Salvador Dalí, az igazi movember man

Bajszában él a nemzet, Pireneusokon innen és túl.

Szomorú, de Magyarország továbbra is messze áll attól, hogy a movember mozgalom erős bástyái között emlegessék a nagyvilágban. Rózsa Sándor és a Tenkes kapitányának hazája, ez a nyolcvanas években még virágzó bajuszkultúrával rendelkező ország fittyet hány nemcsak saját hagyományaira, de a kenguruk földjéről érkező és lassan egész Európát borotvamentes egységbe forrasztó felhívásra is. Még jó, hogy Spanyolország előttünk jár, ha csak apró lépésekkel is − Salvador Dalí vezeti őket.

Persze itthon sem ismeretlen a férfiak egészségmegőrzését figyelemfelkeltő akciókkal és egységes borotvamentességgel hirdető mozgalom. A movember közel 20 éve indult Ausztráliából, mára 21 országban van jelen és világszerte sikeresen kampányol a férfiak egészségtudatos(abb) életmódja mellett. Sokat gyötört, borotvált, büszke hazánkkal ellentétben Spanyolországban jelen van a Movember Alapítvány, amely spanyol nyelven, ám nemzetközileg egységes online designba ágyazva hirdeti akcióit.

¡Que barbaridad!

− micsoda barbár sárba tiprása ez a hispán hagyományoknak! A nagy előd, a spanyol bajuszmozgalom lelki vezetője, Salvador Dalí forog a sírjában… illetve kivételesen tudjuk, hogy nem forog. Egy apasági vizsgálat elvégzése érdekében ugyanis a katalán festőművészt néhány hónappal ezelőtt exhumálták Spanyolországban, és meglepő, már-már groteszk felismerésre jutottak. Úgy tűnik, ahogy életében, Dalí halálában is a szürrealizmus legnagyobb mestere maradt.

 

A szürrealizmus mestere Philippe Halsman képein (Forrás: garuyo.com)

A spanyol sajtó egységesen számolt be a „csodának” nevezett (!), a bírósági vizsgálatot messze háttérbe szorító felismerésről, mely szerint közel 30 évvel a halálát követően Dalí bajusza továbbra is érintetlen, és az életében híressé vált „10 óra 10 percet mutató” pozícióban áll ma is a sírboltban. Narcís Bardalet, a világhírű művész egykori balzsamozását végző igazságügyi orvosszakértő kijelentette, Dalí mumifikálódott alakját „jó állapotban” találták a figueresi Dalí múzeum sírhelyén,

„bajusza pedig ma is érintetlen, ahogyan ő kívánta.”

A katalán festőművész alakjától − életében és halálában is − elválaszthatatlan a híres bajusz, amely 1954-ben vált valóban halhatatlanná Philippe Halsman fényképeinek köszönhetően. A fotóművész felkérésére Dalí tovább növesztette lassan önálló életre kelő bajuszát, és a rá jellemző szürrealizmussal (…) pózolt egy végül közel 40 képet tartalmazó album számára. A katalán festő és az amerikai fényképész egymásra talált, a Dalí’s Moustache pedig örök emléket állít a művész nem mindennapi alakjának.

És persze örök inspirációt jelent minden movember man számára is − Pireneusokon innen és túl.

Start typing and press Enter to search