Megfejtettük a BL-induló Valencia titkát

Nagyszerű idényen van túl a Valencia CF, amelyet joggal nevezhetünk az idei spanyol bajnokság meglepetéscsapatának. A Bajnokok Ligája selejtezőjében induló denevérek szereplésének titkát a KultúrTapas szakírójával, a Magyar Valencia Szurkolók Egyesületének korábbi elnök-asszonyával próbáltuk megfejteni.

Paco Alcácer

Az almeríai Juegos del Mediterráneo stadionban egyre csak nőtt a feszültség a második félidőben, hiszen az andalúz csapat és a Valencia összecsapásán a házigazdáknál a kiesés, még a vendégeknél a Bajnokok Ligája volt a tét. A gyötremles idényt futó Almería csupán a csodában bízhatott a La Liga utolsó fordulójára, míg a Valencia sorsa saját kezében volt: ha nyer Andalúziában, a mindössze 1 pontra lévő Sevillának ismét be kell érnie az Európa Ligával (azóta már tudjuk, a sorozat győzteseként jövőre ők is a BL-ben indulhatnak − a szerk.) A 79. percben aztán jött Paco Alcácer.

„A helyzet egyre elkeserítőbb volt, az Almería kétszer is megszerezte a vezetést, a Valenciát pedig nagyon nyomta a meccs tétje. Szinte az egész második félidőben képtelenek voltunk irányítani, már-már mindenki kezdte elveszteni a reményt. Ráadásul az egész idényben remeklő kapusunk, Diego Alves is súlyos sérülést szenvedett. Aztán a semmiből jött Alcácer és lőtt egy csodálatos gólt, gyakorlatilag egész Valencia felrobbant.” – emlékezik vissza Fahn Sarolta, a Magyar Valencia Szurkolók Egyesületének korábbi elnök-asszonya. A mérkőzés végére kiderült, ezzel a góllal a torrentei (…) csatár a Bajnokok Ligájába lőtte a Valenciát, a klub pedig megtette első nagy lépését a régi sikerek felé.

Ki ne emlékezne a kétszeres Bajnokok Ligája-döntős együttesre

Peña Valencianista Húngara

„A szurkolói klub ötlete egy közös meccsnézés alkalmával merült fel 2009-ben, hiszen akkoriban már adott volt egy évek óta összejáró társaság, amely a Valencia Bajnokok Ligája-sikerei miatt egyre csak duzzadt. A vidéki szurkolókkal interneten keresztül tartottuk a kapcsolatot, mindennek a központjában a honlap volt.” – mesél a kezdetekről a magyar denevérek oldalán csak Saraként ismert elnök-szurkoló. „A hivatalosan 30 fővel működő, Valenciában regisztrált egyesület pályafutása sajnos csupán néhány évig tartott a magyarországi adminisztrációs teendők terhei miatt, illetve sajnos a Valencia sem tűnt felkészültnek, hogy harmonizálja már kialakult rendszerét a külföldi szurkolók igényeivel.”

Sara a Mestalla stadionban

A társaság viszont megmaradt, és a valenciacf.hu oldal köré szerveződve a mai napig együtt tartja a hazai valencianistákat: „Közel ezer regisztrált látogatónk van, a meccsnézéseken általában 6-8 ember gyűlik össze a budapesti Deák téren, de Szegeden és Debrecenben is vannak találkozók. A Valencia közép-európai vendégjátékaira, illetve Spanyolországba is időről-időre mennek magyar szurkolók tőlünk. Sőt, most már évek óta magánszervezéseknek köszönhetően van lehetőség az ausztriai edzőtáborba is eljutni. A legnagyobb aktivitás természetesen a Facebook-oldalunkon és honlapon van, amelynek szerkesztését két nagyon lelkes és profi szerkesztő, Miszka és Johnny végzik. A naponta megjelenő rövid hírek, képek és videók még a Sport Televízió figyelmét is kiérdemelték az évek során.”

Junts Tornem

„Együtt visszatérünk” – hirdette idén a valenciai denevérek mezének felirata. A mottó végül önbeteljesítő jóslatként is megállta a helyét, bár akik figyelemmel kísérték a csapat idei mérkőzését láthatták, a kiemelkedő eredmény mögött rengeteg munka állt. „Nem volt egyszerű az idény. Év elején nekivágtunk a bajnokságnak a legfiatalabb kerettel, rengeteg kérdőjellel és nagy reményekkel. Az elmúlt évek sikertelensége után nagyon várta már mindenki, hogy megforduljon a szerencsénk. Ehhez pedig minden adott volt: fiatal tehetségek, tapasztalt sztárok, egy lelkesítő edző és egy mindenre elszánt befektető.” – mondja Fahn Sarolta.

