Ernesto Sabato: 110 éve született az argentin polihisztor

Ernesto Sabato az argentin irodalom kiemelkedő alakja a regényírás mellett esszéistaként, festőként és fizikusként is elismert volt. Születésének 110. évfordulóját június 24-én ünneplik. A világ egyik legjelentősebb Ernesto Sabato gyűjteménye a budapesti Cervantes Intézet könyvtárában található. Az intézmény ünnepi programsorozattal – melyen többek között Vecsei H. Miklós, Kiss Flóra, online pedig Rosa Manteiga spanyol színésznő is részt vesz –, valamint két kiállítás megnyitójával emlékezik az íróra. A tárlatok június 24. és augusztus 24. között ingyenesen látogathatók.

Ernesto Sabato 2004 óta a budapesti Cervantes Intézet könyvtárának névadója. Színes személyiségét jól mutatja, hogy egyaránt szenvedélye volt az írás, a metafizika, a politika és a tangó.  Buenos Aires Rojas negyedében született, olasz bevándorló családban. Fizikusnak tanult, többek között a párizsi Sorbonne munkatársaként és a Curie Intézetben is dolgozott.

A II. világháború hatására, 1945-ben feladta tudományos pályáját, hogy teljes egészében az irodalomnak szentelhesse magát.

1948-ban megírta az El Túnel (Az alagút) című művet, melyet Thomas Mann és Albert Camus is méltatott, majd 1961-ben született meg a Sobre héroes y tumbas (Hősökről és sírokról) című munkája, amely elismert íróvá tette őt. Ezt követte az Abaddon, a hóhér (1974) című, önéletrajzi ihletésű könyve. Élete során számos díjat kapott, köztük a Cervantes-irodalmi díjat 1984-ben. Halála után az El País „az argentin irodalom utolsó klasszikus írójának” titulálta.

A budapesti Cervantes Intézet könyvtárában található a világ egyik legjelentősebb Ernesto Sabato gyűjteménye. Az intézmény számos, a szerző által dedikált könyvvel, műveinek első kiadásaival, illetve az írói pályafutását is bemutató ritka művekkel rendelkezik. Az író születésének 110. évfordulójára az intézet ünnepi programsorozattal emlékezik június 24-én. A hivatalos megnyitó részeként az író Az alagút című művéből Vecsei H. Miklós, Kiss Flóra és az ELTE hallgatói tartanak felolvasást.

26 fénykép mutatja be az író különleges személyiségét „Az alagút másik vége” című kiállításon, ami Daniel Mordzinski fényképész Ernesto Sabatóról, 1992 és 1998 között készült fotóiból válogat. Mordzinski, az írók fotósa az El Túnel íróját Santos Lugares-i otthonában és Párizs legkedveltebb helyein mutatja be. Egy videó segítségével pedig megismerhetjük azokat a titkokat is, amelyeket csak a fotós szeme fedez fel a fotográfiákon.

„A titkos irodalmi szenvedély” című bibliográfiai kiállítás Ernesto Sabato műveit mutatja be. Az első részben a fizikusi pályafutásához kapcsoló írásokat, majd az irodalmi munkásságához kapcsolódó esszéket és folyóiratokban megjelent publikációkat ismerhetik meg az érdeklődők. Ezután regényeit mutatják be, amelyek közül az író néhányat a Cervantes Intézet könyvtárának dedikált. A kiállítás azokat a műveket is felvonultatja, amelyeket festőként alkotott Ernesto Sabato. A kiállítások június 24. és augusztus 24. között látogathatók.

A programsorozat zárásaként online beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők Rosa Manteiga spanyol színésznővel, aki a Sabato műve alapján, Diego Curatella adaptációjában készült „͈Az alagút” c. színházi előadás főszereplője. A járványhelyzetre vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a látogatáshoz érvényes védettségi igazolvány szükséges, amit a bejáratnál fényképes igazolvánnyal együtt elkérünk. Az épület területén javasolják az orrot és szájat eltakaró maszk viselését.

Start typing and press Enter to search