Princesa de Asturias díjat kap Dr. Karikó Katalin

A 2021-es Princesa de Asturias Díj tudományos és technológiai kutatás kategória egyik kitüntetettje a magyar származású Prof. Dr. Karikó Katalin, aki egyben a nagy presztizsű spanyol díj első magyar díjazottja is.

A Princesa de Asturias Díj Alapítvány mai közeménye szerint a Princesa de Asturias Díj tudományos és technológiai kutatás kategóriájának idei kitüntetettjei Dr. Karikó Katalin, Drew Weissman, Philip Felgner, Uğur Şahin, Özlem Türeci, Derrick Rossi és Sarah Gilbert, a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében folytatott munkájukért.

Dr. Karikó Katalin 1955 január 17-én született Szolnokon. 1978-ban a Szegedi Egyetemen szerzett biológus diplomát, majd biokémiai doktorátust. 1985-ben a philadelphiai Temple Egyetemen foglalt el egy posztdoktori helyet és ott folytatta az RNS terápiás alkalmazásával kapcsolatos kutatásait. 2013-ban csatlakozott a BioNTech-hez, melynek ma alelnöke, és

2015-ben fedezte fel, hogy az RNS molekulák lipid-részecskékkel való borítása hatékony védelmét és szállítást biztosít.

Munkája több mint 180 tudományos publikációban jelent meg és számos szabadalom alapját képezi. 2020-ban Drew Weissman-nal közösen megkapták a Rosenstiel-díjat, 2021. januárjában pedig a Szegedi Egyetem fogadta díszdoktorai közé.

A Spanyol Nagykövetséghez csatlakozva a KultúrTapas magazin is szívből gratulál Dr. Karikó Katalin professzor asszonynak és valamennyi díjazottnak a megérdemelt elismeréshez!

Start typing and press Enter to search