Madridban kimaxolták a Betlehem-állítást

Mi lehetne jobb program Aranyvasárnap, mint egy Betlehem-néző körút? Pláne, ha tudjuk, Madridban egy kisebb lakótelepi lakás méreteiben gondolkodnak, ha Betlehemet kell állítani.

Ugyan Magyarországon sem idegen a Betlehem-állítás szokása, sokat kell még tanulnunk ahhoz, hogy a Spanyolországban tapasztalható megszállottság szintjét elérjük. A napokban kígyózó sorok állnak Madrid nevezetességei és templomai előtt, hogy megcsodálhassák az idei Betlehemeket. A város számos pontján és minden (!) templomában található évről-évre megújuló installáció, mely Jézus születésének momentumait jeleníti meg. A legtöbb esetben december elején megnyitják kapuikat a miniatűr betlehemi építmények is, amik a spanyol fővárosban ingyenesen látogathatók.

Mi is három ilyen Betlehembe kalauzolunk el Benneteket az alábbi galéria-összeállítással: a Királyi Palota, a Madridi Autonóm Közösség Önkormányzata és a San Ginés-templom Betlehemeiből fotóztunk Nektek néhány  miniatűr csodát. Érdekesség, hogy a madridi Királyi Palota lenyűgöző házi makettje például III. Károly uralkodása óta épül fel minden évben. A király első alkalommal leendő fiának állíttatta a nápolyi stílusú Betlehemet, ami idén III. Károly születésének 300. évfordulójának is emléket állít. A Betlehem minden szegletében felbukkan III. Károly kultúráért való elhivatottsága.

A hatalmas alapterületű Betlehemben többek között láthatjuk Pompei felfedezésének jelenetét is, amely III. Károly nápolyi királyságához köthető, de ugyanígy feltűnik a Don Quijote is, hiszen idén emlékeztünk Miguel de Cervantes halálának 400. évfordulójára. Ennek alkalmából Don Quijote de La Mancha a Betlehemben felállított kicsiny színházban kerül bemutatásra. Persze nem lenne madridi Betlehem a madridi Betlehem, ha nem láthatnánk a város híres építményeit is, legyen szó a Puerta de Alcaláról vagy a Toledo-hídról. A betlehemi Madridban legalább annyi a varázslatos látnivaló, mint az igaziban.

+ 9

Start typing and press Enter to search