Spanyol meló: Így kezdtem új életet Madridban

Régóta motoszkál bennem, hogy írjak egy kis beszámolót madridi életem kezdeteiről, de mint sok mindent, ezt is halogattam. Most viszont eljött az idő, hogy megosszak veletek egy sztorit arról, amikor fogtam a cókmókom és délre költöztem. Ez a cikk neked szól, ha csak simán érdekelnek a kalandjaim, vagy ha szintén kipróbálnád magad a fieszták és szieszták hazájában; ha szükséged van egy-két tippre a spanyolországi letelepedés első lépéseihez; ha nem tudod, hogyan is fogj hozzá a kiköltözéshez az Ibériai-félszigetre; hogyan szerezz szállást Madridban.

Szállás Madridban

2022. szeptember 9. volt, amikor Barbara barátnőmmel és Mexivel (a neurotikus négylábú testőrömmel) három nap autókázás után este 6-kor végre megpillantottuk a Madrid feliratot. Megkönnyebbülten álltunk félre Prosperidad kerület egyik nyugodt utcácskájában, hogy elfoglaljuk az AirBnB-nket, amit előre, gondosan kiválasztottam a következő egy hétre. A kutyabarát apartman, ami csak öt percre volt az új munkahelyemtől, tökéletes választásnak tűnt. Izgatottan vártuk tehát, hogy a következő két napban főállásban pihenjük ki eurotripünk fáradalmait. A sors azonban mást tartogatott számunkra.

Szélmalomharc

Házi nénink időközben úgy döntött, az előre megbeszélt feltételek mégsem felelnek meg neki, ezért nem engedett be minket a házba. Kötötte az ebet a karóhoz, hogy az eb és a barátnő elszállásolásáért cserébe mélyebben a zsebembe kell nyúlnom. Nekem nem tűnt ideális megoldásnak, hogy többet fizessek, mint amit már kifizettem, ő viszont nem engedett az igazából. Az amúgy sem mély zsebem határozottan azt sugallta, hogy mondjak ellent a házi néni szeszélyeinek, így hosszas egyeztetések után, könnyek között végül találnunk kellett egy másik helyet, ahol meghúzzuk magunkat pár éjszakára.

Így szerezd vissza a pénzed az AirBnB-től

Tanulság? Nem szabad engedni, hogy random pénzt pattintsanak le rólunk. Még ha sok idegesítő telefonálással is jár, az AirBnB visszatéríti a költségeket, ha „nehéz” szállásadóval van dolgunk. A visszautalás egy pár napot azért igénybe vesz, és emiatt a legjobb opciókról az utolsó pillanatban nagy eséllyel lemarad az ember. Mégis jobban megéri, mint engedni a lehúzásnak.

Barbara hősiesen kivette a részét a küzdelemből, és Madrid zsúfolt éjszakai forgalmában vezetett minket az új szállásig, miután az én receptoraim addigra már feladták a harcot. Végül Madrid főterén, a Plaza Mayor kellős közepén találtunk éjfélkor egy ablak nélküli szobát, amiben egy ágyon kívül csak egy gyanúsan balesetveszélyes konnektor volt – magát félig megadva lógott ki a falból. Ez tartotta életben azt a ventilátort, ami nekünk adta a túléléshez szükséges oxigént. Szóval kicsi volt és fülledt.

Minden út Madridba'

Nem voltak hát luxus körülmények, de azokban a pillanatokban még ennek is örültünk. Ekkor már csak két nap volt hátra az első munkanapomig, így turbó gyorsasággal kellett szállást találnom, a hajléktalanság szelleme ott lebegett a fejünk felett. Hamar kiderült, hogy lakást keresni nem is lesz olyan könnyű menet.


Madrid

… vagy ahogy a helyiek mondják: Madriz (Mádrisz – sziszegős sz-szel).

3,4 millió lakossal Spanyolország legnépesebb városa, ahol 18.000 bárban próbálhatod ki a helyi különlegességeket: a tintahalas szendvicset (bocadillo de calamares) vagy a fokhagymás garnélarákét (gambas al ajillo). Ahhoz pedig, hogy az összeset meglátogasd, csupán hat évre van szükséged.

Szállás Vallecasban

Közben a segítségemre sietett a tesóm is, aki madridi Facebook-csoportokban próbált háttértámogatást keresni a helyzetünkre. A segítség gyorsan meg is érkezett egy lett lány személyében, aki felajánlotta, hogy hozzájuk költözhetünk a következő hétre, mert neki is van egy Mexije, és szívesen befogadna bennünket. A tesóm online közbenjárásának és az örökbefogadott kutyatulajdonosok láthatatlan nemzetközi szövetségének köszönhetően egy időre megmenekültünk. Így már keresgélni is egyszerűbb volt, Mexinek lett új barátnője, mindezt sokkal kevesebbért, mint az elérhető (napi!) 80 eurós szállások.

Plaza Mayor, kilátással

Végül egy brit emberi jogi harcosnál töltött három hét, egy hónap és megannyi kaland után találtam meg azt a lakást, ahol most, másfél évvel kiköltözésem után is lakunk. Szeptember ugyanis nem a legkedvezőbb hónap a lakáskeresésre Madridban. Erre akkor döbbentem rá, amikor szembesültem a ténnyel: ősszel a spanyol fővárost több ezer diák árasztja el, akik mind egyszerre keresnek lakást. És arra is rá kellett döbbennem, mennyire nem végeztem praktikus előkészületeket a kiköltözéshez. Hamarosan, ezt is elmesélem.

Kata további írásait a Written By Kata oldalon olvashatjátok.

 

 

 

Start typing and press Enter to search