Spanyolországba költözöl? Egy spanyol HR-es tippjei a sikeres munkakereséshez

„Ha turistaként érkezel Spanyolországba, akkor a homokos tengerpartok, kedves emberek és a finom ételek bűvöletében vonzónak tűnhet a kitelepedés ötlete. Bevándorlóként viszont könnyen borulhat be a hangulatunk örökké kék ege az Ibériai-félszigeten.” – Cikkünkben Várnagyi Márti, tenerifei HR-es szakember szedi össze a legfontosabb tudnivalókat, hogy a gurulósbőröndbe egy kis dörzsöltséget is magaddal tudj vinni Spanyolországba, ne csak mákot meg túrórudit.

1. Készülj pár havi tartalékkal és egy nagy adag türelemmel

A kitelepedés első napjai a legnagyobb valószínűséggel a sorbanállással, bürökratikus labirintusokban és a munkaerőpiaci esélyeink latolgatásával fognak telni. Előfordulhat, hogy szerencsével jársz és hamar találsz munkát, de azért légy elővigyázatos és ne bízd a véletlenre a boldogulásodat. Találkoztam már például egy olyan magyar párral akik miután az első két hét után nem találtak munkát és az ismerős megelégelte a szíves vendéglátásukat, sajátságos módon gondolták a visszatelepedést Magyarországra. Sátorban akartak lakni a tengerparton amíg a szerződéses okostelefont illegálisan eladva meg tudják venni a repjegyüket haza.

Abban az esetben, ha Te nem vagy az említett párhoz hasonlóképpen vakmerő kalandortípus, akkor javaslom, hogy készülj pár hónapra elég anyagi tartalékkal és egy nagy adag türelemmel. Sokan elsőre nem álmaik munkahelyén találnak állást, de ez ne szegje kedvedet. A spanyol munkapiaci trend nem azonos a németországival, azaz a legtöbb munkaadó nem vár el lineáris karrierutat a jelentkezőktől, mert a gazdasági válság után sok munkanélkülivé vált ember átképezte magát és váltott pályát. Ha már új élet… ki tudja, talán itt az idő más területeken is kipróbálnod magadat!?

2. Legyen folyékony spanyol nyelvtudásod és egy jó önéletrajzod

Ha nem tudsz spanyolul akkor iratkozz be egy tanfolyamra, mert spanyol nyelvtudás nélkül nem lesz egyszerű a dolgod. Melegen ajánlott hogy legyen ezen kívül egy jól megszerkesztett fényképes spanyol és egy angol nyelvű önéletrajzod. Az önéletrajz Spanyolországban se nagyon szokott hosszabb lenni egy, maximum két oldalnál. Kerüld el a hosszú mondatokat, felsorolásokat, de mindenképp jelenjenek meg a főbb tevékenységi területeid és a speciális ismereteid. Legyél eredeti, de ne jópofáskodd el, azt majd az interjún esetleg, ha már megtaláltad a közös hangot.

3. Tudd, hogy hova akarsz költözni

A spanyol fővároson és Barcelonán túl (is), még mindig kemény küzdelem folyik a munkahelyekért, tehát teljesen más, sokkal tudatosabb munkakeresői hozzáállásra van szükség mint Magyarországon. Míg az ország szegényebb déli részén az agrárszektor és az idegenforgalom foglalkoztatja a legtöbb embert, a tehetősebb északi provinciákban az ipar és a szolgáltató szektorok kapnak fontosabb szerepet.

Ha tudod már hova húz a szíved akkor a legjobb stratégia talán az, ha céltudatosan álmaid városába költözöl a területi és munkaerőpiaci sajátosságokat figyelembevéve. Lehet persze Magyarországról is pályázni, de sokkal nagyobb valószínűséggel hívnak be interjúra, ha már az adott városban vagy, van NIE számod és a társadalombiztosítási számtól csak egy szerződés választ el.

4. Készülj fel hidegre és melegre

Ha nem döntötted el pontosan hova költöznél és rugalmas vagy, akkor azért nem árt, ha felkészülsz hidegre és melegre a szó szoros- és átvitt értelmében is, ugyanis Spanyolország északi és déli területei között nem csak az időjárásban, a fizetések között is nagy eltérések lehetnek. Míg a déli autonóm megyékben az  1000 eurós nettó fizetés átlagosnak mondható, addig Barcelonában 1600 euró körül mozog egy havi kereset. Mérlegeléskor mindenképpen számba kell venni a lakhatási költségeket, ugyanis a turistamágnes városokban évről-évre nehezebb reális áron albérletet találni, ezért a magasabb fizetésből könnyen lehet, hogy kevesebb jut a betevőre.

