Őrült spanyol: 3 meglepő karácsonyi szokás Spanyolországból

Lehet, hogy miközben te éppen a karácsonyfát válogatod, a spanyolok órák óta egy lottószelvényért állnak sorban.

A karácsony már a spájzban van, ehhez elég rápillantani az ünnepi menü egyre sokasodó hozzávalóira, hogy a Jézuskának besegítő ajándékbeszerzésekről ne is beszéljünk. Mindeközben Spanyolországban is készülnek az ünnepekre, méghozzá nem is akárhogyan. Ha valamikor, a karácsonyi ünnepek alatt néhány spanyol szokás mögött könnyedén felsejlik a mondás igazsága: őrült spanyol.

3. Tizenkét szőlőszem, kimagozva

Kezdjük visszafelé. Míg nálunk a lencse, Spanyolországban tizenkét szőlőszem hoz szerencsét az újévre. Az év utolsó éjszakáján a legtöbben a madridi Puerta del Solon gyűlnek össze, hogy az óra tizenkét ütésére elfogyasszák szerencsét hozó szőlőszemeiket. A felkészültebbek műanyag pohárban viszik magukkal a tizenkét szemet, de a szemfüles marketingesek révén már előre csomagolt, hámozott és magozott (!) szőlőt is vehetünk. Gyorsnak kell lennünk, hiszen az egész harminchat másodpercet vesz igénybe, tehát három másodpercenként le kell nyelnünk egy szőlőszemet.

12 szőlőszem, avagy szilveszter spanyol módra

2. Ünnepi hangulat a lottózóban

Karácsonykor egész Spanyolország heteken át lottó-lázban ég. A nagy múltra visszatekintő játék számait minden évben december 22-én húzzák, a főnyeremény idén 4 millió euró. A felnőtt lakosság 98%-a részt vesz a játékban, még azok is, akik egyébként nem szeretik a szerencsejátékokat. Mindenkinek megvannak a babonái, egy közvélemény-kutatás szerint a legtöbben egy szerettük halálához kötik a számok kiválasztását. Természetesen előkelő helyen szerepelnek még a születési dátumok és az évfordulók is. Sokaknak az sem mindegy, hogy melyik lottózóban vagy kioszkban vásárolják a szelvényt: a korábban nyerő szelvényeket árusító helyek előtt még évekkel később is több órás sorok vannak.

Különadóból országos karácsonyi lottó-őrület

1. A jászol mögött ki guggol, ki guggol?

Mivel a vallás még mindig nagy hangsúlyt kap a spanyolok mindennapjaiban, a karácsonyi ünnepkörtől feszes szokásrendet várnánk. Fals hangokból, vagy mondjuk inkább úgy, kakiló figurákból azonban nincs hiány. Nos igen, a Spanyolországban nemzeti sportnak számító Betlehem-építés, de talán az egész spanyol karácsony garantáltan legkülönösebb eleme a jászol mögött guggoló apró alak, akit idehaza bajosan kereshetnének izgatottan a spanyol kisgyerekek.

Caganer, a spanyol Betlehem különös figurája

Start typing and press Enter to search