Peter Lim, a klub szingapúri tulajdonosának tavaly októberi érkezésével új időszámítás kezdődött a Földközi-tenger partján. A Valencia megújulása lépésről-lépésre halad, amelyhez az ázsiai milliárdosnak köszönhetően immár adott a biztos anyagi háttér is. A hatalmas adósságokat eltüntető Limet nem véletlenül fogadták örömmel a valenciai szurkolók: „Az egyszerű ember úgy látja, rendeződtek a dolgok. Amadeo Salvo, aki nagyon jól lavírozva nyélbe ütötte az eladást, maradt a klub élén, mint elnök; a Bankia pedig belement, hogy a hitelek átstrukturálásával megmaradhasson a nagy cél, az új stadion megépítése.”

„A Mestalla is teljes ráncfelvarráson esett át a már a nyáron, ráadásul vadonatúj gyepszőnyeggel (erre korábban rengeteg volt a panasz) várja a játékosokat. Amikor az új tulajdonos először érkezett a VIP páholyba, hatalmas élőképpel fogadták: «Benvingut, Peter»” Nem véletlen tehát, hogy a szurkolók imádják a szingapúri vállalkozót, aki látszólag figyelembe vette a szurkolók különböző igényeit is: „A Yomus ultracsoport visszatért; a kapu mögötti szektorok összevonásával megalkották a Curva Nordot és a Grada Jovet, a szurkolói szektort. A kedvezményes bérletek, a különböző akciók és a klubvezetés hitelessége okán a Mestallában ismét minden hazai meccsen óriási a hangulat. A szurkolók a 83. percben minden alkalommal eléneklik Valencia tartomány himnuszát, amibe a rezesbanda is becsatlakozik!”

«Szent Lélek» a Mestallában

Nem csak a rajongók éledtek fel a Valenciában, hanem a csapat is. A csekély edzői tapasztalatokkal rendelkező portugál mester, Nuno Espíritu Santo új szemléletet hozott a Mestallába; a csapatra is jellemző összefogás végül 77 pontot eredményezett az idény végére: „Az elejétől kezdve látszott, hogy megfontolt, elszánt és rendkívül következetes edzővel van dolgunk. De azt senki nem gondolta, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire egységes alakulatot tud kovácsolni. Igaz, a játék sokszor nem volt az igazi, az idegenbeli meccsek főleg nem a szép futballra épültek, mégis egy nagyon szerethető, együtt lélegző, egymásért mindig kiálló társaságot láthattunk.”

“Erről egy nagyon jellemző történet jut eszembe: Paco Alcácer és Álvaro Negredo nagyon ritkán játszottak együtt, tulajdonképpen egész évben egymás ellen küzdöttek a kezdőbe kerülésért. Mégis, ha bármelyikük gólt lőtt, a másik a kispadról felállva tapsolta, a góllövő pedig elsőként lecserélt társa felé nézett és köszöntötte. Azt hiszem, ezt a fajta összetartást Nunonak is köszönhetjük.” Sarának kétsége sincs afelől, hogy már az ősszel látszott a jó szereplés záloga: „Az Atlético elleni meccs fordulópont volt és óriási lökést adott. A Valencia legyőzte a bajnokot, és elkezdődött a menetelés. A csapat játékát meghatározta, hogy a védelem összeállt, egy remeklő kapus előtt a Mustafi-Otamendi tengely a leggólerősebb védőpáros lett a Ligában.”

Álvaro Negredo a Mestallában

Nou Mestalla 2019

A nyugodt anyagi háttérnek és a nagyszerű szereplésnek köszönhetően természetesen újra megjött a szurkolók étvágya Valenciában. Peter Lim tulajdonos ígérete szerint a csodálatosan felújított Mestalla ellenére 2019-re elkészülhet az új stadion, a csapat pedig költözik. „Az új tulajdonos bevállalta, hogy 3 éven belül keres befektetőt az építtetőhöz. A Mestalla egy belvárosi stadion, amit csodálatosan felújítottak, de a Nou Mestalla már szerkezetkészen áll és jelenleg állagmegóvás folyik. Ha minden az új tervek szerint alakul, a 65 ezer férőhelyes új stadion 2019-re készen áll, akár egy Bajnokok Ligája döntőre is.” Meg persze a Valencia-szurkolók tízezreinek fogadására.

Start typing and press Enter to search