5. Kerüld a magyarországi lakcímed feltüntetését az önéletrajzban

A munkaadók sokszor nem válogatják be a jelölteket akik másik megyében, nem hogy másik országban laknak, ezért nem nehéz elképzelni, ahogy a jelenlegi lakcímként megadott Magyarországot meglátva egyből a descartado, azaz ”kizárt” státusra kattintanak a toborzók. Nem egy hivatalnoki alkalmazottal találkoztam aki nem tudta, hogy Magyarország uniós tagállam –e például. Ha az önéletrajzban nem adod meg a jelenlegi lakhelyedet vagy beírod a város nevét ahova költöznél akkor talán könnyebben eléred, hogy behívjanak egy interjúra.

6. Ne várd, hogy egyik napról a másikra elismerik a papírjaidat

Ahhoz hogy a magyarországi szakképesítésedet vagy diplomád érvényes legyen, honosítási eljárást kell indítani, a nyelvvizsgáidról pedig spanyol hitelesített fordítást kell bemutatni. A honosítás folyamata egy elég hosszadalmas procedúra, aminek anyagi vonzata is van. Jó hír az, hogy a magánvállalatoknál és multiknál nincs szükség rá, de ha tanárként vagy közalkalmazottként szeretnél elhelyezkedni, akkor viszont megkerülhetetlen.

7. Ne várj csodát, ha csak angolul tudsz!

A csodát a legtöbb spanyol városban a védőszentektől várják, nem a nyelvtudástól. A viccet félretéve, arra nem árt felkészülnöd hogy spanyol nélkül nem lesz könnyű. Persze vannak nemzetközi cégek, ahol erős angollal és ha lehet plusz még egy idegen nyelvtudással keresnek munkaerőt. Ugyanakkor Spanyolországban is egyre több fiatal beszél jól angolul a híresztelések ellenére.

És akkor azt is érdemes átgondolni, hogy még Magyarországon a legtöbb nemzetközi cégnél elképzelhető, hogy valaki csak angollal helyezkedjen el, Spanyolországban ez nem általános.

Még ha az idegennyelvtudás sok munkahelyen alapkövetelmény, a HR osztályokon gyakran nem az angol a közös munkanyelv és kézzel-lábbal nem biztos hogy egyszerű lesz megértetni magadat a munkatársaiddal. Közismert tény az is, hogy a helyieket előnyben részesítik a külföldi munkavállalókkal szemben. Hogy miért is van ez így? Egy külföldi nagyobb valószínűséggel vált munkát, költözik haza, tehát rizikót jelent a munkaadónak.

8. Kerüld a gyanús dolgokat: precontrato nélkül egy tapodtat sem

Kerüld a munkákat, ahol nem adnak precontratót, azaz előszerződést mielőtt munkába állnál. Spanyolországban nem létezik a próbanap fogalma, viszont sok a fekete munka és a szezonális besegítés. Légy résen, nézz utána az előszerződésben feltüntetett cégnek. Létezik? Olvasd át figyelmesen a szöveget. Kérdezz rá a fizetés módjára.

Ha a cég legálisan bejelentett a társadalombiztosításnál, akkor automatikusan kapsz egy sms-t, ha megvan a TB számod és persze spanyol telefonszámot adtál meg előzetesen. Ez persze nem kötelező, de jó módja  annak, hogy bebiztosítsd magad, hiszen ha nem vagy bejelentve, és nem fizetik neked a TB-t, akkor betegség esetén az egészségügyi ellátásod nagyon sokba kerülhet.

9. Ne lelkesedj be vakon! Inkább ismerd ki magad a spanyol munkaerőpiacon a nagy döntés előtt!

Oké, szuper volt a nyaralás a Costa Braván? Helyes volt a szörftanár Mundakában? A granadai flamenco hangjai most is a füledben csengnek? A Bilbaóban evett pinxóhoz foghatót még sosem kóstoltál? Vagy csak mesélte valaki, hogy milyen jól megy neki pincérként Ibizán?  Rakd most ezt félre és hideg fejjel gondold végig hogy mit vársz el életed jelenlegi szakaszában és milyen munkát vállalnál el. Utána pedig informálódj.

Cikksorozatunk következő részéből kiderül, hogy mi a helyzet a spanyol munkaerőpiacon elhelyezkedő magyarokkal.

Start typing and press Enter to search