véget ér. Ahol a Kanári-szigetek először kacsint ránk igazán.

Pár évvel ezelőtt a Kanári-szigetek turisztikai gépezete kattant egyet, és úgy döntöttek, legújabb imázsvideóik leforgatására az online videós-közösségekben már kipróbált és befutott, de még mindig szemtelenül fiatal és friss alkotókat kérnek fel. A projekt #7Stories néven futott, és legjobb darabjai hatalmas sikereket arattak. A miértre bármelyik kisfilm csattanós választ ad, az igazi titok azonban maga a Kanári-szigetek.

#1 Közelebb, mint

Azt mondják, minden 22 millió évvel ezelőtt kezdődött, és egy olyan örökséget hagyott ránk, amire nincsenek szavak. Vulkanikus kráterek, Hold-béli tájak és egy élmény, amit sehol másutt nem kapsz meg. És mindez egyre közelebb hozzánk a folyton dagadó budapesti diszkont járatoknak köszönhetően: Tenerife és Gran Canaria eddig is kényelmesen elérhető volt a magyar utazók számára, alig egy hónapja pedig már Fuerteventurára és Lanzarotéra sem kell hajójegyet váltani a WizzAirnek köszönhetően. A mi sztorink #1 kellemes meglepetése így maga a budapesti becsekkolás.

#2 Szabadon

Biztosan van, akinek egy nyaraláson a  szabadság egyet jelent a koktélcseresznyével való időtlen szemezéssel, amikor az ember életét leginkább meghatározó kérdés élesen hasít a nyaralás mindennapjaiba: medence vagy tengerpart? Vannak ilyen nyaralók, sőt, néha mi is ilyen nyaralóvá válunk a lét elviselhetetlen könnyűsége alatt, hogy aztán ránk kacsintson a Kanári-szigetek és egy olyan szabadságérzetet adjon, amivel ritkán találkozni tengerparti üdülőhelyen. Ha nekivágunk a végtelennek a lanzarotei utakon és a forró szél az arcunkba vágja a Szahara homokját, na akkor érezzük majd igazán, hogy élünk.

#3 Csillag vagy, fecske

A Kanári-szigeteki éjszakákon valami olyan tárul a szemünk elé, amit nehéz szavakkal leírni. A varázslat tükörképét látjuk odafönt, alig 100 kilométerre Afrika partjaitól, de majdnem ezerre Európától. Az Atlanti-óceán közepén egyszerre ránk szakad az égbolt, és vele milliónyi apró fénypont. A világegyetem valószínűtlen térképe rajzolódik ki felettünk, az igazi végtelen, amit nem lehet bérelt autóval, tengerjáró hajóval vagy fapados járattal átölelni. A csillagos ég alatt csak az érzelmek cikáznak megállíthatatlanul, akár a fecske.

#4 Spanyolország tetején

Hogy mennyire meglepetés ez az igazi spanyolosoknak, nem tudhatjuk. Hogy minden látogatót lenyűgöz, azt igen. A Kanári-szigetek újabb cinkos kacsintása, hogy Spanyolország legmagasabb pontját a félszigettől több mint ezer kilométerre kell keresnünk, 3718 méter magasan. A tenerifei Teidére mégsem lehet egyszerű kvíz-kérdésként, csökönyös földrajzi-rekordként tekinteni. Spanyolország legnagyobb vulkánja legutóbb 1798-ban tört ki, maga után hagyva egy történelem előtti tájat, őshonos növény és állatfajok százaival, amelyek 1954 óta élvezik a nemzeti park védelmét. A Kanári-szigetek egyedülálló bioszférájának védelme nem kisebb kihívás, mint megmászni a Teidét.

#5 Vulkánok hátán

A fáklyaként magasodó Teide képzeletbeli lábainál suttogva jegyezzük meg, a 7 központi tagból álló szigetcsoport mindegyike vulkanikus eredetű. A régészek úgy tartják, mintegy 22 millió évvel ezelőtt Lanzarote bukkant fel először, és dacolva az idő múlásával ma is őt nevezik a Kanári-szigetek „legvulkanikusabb” tagjának. Ám ahol a Szahara felől érkező homok nem vonja lepel alá, az utazó bármelyik szigeten is járjon, vulkánok hátán sétálgat. A fekete szikláknak csapódó tarajos hullámok nem azt a tengerparti látványt nyújtják, ami elsőre felrémlik a Kanári-szigetek hallatán − szerencsére.

#6 Szahara a Szaharától nyugatra

A nagy sivatag − ezt jelenti arabul a „szahara”, amely még annál is nagyobb, mint ahogy az iskolában tanították. A szél ugyanis könnyen felkapja a kalandvágytól fűtött afrikai homokszemeket, amelyek száz kilométerrel később a Kanári-szigeteken találnak új otthonra. A Gran Canariára érkező napfény-turisták kedvelt célpontja, Maspalomas homokos tengerpartjaitól északra is új „telepesek laknak” végtelen dűnéiken. Mindenütt Szahara, a nagy sivatag.

#7 Évmilliók ráncai

Nincs szükségünk Darwinra. A Kanári-szigetek dacos önállósága a magyarázat az evolúció évmilliós örökségére, amely minden pillantásában végigkíséri az utazót az Atlanti-óceán közepén. A Cañadas del Teide szirtjei Tenerifén, a vulkanikus foglalatban nyugvó Timanfaya sivatagja Lanzarotén, a Garajonay áthatolhatatlan őserdeje La Gomerán és a Caldera de Taburiente fenyvesei nem egyszerű nemzeti parkok, hanem a szigetcsoport néma mesélői. Csakúgy, mint El Hierro szigetének ráncai, amelyekből felsejlik a Kanári-szigetek évmilliós története.

#8 Hetedik

A #7Stories utolsó filmje repít minket, mint a madár. Vagy inkább a kalandvágyó homokszemek. Reméljük, egyszer éppen Gran Canariára…

Start typing and press Enter to search